21 december, 2022

”Vi skulle inte klara oss en dag utan farmaceuterna”

På Barnhjärtcentrum är uppgiftsväxling ständigt på agendan, och är inget nytt för medarbetarna. För att verkligen kunna arbeta patientnärmre, är det farmaceuter som blandar läkemedel och sjuksköterskor som finns nära patienten. Något annat skulle vara otänkbart här.

Farmaceuterna Johanna Andersson och Nathalie Casteres Bustos på Barnhjärtcentrum.

– Allt handlar om patientnärmre vård. Det gäller att ha patienten i fokus. Allt som håller vårdpersonal borta från patienten behöver vi låta någon annan kompetens göra, säger avdelningschef Sofi Andersson Stavridis.

Caroline Werdien är sjuksköterska och har arbetat på Barnhjärtcentrums slutenvårdsavdelning i tre år.
– Farmaceuterna drar upp alla läkemedel, hämtar medicin som vi inte har här, ja, de färdigställer allt. Det enda jag behöver göra är att gå in i läkemedelsrummet, se så att allt stämmer och sedan ge medicinerna till patienten, säger hon.

Caroline har arbetat på andra avdelningar där farmaceuter inte finns och berättar att mycket tid ägnades åt just läkemedelshantering.

– Istället för att jag står i läkemedelsrummet kvart över sju och är stressad över att inte ha hunnit läsa på om patienten, så kan jag vara med patienten istället och bara hämta medicinerna klockan åtta.

Sofi Andersson Stavridis och Caroline Werdien.

En utveckling av konceptet är att det nu är farmaceuterna, som på läkarens ordination ger patienter och närstående information om medicinerna inför hemgång, ungefär som på apoteket när en privatperson hämtar ut medicin.
Caroline ser inte att avdelningen skulle fungera på något annat sätt.

– Vi skulle inte klara oss en dag utan dem.

Barnhjärtcentrum har arbetat strategiskt med uppgiftsväxling sedan 2011 och är i ett ständigt utvecklande. Sofi Andersson Stavridis visar ett stort papper på väggen, med handskrivna kommentarer.
Medarbetarna har inventerat alla arbetsuppgifter som sjuksköterskor, barnsköterskor och läkare gör under sina arbetspass, för att sedan kunna identifiera de uppgifter som sjukvårdsbiträden kan ta över. Det är den nygamla yrkesgruppen som Sofi Andersson Stavridis nu planerar att anställa.

– Det är vårt interna projekt som jag kallar ”avdelningen 2.0.” Det handlar om att få till en ökad kapacitet utan att medarbetarna springer fortare, det är dit vi är på väg, säger hon.

Text: Viktoria Fimmerstad
Publicerad: 21 december 2022 09:14
Uppdaterad: 21 december 2022 09:14
Kategori: Uppgiftsväxling

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.