23 februari, 2021
Ett år med covid-19
Den 26 februari 2020 fick Sahlgrenska Universitetssjukhuset sin första patient med covid-19. Men innan dess hade många förberedelser gjorts inför ankomsten av viruset till Västra Götalandsregionen – och mycket har hänt sedan dess. Här har vi samlat några av årets mest tongivande händelser och låtit patienter och medarbetare berätta om allt ifrån vad en IVA-plats egentligen innebär till hur det känns att plötsligt vara i den mediala hetluften. Och inte minst vad som kan komma att vänta oss framöver.
Sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg om året med covid-19
Vi har hittills klarat av århundradets värsta pandemi. Och vi har kunnat se att alla, var och en, har behövts i de här tuffa tiderna. Alla har behövts och varit mycket, mycket viktiga för att vi ska kunna ta sjukvården vidare. För att vi ska kunna ta hand om de patienter som har kommit hit.
När jag tänker framåt, så vet vi inte hur framtiden kommer att te sig. Är vi i en hög platå i den andra covid-vågen, eller är vi på väg mot en tredje våg? Detta vet vi inte. Det är ingen som vet och det går inte att förutspå. Jag är övertygad om att vi kommer att klara det här, på samma sätt som vi har klarat de tidigare vågorna.
Vi måste också ha med oss att det finns en trötthet, en utmattning. Här måste vi som arbetsgivare se till att man får möjlighet till reflektion på många olika sätt, att medarbetare får ut sin semester, framför allt att vi ser till att man får ut sin semester under juni, juli och augusti. Och att vi arbetar så att man får en hållbarhet i sitt arbetsliv.
Jag känner en otrolig stolthet och tacksamhet över allt det fina arbete som har gjorts hittills. Hur vi återigen har visat vilket fantastiskt universitetssjukhus vi är. Hur vi har kunnat jobba mot ett och samma mål för våra patienter. Det handlar både om patienter med covid-19, men även med andra diagnoser och sjukdomar. Hur vi har tagit om hand om dessa patienter på bästa sätt. Det är verkligen någonting som vi ska ta till oss och känna en stor glädje och stolthet över.
Ett år med covid-19 – en tidslinje
Vad har hänt på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och i omvärlden under året som har gått? I den här tidslinjen kan du följa ett axplock av årets händelser, månad för månad.
Se Året med covid-19 i datum här.
Jens Larsson var första covidsmittade patienten på IVA: ”Värsta jag varit med om”
”Jag kallar kläderna för rymddräkter. Och dessa dubbla dörrar på bägge sidor visste jag inte fanns innan. Och där låg jag helt själv. Personal kom och tittade till mig regelbundet vilket var fantastiskt.”
Ingen tidigare erfarenhet från sjukvården och en fartfylld afterski i italienska Alperna. Så såg livet ut i februari 2020 för Jens Larsson. Men när han insjuknade i covid-19 vände allt. Som den första covidsmittade IVA-patienten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har han fått nya perspektiv på livet.
Läs Jens Larsson var första covidsmittade patienten på IVA: ”Värsta jag varit med om” här.
”När första covidpatienten kom till oss blev det en stor grej”
”Innan covid-19 var en intubation på en patient en stor händelse. Då brukade vi intubera ett tiotal patienter per år. Nu pratar vi om strax över 300 patienter, det är en enorm skillnad.”
Specialistsjuksköterskan Anngelie Olsson minns tydligt den första covid-19-smittade patienten som kom till Avdelning 302 Infektions-IVA på Östra sjukhuset. Efter det har hennes arbetsplats förändrats och ser i dag väldigt annorlunda ut.
Läs ”När första covidpatienten kom till oss blev det en stor grej” här.
Över tusen har utbildats på Simulatorcentrum
”Vi känner oss otroligt privilegierade att vi haft möjlighet att träffa så många fantastiska kollegor som har gått ”all in” i covidvården och ställt upp trots att de varit oroliga.”
Simulatorcentrum har under året utbildat drygt 1500 medarbetare till att bli redo att rycka in i vården av patienter med covid-19. Vårdpersonal som byter avdelning, medarbetare som kommer utifrån, sjukvårdsutbildade som inte jobbat i vården på många år eller byggarbetare som behöver använda skyddsutrustning – alla har de gått genom Simulatorcentrum för att bli så förberedda som möjligt på sin nya arbetssituation.
