4 maj, 2021

Barnsjukhuset under pandemin

Det är en lättnad att covid-19 inte drabbar barn hårdast. Men vårdavdelningarna på Drottning Silvias barnsjukhus har ändå påverkats stort av pandemin. Vi har samlat sex berättelser från olika delar av barnsjukhuset, som berättar både om de utmaningar som pandemiåret fört med sig – men även om de positiva effekter som trots allt kunnat växa fram parallellt med den ovanliga vardagen.

För barnsjukhusets del har pandemiåret gett effekter som nedstängd barnkirurgiavdelning med etisk stress och lång patientkö som konsekvens, syskon till svårt sjuka barn som inte kan göras delaktiga i vården och medarbetare på Operation 1 barn som stöttar covid-vuxenvården – men undrar när de ska få operera barnpatienter igen.

Men den extrema situationen har även lett till positiva förändringar. Som ett starkt nätverk av vårdchefer som delar allt med varandra, digitaliseringen av Barn och Ungdomspsykiatrin som gjort kuratorer till it-proffs och en vinter utan RS-virus på Barnakuten.

Här kan du läsa sex medarbetares egna berättelser om året på barnsjukhuset.

Foto: Paul Björkman

”Hur bra vi samarbetar är avgörande för hur vi kan hantera utmaningar”

Malin Liljevall, utvecklingschef Område1, berättar om hur regelbundna möten mellan områdets vårdchefer bidragit inte bara till att samordna kring bemanning, utan även snabbt sprida information kring nya rutiner och samla upp frågor från verksamheterna. Läs hela Malins berättelse här.

Foto: Paul Björkman

”Vi saknar barnen och deras lek”

Hannah Sjöstedt, sektionschef på barnakuten, berättar om ett ovanligt år – med lägre inflöde och färre virus. Men med andra utmaningar, som utlånad personal, mindre patientkontakt och en akutmottagning utan lek och spring. Läs hela Hannahs berättelse här.

Foto: Paul Björkman.

”Det känns självklart att hjälpas åt”

Linda Löwegren, avdelningschef på Operation 1 barn, om att låna ut personal och samtidigt se att det är bekymmersamt att vi behöver skjuta på operationer – och att det inte behöver finnas ett motsatsförhållande däremellan. Här kan du läsa Lindas egna berättelse om vardagen på barnoperation under det gångna året.

Foto: Paul Björkman.

”Sen kom pandemin och allting tvärdog”

Christina Karlsson, leg. Hälso- och sjukvårdskurator berättar om föräldrautbildningar under pandemin och BUPs digitala jättesprång. Hela Christinas berättelse om vad som hänt under året kan du läsa här.

Foto: Paul Björkman

”Det är en svår tid för barnen”

Joachim Bång, syskonstödjare Barncancercentrum, arbetar med att skapa en relation till familjer och barn med syskon som är svårt sjuka. Något som är mindre lätt att göra när man inte kan träffas – och med barn vars tidsperspektiv och förståelse för att leva i en pandemi inte ser ut som för oss vuxna. Här kan du läsa Joachims berättelse om årets utmaningar.

Foto: Viktoria Fimmerstad.

”Som läkare är jag ovan att inte kunna hjälpa”

Josefin Nordenström, kirurg på Drottning Silvias barnsjukhus, om att komma tillbaka från föräldraledighet mitt under en pandemi, och om stressen i att vilja hjälpa till i covidvården, och samtidigt se de växande operationsköerna. Här kan du läsa om Josefins upplevelser med hennes egna ord.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 04 maj 2021 10:01
Uppdaterad: 04 maj 2021 16:16
Kategori: Barnsjukhuset under pandemin

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.