9 juli, 2021

Trygg hemgång värdefullt för både familjen och vården

När Anna Hast skulle föda sitt tredje barn, hade hon en önskan att komma hem till sin familj så fort som möjligt efter förlossningen och slippa vara kvar på sjukhuset om det inte behövdes. – Som tur var gick förlossningen jättebra så det blev precis som jag ville, säger hon när vi pratar med henne på telefon fem dagar efter födseln av dottern Hailey.

Detta är en artikel från VGRfokus, ett magasin från Västra Götalandsregionen.

Eftersom förlossningen var fri från komplikationer och både Anna och dottern mådde bra, uppfyllde de kriterierna för det som kallas trygg hemgång (se faktaruta längre ner). Efter fem dagar hemma är Anna nöjd med sitt beslut.

– För mig har det varit mycket tryggare att vara hemma med min familj, än om jag skulle legat i en sjukhussäng. Det har också varit bra för mina andra barn. Särskilt min äldste son, som är sju år, var orolig för mig innan. Nu fick han se mig snart igen och kunde konstatera att jag var som vanligt, säger Anna.

Flera insatser

Hailey är en av de drygt 2000 bebisar som beräknas komma till världen i juli och augusti – bara på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Därför förbereds flera insatser för att erbjuda en bra upplevelse för alla blivande och nyblivna föräldrar.

– Vi har förberett oss väl inför sommaren och vi har en helt fantastisk personal som kommer att göra allt för att varenda kvinna som kommer in och föder hos oss ska få en fin förlossningsupplevelse, säger Corinne Pedroletti, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

För att göra det möjligt är det förstås ett pussel av insatser som måste till för att det ska gå ihop. Som att en verksamhet behöver utökas samtidigt som det är semestertider och personalen redan har jobbat hårt under hela pandemin. Eller att de mammor och barn som behöver mycket hjälp efter förlossningen också får det.

Corinne Pedroletti är också ordförande i samordningsrådet för kvinnosjukdomar och förlossning i Västra Götalandsregionen. Här träffar hon regelbundet alla verksamhetschefer från regionens sjukhus och barnmorskemottagningar med uppdraget att vården ska hålla hög kvalitet, vara kunskapsbaserad och likvärdig runt om i Västra Götaland.

– Under våren har vi diskuterat hur vi ska förbereda oss inför sommaren och hur vi kan samverka och använda personal och platser för patientens bästa, säger Corinne Pedroletti.

Läs mer: Babyboom – så här löser förlossningsvården sommarbemanningen

Trygg hemgång

En av pusselbitarna som har visat sig vara framgångsrik för både mammor och barn är trygg hemgång. Både för de mammor som väljer att åka hem tidigt och för de mammor som behöver vara kvar på sjukhuset några dagar efter förlossningen.

– Då sker omvårdnaden i hemmet, där mamman är som tryggast med stöd av sina närmaste, medan vi på sjukhusets mottagning kan ge det professionella stödet, säger Corinne Pedroletti.

Trygg hemgång (ibland kallas det tidig hemgång) är inget nytt. Sedan 2013 har det funnits nationella rekommendationer för landets förlossningskliniker. Det är till exempel enbart friska kvinnor med normal graviditet och förlossning som kommer i fråga.

Mammorna som väljer trygg hemgång är oftast väldigt nöjda med det stöd de får under barnens första levnadsvecka (83 procent).

Läs mer: ”Jag visste hela tiden att jag ville hem”

Professionell vård till de som behöver det mest

Om de som har möjlighet väljer tidig, trygg hemgång, blir det också bättre för de mammor som behöver vara kvar på sjukhuset några dagar eftersom resurser frigörs till dem som behöver omvårdnad och professionellt stöd inneliggande på sjukhuset BB-avdelningar.

– Jag vill rekommendera alla mammor som har möjlighet och uppfyller kriterierna att välja trygg hemgång, eftersom omvårdnaden sker av nära och kära i den trygga hemmamiljön samtidigt som man får det professionella stödet från oss via BB-mottagningen. Vi är dessutom tillgängliga dygnet runt per telefon, säger Corinne Pedroletti.

Anna Hast beskriver sina första dagar efter hemgången som lugna och trygga. Hon hade fått med sig sådant hon behövde (som bindor och värktabletter) från sjukhusets BB-mottagning. Dagen efter ringde en barnmorska och kollade att allt var bra med mamma och barn och två dagar senare åkte hon tillbaka till sjukhuset för ett återbesök och läkarundersökning av Hailey. Allt var bra och nu kan BVC ta över och följa Haileys utveckling i livet.

