5 januari, 2023

”Det gör arbetet mer spännande och utmanande”

På Klinisk kemi genomförs ett aktivt arbete med uppgiftsväxling, bland annat för bedömning av proteinanalyser, där biomedicinska analytiker tar över en del av det arbete som tidigare utförts av läkare.

Fem av FACS-labs totalt 12 medarbetare. De legitimerade biomedicinska analytikerna heter, från vänster till höger: Marie Lindström, Natyra Gashi, Louise Kramén (sektionsledare), Biljana Veskovska och Anna Tuneld.

Förändringen för en annan grupp av analyser, immunofenotypning med flödescytometri, har skett under flera år.

Under förändringen har en allt större del av svarsutlåtandet förberetts av biomedicinska analytiker som utför analysen. I det förra svarsprogrammet låg en större del av svaret på läkare; resultat skrevs av biomedicinska analytiker och läkare skrev slutsats.

– Idag har vi en svarsmall där slutsatser är kopplade till resultat i fasta kommentarer inlagda i systemet, som väljs och läggs in av biomedicinska analytiker. Läkare kontrollerar att rätt kommentar är vald, justerar efter det enskilda fallet och ansvarar för svaret, berättar Linda Fogelstrand, överläkare på Klinisk kemi.

– Att först göra en tolkning av analysresultat och baserat på det skriva ett svar med hjälp av mallar gör arbetet mer spännande och utmanande för biomedicinska analytiker, tillägger Lena Hägerstrand, enhetschef, och leg. biomedicinsk analytiker på Klinisk kemi.

Både Lena och Linda framhåller vikten av att biomedicinska analytiker har den medicinska förståelsen och att erfarna biomedicinska analytiker utgör ett mycket viktigt tekniskt stöd till läkare inom den här diagnostiken.

Samtidigt som uppgiftsväxling skett mellan läkare och biomedicinska analytiker har svarsadministration till så stor del som möjligt, ur ett medicinskt perspektiv, överlåtits till expeditionspersonal.

Text: Jenny Haagman
Publicerad: 05 januari 2023 11:24
Uppdaterad: 12 januari 2023 07:35
Kategori: Uppgiftsväxling

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.