22 mars, 2022

Sjukhussängar, kuvöser och 100 kilo kirurgiska instrument skickas till Ukraina

Sedan kriget startade har flera lastbilar med sjukvårdsutrustning och hjälpmedel skickats från Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionen. Destinationer har bland annat varit sjukhus och äldreboenden i Kiev och Lviv.

Bara under den senaste veckan har två transporter utrustats helt med material från Västra Götalandsregionen med destination Ukraina. Under mars månad har sjukhuset och regionen bland annat donerat 30 pallar förbrukningsmaterial, 700 par kryckor, 40 sjukhussängar, 50 rullstolar, 100 kg kirurgiska instrument, blodkylar, kuvöser och respirator. 

Lastbilarna, som har varit helt eller delvis fulla med donerat material från sjukhuset och regionen, har gått till huvudstaden Kiev, till Rivne cirka 100 kilometer väster om Kiev, till Lviv och till Uzhorod som ligger cirka 100 kilometer söder om Lviv. Genom lokala partners till Sahlgrenska International Care har materialet nått ut till sjukhus, rehabcenter, äldreboenden och organisationer som bistår äldre i deras hem.

I dagsläget är behovet av material som behövs vid akut omhändertagande stort. Det kan vara förband, sterila kompresser, kirurgiska instrument och väteperoxid. Men även sjukhusutrustning som ultraljud, defibrillatorer, sjukhussängar och EKG-apparater behövs.  

Materialet doneras bland annat genom Sahlgrenska International Care:s biståndspartners Human Bridge, Agape och KLM, som i sin tur har lokala samarbetspartners som verkar i Polen och Ukraina. Tillsammans med dem kommer nya transporter att skickas inom kort med mer material från sjukhuset och regionen.

Internationell materialbiståndsverksamhet

Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionen har sedan många år tillbaka en robust internationell materialbiståndsverksamhet under ledning av Sahlgrenska International Care. 

LÄS MER: Sjukhusets arbete kopplat till kriget i Ukraina.

Sedan 2010 har Sahlgrenska International Care donerat sjukvårdsutrustning via Human Bridge och andra mindre biståndspartners. Ukraina är ett av flera länder i Östeuropa, Balkan och Afrika där Human Bridge kontinuerligt genomfört biståndsinsatser.

Vart kan medarbetare som vill bidra vända sig?

Medarbetare som har förslag eller önskemål, som vill hjälpa till eller på något sätt bidra i den här situationen ska vända sig till sin närmaste chef som kan ta frågan vidare i organisationen.

Gruppen med uppdrag att arbeta särskilt med händelsen i Ukraina samordnar arbetet på ledningsnivå. För den som vill ge direkta bidrag – till exempel kläder – är det lämpligast att vända sig till olika hjälporganisationer.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 22 mars 2022 11:44
Uppdaterad: 24 mars 2022 15:53
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.