9 februari, 2022
Möt sju av sjukhusets kliniska forskare
Hur hittar man sin nisch? Och hur går det till när man applicerar sina egna resultat på vården? Möt sju kliniska forskare som alla drivs av att lösa patienternas gåtor - inom forskningsfält som spänner från nyföddas ögon till bröstcancer och thoraxkirurgi.
Överst: Ann Hellström. Linda Wass, Roger Olofsson Bagge, Anders Jeppsson. Underst: Hanna Friberg, Carl-Johan Cederwall, Ewa-Lena Bratt.
Linda Wass: ”BMA sitter på mycket kompetens som borde tas tillvara i forskningen”
Linda Wass på Klinisk mikrobiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är den första biomedicinska analytikern, BMA, som fått en ALF-forskartjänst. Hennes favoritämne inom diagnostik och forskning är fästingburna infektioner.
Roger Olofsson Bagge: ”Teamet blir länken mellan patienten och forskningen”
Cancerkirurgen och adjungerade universitetslektorn Roger Olofsson Bagge ser framför sig hur Sahlgrenskas komplexa metod för att behandla malignt melanom kan skalas ned till ett enkelt kirurg-kit – och säljas på export.
Ann Hellström: ”Hade jag inte gjort detta hade jag nog arbetat på Scotland Yard”
I det kliniska arbetet kan läkaren göra skillnad för många enskilda patienter. Men som forskare kan man – om resultaten sprids och leder till nya behandlingsmetoder – förändra outcome för ännu fler. Det säger Ann Hellström, ögonläkare och professor med fokus på de allra minsta barnen.
Hanna Friberg: Klipp eller inte – det är frågan
Kan ett kontrollerat klipp i mellangården minska risken för allvarliga bristningar när en förstföderska föder med sugklocka? En nationell studie ska nu ta reda på svaret. Förlossningsläkaren Hanna Friberg leder forskningen på Östra sjukhuset.
Ewa-Lena Bratt: När sjuka barn blir vuxna
Allt fler överlever svåra sjukdomar i barndomen. Men när sjukdomen följer med in i vuxenlivet uppstår inte sällan problem. Ewa-Lena Bratt är universitetssjukhusöversjuksköterskan som vill forska fram Sveriges första evidensbaserade övergångsprogram för barn som ska in i vuxensjukvården.
Carl-Johan Cederwall: ”Sjuksköterskorna behöver vara aktiva och driva vården framåt”
Förändringslust ledde intensivvårdssjuksköterskan Carl-Johan Cederwall till forskarutbildningen. Nyss disputerade han på en doktorsavhandling om hur viktigt det är att minska tiden då patienterna på IVA ligger i respirator.
Anders Jeppsson: Vill fylla kunskapsluckor
Två dagar i veckan är Anders Jeppsson vanlig thoraxkirurg. De andra dagarna är han professor och forskar på framtidens behandlingar. Har han det bästa jobbet i världen?