12 maj, 2022
Sjuksköterska – sjukhusets största yrkesgrupp
Över 5 000 sjuksköterskor arbetar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Passa på att läsa om fem spännande sjuksköterskor den 12 maj, på Internationella sjuksköterskedagen.
Petra Lindroos Kölqvist: Årets kontaktsjuksköterska 2021 i Västra sjukvårdsregionen.
Arbetar som teamansvarig för Anemi-Leukemi-teamet på Hematologens öppenvård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset
”Det är viktigt som sjuksköterska inom cancervården att inte vara rädd för att möta människor i kris och du behöver möta det hos dig själv också. Vi behöver inte ha alla svaren, vi behöver heller inte ha dem rätta svaren. Men vi behöver vara där. Det mänskliga mötet är jätteviktigt.”
Läs mer om Petra Lindroos Kölqvist här.
Nicke Antonov: avancerad specialistsjuksköterska i kirurgi
”Läkare är avdelningsansvariga en vecka åt gången vilket innebär läkarbyte varje vecka. Jag däremot, byts aldrig ut. Jag kommer vara på avdelningen varje vecka, vilket gör att jag kan notera små skillnader i patientens kliniska status även mellan olika veckor.”
Ebba Larsson, specialiserad röntgensjuksköterska
”Det kan komma in en patient med en propp som gör att de inte kan prata. Så tar vi bort proppen och strax efter är det som vanligt igen. Det är lite halleluja-moment över det. Man var kanske trött när man kom, klockan fem på morgon, men efteråt är man inte ett dugg trött, för det känns så skönt att man har kunnat hjälpa någon.”
Hanna Bergviken: barnsjuksköterska på Barncancercentrum
”Jag skulle vilja förklara hur fantastiskt det är när man efter dagar, ja kanske veckor av lirkande och lockade, närmande, backande och närmande igen, lyckas vinna förtroende av en treåring. När hon lika självmant som självklart lämnar fram sin CVK eller sträcker ut armen för att låta en sätta på blodtrycksmanschetten. Storheten, den helt magnifika segern i detta till synes så lilla.”
Läs hela krönikan av Hanna Bergviken här.
Ewa-Lena Bratt: Universitssjukhusöversjuksköterska, arbetar både på Barnhjärtcentrum och som forskare.
Allt fler överlever svåra sjukdomar i barndomen. Men när sjukdomen följer med in i vuxenlivet uppstår inte sällan problem. Ewa-Lena Bratt är sjuksköterskan och docenten som vill forska fram Sveriges första evidensbaserade övergångsprogram för barn som ska in i vuxensjukvården.
Läs mer om Ewa-Lena Bratt här.
Tipsa Sahlgrenskaliv
Är du, eller känner du en sjuksköterska som Sahlgrenskaliv borde skriva om? Tipsa redaktionen på redaktion.su@vgregion.se.