5 januari, 2023

Ökade volymer krävde nytänk under pandemin

Under covid 19-pandemin fick flera nya yrkeskategorier hjälpa till för att klara de ökade volymerna av analyser och provtagning när ordinarie medarbetare på Klinisk kemi inte räckte till.

"Ibland handlar det om att hitta en kombination av människor som kan utföra uppgifter tillsammans. Någon som kan köra bil, navigera med GPS och lägga upp effektiva rutter tillsammans med någon som kan provta och ha kontroll på hygienrutiner", säger enhetschefen Ellinor Linde.

– Istället för biomedicinska analytiker och undersköterskor tog vi hjälp av laboratoriebiträden, laboratorietekniker, biologer, ingenjörer och personer med utländsk examen som ännu inte kompletterat till svenska examina, berättar Ellinor Linde, enhetschef på provtagningen, Klinisk kemi.

Efter upplärning med tydliga, skriftliga rutiner har de nya yrkeskategorierna provtagit patienter och anställda, analyserat covidprover, registrerat och skickat covidprover för analys till utländska laboratorier, kört covidbil, administrerat bokningar och svarat i telefon.

– Vi hade aldrig kunnat hantera den volym av covidprovtagning och analys som stundtals förekommit under pandemiåren, utan dessa nya yrkeskategorier i vården, menar Ellinor Linde och fortsätter:

– Ibland handlar det om att hitta en kombination av människor som kan utföra uppgifter tillsammans. Någon som kan köra bil, navigera med GPS och lägga upp effektiva rutter tillsammans med någon som kan provta och ha kontroll på hygienrutiner. Någon som kan analysera men inte behärskar svenska fullt ut tillsammans med någon som kan flera språk. Kollegor som ser till att det finns material och tar bollar med IT-strul och teknik, ger också tid för vårdpersonal att fokusera på vård.

Text: Jenny Haagman
Publicerad: 05 januari 2023 11:28
Uppdaterad: 05 januari 2023 11:28
Kategori: Uppgiftsväxling

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.