21 december, 2022

”Uppgiftsväxling är en nyckel till framgång”

Det är ingen hemlighet att det kommer bli en utmaning att bemanna sjukvården i framtiden. "För att klara vårt uppdrag måste vi använda alla medarbetares potential och kompetens", säger Lars Rydhede, biträdande sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

"Jag vill uppmana alla goda krafter där ute att tänka i nya banor", säger biträdande sjukhusdirektör Lars Rydhede. Bild. Paul Björkman.

Uppgiftsväxling är ett ord som hörs på många platser runtom på sjukhuset just nu. Yrkeskategorier som det för tillfället är brist på lämnar ifrån sig arbetsuppgifter till en annan yrkesgrupp som kan utföra dem minst lika bra.

– Det här är en nyckel till framgång för vården och definitivt en förutsättning för att till exempel kunna öppna de vårdplatser vi behöver, säger Lars Rydhede.

Som biträdande sjukhusdirektör är han engagerad i arbetet med att få fram nödvändiga vårdplatser på sjukhuset men också i det pågående arbetet med att se över produktion och väntetider.

– Vi behöver öka antalet vårdplatser för att kunna utföra vårt uppdrag. Vi behöver också hela tiden se över hur vi arbetar mest effektivt för att kunna korta väntetider och leverera så mycket vård vi kan med fortsatt patientsäkerhet och en hållbar arbetsmiljö.

Det handlar om att hushålla med resurser och på ett sjukhus är medarbetarna en avgörande resurs. Det är viktig att sätta rätt person på rätt plats från början, men framöver kommer verksamheter behöva se över sina arbetssätt för att upptäcka om det går att skruva mer på dem, för att möta en utmanande framtid.

– Det pågår redan i dag, runtom på sjukhuset, ett fantastiskt arbete med detta. Jag är imponerad av de exempel som lyfts fram här. Men vi kan göra så mycket mer och jag vill uppmana alla goda krafter där ute att tänka i nya banor. Det är ibland svåra förflyttningar som kan kräva att man utmanar rådande kultur och vana, men det finns mycket mod i den här organisationen.

LÄS MER:

Bättre, roligare och lättare – alla rätt när hud skiftat arbetsuppgifter

Kortare väntetider när undersköterskor tog över läkaruppgifter

Barnhjärtcentrum: ”Skulle inte klara oss en dag utan farmaceuterna”

Barnsjukhuset: Här sköter Regionservice förråden

Klinisk kemi: Nya yrkesgrupper fick hjälpa till under pandemin

Klinisk kemi: biomedicinska analytiker bedömer proteinanalyser – i stället för läkarna

Uppgiftsväxling inom mammografin bidrar till kökortning

Text: Hanna Björnheden
Publicerad: 21 december 2022 09:59
Uppdaterad: 12 januari 2023 10:23
Kategori: Uppgiftsväxling

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.