23 februari, 2021

Efter ett år med covid – vad kan hända nu?

Vi kan nu blicka tillbaka på ett år med covid-19, men pandemin är långt ifrån över. Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare VGR, berättar om tre scenarier för hur våra fortsatta liv med coronaviruset kan se ut – och vilka orosmoln som finns.

Leif Dotevall, medicine doktor, infektionsläkare och ställföreträdande smittskyddsläkare i VGR.

När vi går in i 2021 finns det både hopp och orosmoln för den fortsatta utvecklingen av coronaviruset. Den stora ljusningen är förstås de godkända vaccin som nu finns att tillgå. Samtidigt finns en oro för muterade virusstammar och risk för en tredje våg i Sverige.

– När man granskar stammarna inser man att vi kan ha en tickande bomb där. Public Health England angav i januari att den brittiska stammen är 30 till 50 procent mer smittsam, och den har nu tagit över i många länder. Men vi får ny kunskap varje dag, säger Leif Dotevall, medicine doktor, infektionsläkare och smittskyddsläkare i VGR.

”Man kan inte slå sig till ro och hoppas att allt ska vara över till våren”

Fortfarande finns det mycket vi inte vet om viruset, och varför det beter sig som det gör. I Europa skiljer sig utvecklingen stort mellan länderna – i några länder sjunker siffrorna medan de i Portugal skjuter i toppen.

–  Man kan inte slå sig till ro och hoppas att allt ska vara över till våren. Muterade varianter av virus förefaller ”ta över” i många länder idag. Därför måste vi hålla ut, det är den stora utmaningen, säger Leif Dotevall.

Tre troliga scenarion

Han beskriver tre scenarion för hur vi kommer att leva med covidsmitta i samhället i framtiden när denna fas av pandemin är över:

Det troligaste är att nivåerna av smitta i samhället sakta kommer att sjunka, men att det med jämna mellanrum uppstår nya utbrott av SARS-CoV-2-smitta, vilket kommer att kräva uppdaterade covid-19-vacciner. Ungefär som influensan.

I scenario två försvinner smittan och är inte längre något större problem, förutom möjligtvis enstaka öar av utbrott.

”Vi kan räkna med att om ett tag har vi det igen. Då måste vi komma ihåg det vi hade glömt under alla år då vi inte hade pandemi”

Det sista scenariot är att det kommer ytterligare en ny variant av SARS CoV-2 virus som ger nya, oväntade sjukdomstoppar igen.

Fler pandemier att vänta

Vad vi dock kan vara säkra på, menar Leif Dotevall, är att det kommer att uppstå nya pandemier. Det kan vi lära av historien.

– Om ett år ett tio år vet vi inte, men vi kan räkna med att om ett tag har vi det igen. Då måste vi komma ihåg det vi hade glömt under alla år då vi inte hade pandemi. Vi måste ha sjukvårdsresurser, marginaler och en kapacitet för en snabb omställning. Sjukvården kan inte gå på maximalnivå hela tiden, för det kommer att vara fluktuationer.

Så vad ska vi då ställa in oss på under det år vi har framför oss? Vi kommer att behöva fortsätta röra oss i små sammanhang även under en längre tid framöver, tror Leif Dotevall.

– Vi kan hoppas på en sommar med få fall, men man måste vara medveten om att vi inte alls vet hur det kan bli. Den stora erfarenheten från detta är kanske hur sårbart samhället och vi själva är. Det vi tidigare tog för givet att vi kunde göra är kanske inte alls möjligt ett tag framöver, men vi hoppas att det blir det igen.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 23 februari 2021 09:15
Uppdaterad: 27 maj 2021 13:54
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.