22 februari, 2023

Ett år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina

Under året som gått har sjukhuset vårdat flyktingar och krigsskadade samt skickat material till Ukraina. Dessutom har ett 20-tal ukrainare anställts på sjukhuset - och en ST-läkare, med rötter i Ukraina, har startat en stor hjälporganisation.

22 februari 2023: ST-läkare startade hjälporganisation

När den fullskaliga invasionen av Ukraina var ett faktum dröjde det inte länge förrän ST-läkaren Katja Blagodyr hade bokat en buss med förnödenheter till sina landsmän på flykt. Ett år senare har det blivit både ambulanser, ett mobilt sjukhus, mediciner och mycket mer till de nödställda i Ukraina. Läs artikeln här.

22 februari 2023: ”Jag vill gärna stanna i Sverige och arbeta som läkare”

Under det gångna året har ett tjugotal läkare, sjuksköterskor och biologer börjat jobba på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs universitet. En av dem är Mar Chernysh som precis hade fått sin läkarlegitimation strax innan hen flydde till Sverige. Läs artikeln här.

23 januari 2023: Fysioterapeut på plats i västra Ukraina

Johanna Wangdell är disputerad arbetsterapeut på Centrum för avancerad rekonstruktion av extremiteter (C.A.R.E.) och har jobbat med ryggmärgsskador sedan 2002. Under våren 2023 befinner hon sig i Ukraina för att vara med och bygga upp landets första rehabiliteringsenhet för ryggmärgsskador. Läs artikeln här.

5 maj 2022: Sahlgrenska Universitetssjukhuset tar emot patienter från Ukraina

Tre medicinskt evakuerade patienter kom från Ukraina till Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Patienterna hade flytt från Ukraina till Moldavien och förts därifrån med luftburen sjuktransport till Sverige och vidare till Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Läs artikeln här.

Under mars 2022 donerade sjukhuset och regionen bland annat 30 pallar förbrukningsmaterial, 700 par kryckor, 40 sjukhussängar, 50 rullstolar, 100 kg kirurgiska instrument, blodkylar, kuvöser och respirator. 

22 mars 2022: Sjukhussängar, kuvöser och 100 kilo kirurgiska instrument skickas till Ukraina

Sedan kriget startade har flera lastbilar med sjukvårdsutrustning och hjälpmedel skickats från Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionen. Destinationer har bland annat varit sjukhus och äldreboenden i Kiev och Lviv.

Läs artikeln här.

18 mars 2022: De första krigsflyktingarna söker akutsjukvård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

”De flesta har haft helt vanliga barnåkommor som förkylning med andningssvårigheter eller magsjukeliknande besvär, men någon enstaka har haft en kronisk sjukdom som inte har kunnat behandlas på rätt sätt under flykten”, säger Hannah Sjöberg som är sektionschef på Akutmottagning Barn.

Text: Maja Larsson
Publicerad: 22 februari 2023 15:33
Uppdaterad: 02 mars 2023 09:23
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.