Läs Över tusen har utbildats på Simulatorcentrum här.
Året i siffror
Antal vårdade: 3 628*
IVA-vårdade: 440
Antal avlidna: 466*
Antal utskrivna: 3461*
Antal utbildade i Simulatorcentrum: 1 800 (till och med januari 2021)
Antal PCR-prov analyserade på Klinisk mikrobiologi: 140 000
Antal antikropp-prov analyserade på Klinisk mikrobiologi: 70 000
Antal vaccinerade medarbetare: 3 300 (två doser)
Antal forskningsstudier om covid-19: 45
*Statistik från 210223
Att ta över en människas alla funktioner – så fungerar intensivvård
”När patienterna är så djupt sövda att de knappt reagerar på omgivningen, är de helt utlämnade till att vi hela tiden håller koll”
Att bedriva intensivvård är att ta över en människas alla funktioner, såväl drift som kontroll och inte minst skötsel.
När specialistsjuksköterskan Filip Elfwering beskriver sitt arbete växer hel värld av vårdinsatser, medicinsk teknik och människor fram, runt varje patient. Runt varje IVA-plats.
Läs Att ta över en människas alla funktioner – så fungerar intensivvård här.
Ett år av intensiv forskning – 40 covidstudier godkända
”Covid-19 är en helt ny sjukdom och den behöver följas upp när det gäller både sjukdomsförlopp och restsymtom. Vi måste veta vilka restsymptom patienterna har för att i framtiden förhoppningsvis kunna förhindra dem.”
Året med covid-19 har gett upphov till en explosion av forskning i hela världen. På Sahlgrenska Universitetssjukhuset har en stor mängd studier kommit igång inom allt från IVA-vård till rehab, och en infrastruktur har byggts upp för att stötta sjukhusets forskare i kliniska studier.
Läs Ett år av intensiv forskning – 40 covidstudier godkända här.
Läkarna som fick covid berättar
”Det är mitt starkaste minne, en sköterska som håller mig i handen”
Även för den som dagligen arbetar på sjukhuset kan det vara en ny upplevelse att färdas genom vårdkedjan som patient – särskilt under en pandemi. Här berättar tre läkare om sina upplevelser av att ha varit svårt sjuka i covid-19.
Läs Läkarna som fick covid berättar: ”Det jag har sett är ett magnifikt och prestigelöst lagarbete” här.
Rullande IVA-avdelningar tar patienterna till vårdplatserna
”Regionen hade inte klarat IVA-uppdraget under pandemin utan det här systemet”
Från en IVA-avdelning till en annan – utan att ge avkall på den medicinska kvaliteten på vägen. Det är målet för det IVA-transportsystem som skapats inom Västra Götalandsregionen under pandemin och som varit en förutsättning för att klara det stora trycket av IVA-patienter.
Läs Rullande IVA-avdelningar tar patienterna till vårdplatserna här.
”Då började det ringa från hela världen” – sjukhusets medarbetare i den mediala hetluften
”Vi har verkligen gjort ett hästjobb under denna pandemi och jag ser det som en slags skyldighet i min yrkesroll att bistå journalisterna med att göra ett inslag om covidvården i Göteborg.”
Från ingen medieerfarenhet alls till glada hejarop, livesändningar och stora uppslag i landets största tidningar. Men också hård kritik och banbrytande beslut som blev världsnyheter. Så förändrades livet för flertalet medarbetare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset när covid-19 plötsligt dominerade nyheterna.
Läs ”Då började det ringa från hela världen – sjukhusets medarbetare i den mediala hetluften här.
Efter ett år med covid – vad kan hända nu?
”Man kan inte slå sig till ro och hoppas att allt ska vara över till våren. Muterade varianter av virus förefaller ”ta över” i många länder idag. Därför måste vi hålla ut, det är den stora utmaningen.”
Vi kan nu blicka tillbaka på ett år med covid-19, men pandemin är långt ifrån över. Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare VGR, berättar om tre scenarier för hur våra fortsatta liv med coronaviruset kan se ut – och vilka orosmoln som finns.
Läs Efter ett år med covid – vad kan hända nu? här.