6 december, 2021

Sjukhuset har fått 26 nya universitetssjukhusöver-medarbetare

Läkare, psykolog, logoped eller sjuksköterska – grundprofessionen spelar ingen roll när Sahlgrenska Universitetssjukhuset som enda sjukhus i Sverige ger akademiskt välmeriterade medarbetare nya titlar.

På grund av nya restriktioner fick utnämningen delas upp i två sittningar. Här syns hälften av de utnämnda medarbetarna - som förutom äran och ett lönepåslag också firades med blommor och diplom. Bild: Therese Oskarsson.

Sedan 2011 har läkare utnämnts till Universitetssjukhusöverläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Under 2017 vidgades detta koncept till att gälla även andra medarbetare med akademiska utbildningar under den samlade benämningen Universitetssjukhusöverprofession.

Under tisdagen samlades sex sjuksköterskor, 15 läkare, en psykolog, en logoped, en biolog, en mikrobiolog och en fysiker i matsalen på Sahlgrenska sjukhuset – vid två olika tillfällen för att inte överstiga maxantalet på 20 deltagare vid VGR-sammankomster – för att få sina nya titlar, samt diplom och blommor. Totalt är det alltså 26 medarbetare som nu får lägga ”universitetssjukhusöver…” till sin titel.

– Kunskap och nyfikenhet är motorn i sjukvårdens utveckling. När vi hela tiden driver utvecklingen framåt så får våra patienter tillgång till den bästa möjliga vården – men det är också tvärtom: Skulle vi sluta att engagera oss i forskning, utbildning och utveckling så kommer det att drabba våra patienter. Det är därför som vi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset särskilt prioriterar och stimulerar medarbetare som meriterar sig inom akademi och klinik. Vi ska vara stolta över våra universitetssjukhusöverprofessioner, säger sjukhusdirektör och professor Ann-Marie Wennberg.

Detta krävs för att få titeln

Som kompetenskrav för samtliga universitetssjukhusöverprofessioner krävs bland annat klinisk tjänstgöring på minst 30 procent, minst tio års tjänstgöring i professionen, docent och pågående forskning med aktuella projekt och publikationer. En nomineringskommitté bereder inkomna förslag och lämnar ett gemensamt förslag till sjukhusdirektören som fattar beslut och informerar sjukhusets ledningsgrupp.

– Sahlgrenska Universitetssjukhusets vision är ”Sjukvård, forskning, utveckling och utbildning med högsta kvalitet”. Jag anser det vara särskilt viktigt att ta tillvara på den kompetens som medarbetare, oavsett grundprofession, förvärvat under sitt akademiska arbete, säger Ann-Marie Wennberg.

Några kunde inte delta i utmärkelsen – men här finns bilder på de som deltog.

Använd pilen till höger i bilden för att bläddra bland bilderna.

Utnämnda medarbetare 2021

Område 1:

Ewa-Lena Bratt, Universitetssjukhusöversjuksköterska. Här kan du läsa mer om Ewa-Lena Bratt och hennes forskning om barn med medfödda hjärtfel och deras övergång till vuxensjukvården.

Stina Järvholm, Universitetssjukhusöverpsykolog. Här kan du läsa mer om Stina Järvholms arbete på mottagningen för reproduktionsmedicin, och forskning inom bland annat livmodertransplantationer. 

Per Brandström, Universitetssjukhusöverläkare.

Malin Berghammer, Universitetssjukhusöversjuksköterska.

Kersti Lundin, Universitetssjukhusöverbiolog.

Område 2:

Anna Grahn, Universitetssjukhusöverläkare.

Axel Wolf, Universitetssjukhusöversjuksköterska.

Område 3:

Kristina Rosengren, Universitetssjukhusöversjuksköterska.

Lena Björkman, Universitetssjukhusöverläkare.

Område 4:

Nahid Karami, Universitetssjukhusövermikrobiolog

Roumiana Chakarova, Universitetssjukhusöversjukhusfysiker.

Område 5:

Andreas Muth, Universitetssjukhusöverläkare.

Lisa Tuomi, Universitetssjukhusöverlogoped.

Sirkku Peltonen, Universitetssjukhusöverläkare.

Linda Block, Universitetssjukhusöverläkare.

Helena Odenstedt-Herges, Universitetssjukhusöverläkare.

Hans Mark, Universitetssjukhusöverläkare.

Område 6:

Annica Ravn-Fischer, Universitetssjukhusöverläkare. Här kan du läsa mer om Annica Ravn-Fischers arbete med att hjälpa patienter bli tobaksfria inför operation. 

Filip Bergqvist, Universitetssjukhusöverläkare.

Stefano Romeo, Universitetssjukhusöverläkare.

David Åberg, Universitetssjukhusöverläkare.

Björn Lindkvist, Universitetssjukhusöverläkare.

Hanna Falk Erhag, Universitetssjukhusöversjuksköterska.

Anneli Ozanne, Universitetssjukhusöversjuksköterska.

Oskar Ragnarsson, Universitetssjukhusöverläkare.

Peter Johansson, Universitetssjukhusöverläkare.

Text: Maja Larsson
Publicerad: 06 december 2021 10:28
Uppdaterad: 08 december 2021 09:00
Kategori: KARRIÄR: FORSKARE

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.