13 maj, 2022

Cancervården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset får internationell kvalitetsstämpel

Sahlgrenska Cancer Center tar plats bland de främsta cancersjukhusen i Europa. I veckan godkändes ansökan om att bli ett Comprehensive Cancer Centre. – Det här bekräftar vår placering i forskningens och vårdens absoluta framkant, säger sjukhusdirektör och professor Ann-Marie Wennberg.

Sahlgrenska Cancer Center bildades i mars 2020 för att samordna vård och forskning inom cancerområdet. Sedan dess har organisationen tagit en rad viktiga kliv framåt, vilket nu bekräftas av Organisation of European Cancer Institutes (OECI), som den 13 maj gav besked om att Sahlgrenska Cancer Center ackrediteras som ett av Europas Comprehensive Cancer Centres.

– En sådan här ackreditering är ett kvitto på att Sahlgrenska Cancer Center lever upp till högt ställda krav på hur vård och forskning inom cancerområdet organiseras. Det är också ett kvitto på att vi kan erbjuda våra patienter vård av god kvalitet, säger Claes Jönsson, chef på område 5 och ordförande i SCC:s ledningsråd.

– Under ackrediteringsprocessen har vi fått bekräftat att det vid Sahlgrenska akademin bedrivs cancerforskning på högsta internationella nivå. Sahlgrenska Cancer Centre stärker vår translationella cancerforskning, där viktig grundforskning samverkar med klinisk och vårdvetenskaplig forskning, och innebär att forskningsresultat snabbare kan komma vården till nytta, säger Agneta Holmäng, dekan vid Sahlgrenska akademin.

LÄS MER: Sahlgrenska Cancer Centers organisation förstärks

Ingrid Kössler, medlem i SCC:s patientråd, tycker att ackrediteringsarbetet har varit en viktig resa för Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Våra erfarenheter som patienter har använts för att se till att hela vårdkedjan håller högsta kvalitet, från besked till rehabilitering. Ackrediteringen betyder att vi som patienter kan känna oss säkra på att vi får bästa möjliga vård.

LÄS MER: Forskning och kliniskt arbete hand i hand

Även Skånes universitetssjukhus fick i veckan sin ansökan godkänt, vilket innebär att tre av Sveriges universitetssjukhus i dag har en ackreditering; Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Skånes Universitetssjukhus och Karolinska Universitetssjukhuset.

– Det är ett erkännande av den svenska cancervården och forskningen, och ett viktigt besked för de patienter vi finns till för, säger Claes Jönsson.

I förra veckan tog sjukhusledningen beslut om att ytterligare förstärka det viktiga och alltmer strukturerade samarbetet inom cancerområdet. SCC kommer att få en särskild centrumföreståndare med en deltidsstab.

– Vi behöver skapa så goda förutsättningar som möjligt för att kunna fortsätta leverera på högsta nivå, säger sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg.

LÄS MER: Lead Cancer Nurses – med omvårdnad på agendan

Text: Hanna Björnheden
Publicerad: 13 maj 2022 14:18
Uppdaterad: 13 maj 2022 14:54
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.