14 juni, 2021

Att våga möta lejonet – om rädsla och arbetet på Auroramottagningen

Det kan finnas flera skäl till rädsla inför förlossning, och att vänta barn under en pandemi har för många varit extra svårt. På Auroramottagningen försöker man kartlägga och utgå från varje enskild kvinnas situation. Barnmorska och psykoterapeut Jenny Lysell Bengtsson berättar om arbetet på mottagningen.

Jenny Lysell Bengtsson är barnmorska och psykoterapeut och arbetar på Auroramottagningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

”Det har varit en orolig tid för de flesta det senaste året, att vara gravid och dessutom förlossningsrädd har inte underlättats av en pandemi.

Men vad är det egentligen som händer med oss när vi blir väldigt rädda? Vi kan få kroppsliga ångestsymtom såsom hjärtklappning och andnöd. Vi reagerar reflexmässigt som om ett lejon stod rakt framför oss, vilket är en naturlig reaktion.
En del kvinnor upplever en liknande fara när de tänker på att de ska föda barn. Det vanligaste vi människor gör när vi blir rädda är att undvika att tänka på det som gör oss rädda. Det är naturligt att skydda sig själv, genom att försöka att inte tänka på det som upplevs som obehagligt och genererar ångest.

Det är lätt att tänka att ”alla andra” har det si eller så och vi har kanske själva en tanke om hur en graviditet eller en förlossning ska kännas eller ska vara. Men det är ofta som det inte blir som vi tror. Man kan känna sorg över att graviditeten inte har blivit den där lyckliga och harmoniska tiden som man hoppats på, utan kantats av oro. Ett sätt att hantera den oron är att börja förbereda sig för det som man är rädd för.

Vi på auroramottagningen försöker ta reda på hur det är för den enskilda kvinnan, hur reagerar hon när hon blir rädd, hur visar det sig för just henne, och vad kan hon göra när hon känner såhär? En del i en behandling kan vara att lära sig andningstekniker eller arbeta med medveten närvaro, som ett sätt att hantera och fungera trots rädslan.
En annan del kan vara att minska ett undvikande beteendet genom att få hemuppgifter att läsa på om förlossningar, eller att gå ut och köpa något till bebisen för att försöka göra saker som känns roliga trots rädslan.
Vi jobbar också med tankar. Vad är egentligen en tanke? Är det samma sak som fakta? Vet jag hur jag kommer att reagera under en förlossning, eller tänker jag att jag vet?

Vi kan tänka oss en triangel där våra känslor finns i ena hörnet, våra tankar i ett annat och våra beteenden i det tredje. Om vi förändrar i något av de hörnen så kan det bli förändringar även i de andra. Om jag till exempel förändrar mitt beteende och börjar skaffa mig kunskap om att föda så kanske mina tankar förändras och det påverkar min känsla. Man kan också arbeta med att ifrågasätta sina tankar genom att ta reda på vilka bevis jag har för en specifik tanke och om det kan finnas andra sätt att se på saken.

Många som kommer till oss har även i slutet, inför sin förlossning, en tanke om att det inte kommer att bli bra. När vi ringer upp kvinnorna efter deras förlossning och det är någon som skattat sin förlossning högre än de trott innan kan det bli en positiv erfarenhet att få med sig för den födande. Att få känna att det hon var rädd för blev på ett annat sätt, att det inte blev inte som hon trodde, kan generera så mycket i framtiden för henne och det finns en möjlighet att applicera på andra situationer som hon kommer att möta i livet.

För en omföderska kan det vara läkande att uppleva en ny vaginal förlossning efter en svår erfarenhet från tidigare förlossning, att det kan bli på ett annat sätt kan vara berikande. För många finns det en glädje i att klara något som man från början inte trodde man skulle klara. Att våga möta det där lejonet.”

Berättat för Deborah Jacobsson

Fakta Auroramottagningen

Auroramottagningen är en mottagning för svår förlossningsrädsla.
Patienterna kommer på remiss, vanligtvis från mödrahälsovård, sjukhus eller kuratorer.
På mottagningen finns psykoterapeuter, barnmorskor och läkare.
Det är vanligt att vid första samtalet göra en kartläggning; finns det svåra upplevelser sedan tidigare, varför är hon rädd för att föda barn, vem är hon generellt i vardagen. Efter det planeras det för fortsatt behandling, det ser väldigt olika ut efter behov. I slutet av en kontakt planeras kring förlossningen.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 14 juni 2021 12:08
Uppdaterad: 02 juni 2022 09:50
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.