9 juni, 2021

”Jag visste hela tiden att jag ville hem”

Efter en segdragen förlossning, ingen sömn på ett par dygn och en ny värld av frågor som öppnade sig valde Ida att åka hem direkt efter förlossningen istället för att vårdas på BB. Med konceptet Trygg Hemgång fick hon och hennes sambo det stöd de behövde, via telefonen.

Den 14 februari, på Alla Hjärtans Dag, föddes Idas och Daoudis första barn Tijan, en frisk liten pojke. Under graviditeten hade de pratat om hur det skulle vara att få barn under coronapandemin, och det tråkiga i att Daouda inte skulle få följa med till BB på grund av besöksförbudet.

– Vi kunde ju inte veta med säkerhet att vi skulle kunna åka hem istället för att gå till BB, berättar Ida. Vi visste inte hur förlossningen skulle gå. Men jag sa till min barnmorska på Mödravårdscentralen att jag verkligen ville åka hem, och hon skrev in det i min journal.

Ida berättar engagerat om sin första förlossning. Hon gick över tiden en vecka och fick en tid för planerad igångsättning, men värkarbetet började tidigare. Efter att ha åkt in till förlossningen, åkt hem igen för att vila, åkt tillbaka med starka värkar men var ändå inte öppen mer än 4 centimeter gjorde Ida något hon aldrig trodde att hon skulle göra. Hon bad om smärtlindring med epidural, alltså en spruta i ryggen.

Informationsplansch om Trygg hemgång.


– Jag är jätterädd för nålar. Det står i min MVC-journal att jag inte ville ha en nål i min närhet under förlossningen, skrattar hon. Men till slut sa jag, jag orkar inte längre, ge mig epidural.

Klockan 10.36 söndagen den 14 februari kom så Tijan till världen, en välmående bebis. Födseln gick bra, Ida fick två stygn och värktabletter och lite senare kom en barnläkare och undersökte Tijan. Amningen fungerade perfekt direkt. Den nya familjen stannade på förlossningsrummet i sex timmar och åkte hem vid femtiden på kvällen.
– Det var jätteskönt att komma hem. Jag var ju så himla trött. Jag tänkte, nu kan jag sova så får min sambo serva mig, berättar Ida. Och på måndan kände jag mig jättepigg och var ute och promenerade för första gången!

”Det kändes aldrig som om vi ställde dumma frågor. Efter varje gång jag ringt kände jag mig lugn”

På sjukhuset fick Ida och Daouda broschyren Grattis du har blivit förälder som de läste tillsammans.
– Vi fick med oss en massa bra information. Jättebra saker om vad man skulle tänka på. Och där stod också telefonnummer dit vi kunde ringa och ställa frågor. Personalen sa att det bara var att höra av sig, säger Ida.
Det blev många telefonsamtal till BB-mottagningen de första dygnen. Ida kände sig orolig när Tijan nös – kanske var han förkyld? Hon tyckte att Tijan hade blå fötter – var det något fel? Han grät mycket – var han sjuk?
– Jag kände mig fånig som ringde så mycket, och min sambo ringde också, men de var jättesnälla och trevliga. Det kändes aldrig som om vi ställde dumma frågor. Efter varje gång jag ringt kände jag mig lugn, berättar Ida.

Ida är nöjd med det stöd hon fick via förlossningen och BB-mottagningen. Alla frågor fick svar. Och efter någon veckas känslomässig berg-och-dal-bana av att vara nybliven mamma med alla hormoner som påverkar landade Ida i en skön tillvaro som föräldraledig med Tijan.
– Folk ville gärna förklara för mig hur svårt det skulle bli att vara förälder, bara för att jag är så ung. Men det är inte svårt alls och det är jätteroligt, avslutar hon.

Här kan du läsa mer om Trygg hemgång.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 09 juni 2021 09:49
Uppdaterad: 09 juni 2021 09:49
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.