Trygg hemgång – så funkar det

Friska omföderskor med normal förlossning och ett friskt barn kan åka hem 6–8 timmar efter förlossningen. Förstföderskor kan också välja trygg hemgång utan att vårdas på BB efter förlossningen.

Dagen efter förlossningen följer en barnmorska upp hur det går via telefon. I övrigt finns möjlighet att ringa BB dygnet runt den första veckan.

Efter 48 timmar bokas ett återbesök in på BB. Då undersöker en barnläkare barnet en andra gång.

Vid behov av amningsstöd första veckan finns möjlighet att boka videomöten med BB-mottagningen. Därefter får mamman amningsstöd från sin BVC.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 09 juli 2021 13:49
Uppdaterad: 09 juli 2021 14:04
Kategori: Nyhet

Senaste kommentarer

Milena Hernández skriver:

Jag valde tidig hemgång när jag födde mitt andra barn i februari 20201 men skulle inte rekommendera det för någon idag.
I rummet fanns varken dusch eller toalett, jag fick be om vatten och fick få världens minsta kanna med vatten! Ingen kom efter det in för att fråga om jag behövde något, frukosten blev helt fel, behövde laktosfri frukost, poängterade det men fick vanlig och fick sedan leta och leta efter någon som kunde hjälpa mig få rätt..
När min son sedan bajsade fanns inga våtservetter och då kom en personal in för något annat och jag efterfrågade våtservetter för min knappt 4 h gamla son, fick svar: du får blöta ner pappershanddukarna.
Och så blev det och oj vad det inte kändes bra då de är så hårda, inget liggunderlag fanns där heller så pojken låg på ett kallt plastunderlag och skrev konstant. Det kändes bara illa då jag kände mig bortglömd och inte alls omhändertagen.

Då jag själv arbetar på Sahlgrenska skäms jag över att man inte tar bättre hand om kvinnorna som fött barn precis! Visst var förlossningen komplikationsfri men ett: ” Behöver du något?” skulle SU inte dö av, tvärtom, vi som väljer tidig hemgång,( det kallade personalen det för och de nämnde aldrig Trygg hemgång), vi väljer att inte belasta sjukvården, BB i onödan, vilket gynnas SU.
Vi bör komma därifrån men en bra känsla för att veta att det gör vi om och/ eller rekommenderar andra till att göra detsamma. Inget jag skulle rekommendera någon annan idag, tyvärr.
I vad ni kallar Trygg hemgång har ni mycket att jobba på.
Step it up! Ta hand om kvinnorna, en omtanke och lite service behövs för min erfarenhet var verkligen inte bra.

Redaktionen skriver:

Hej och tack för din berättelse. Det är väldigt tråkigt att höra om din negativa upplevelse hos oss. Vi jobbar hela tiden för att bli bättre och vi tar din kritik till oss. Vänligen, Verksamhetsledningen förlossningsvården, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Malin holmberg skriver:

Så tjusigt det låter – trygg hemgång. Och så falskt det klingar för den som blir pushad ut efter 6-8 timmar. Mer eller mindre mot sin vilja. Och så konstigt att det inte nämns i artikeln det som kom fram i GP häromdagen. Nu ska barnmorskor aktivt pusha förstföderskor att gå hem så tidigt. Samtidigt STÄNGS 10 platser på BB. Ironiskt eftersom det alldeles nyss öppnades en ny BBavdelning? Barnmorskor larmar att allt färre ammar sina barn pga detta. Jag blir så heligt förbannad. När ska kriget mot kvinnor och i detta fall nyblivna mammor ta slut? När jag fick mitt första barn 1980 fick en förstföderska stanna på BB i en vecka. Och omföderskor fick stanna och bli omskötta i 5 dagar. Allt fick man hjälp med så starten blev lugn. DET var trygg hemgång på riktigt.

Redaktionen skriver:

Hej och tack för ditt meddelande! Vi vill gärna betona att vi inte släpper taget om någon nyförlöst som åker hem istället för att våras på BB. Vi finns tillgängliga dygnet runt och uppmuntrar nyförlösta och närstående att höra av sig vid frågor. Den som är i behov av vård på sjukhus efter förlossningen ska stanna på BB-avdelning. Det är viktigt att de som vill amma får stöd och hjälp vid amningsstarten. Vi ger amningsstöd via vår BB-mottagning och Amningsmottagning. Vänligen, Verksamhetsledningen förlossningsvården, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Samltiga fält är obligatoriska.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.