21 juli, 2022

Sommarvärd: Ali Khatibi, överläkare reproduktionsmedicin

Det var arbetsmiljön på Reproduktionsmedicin som fick Ali Khatibi att som ung ST-läkare välja yrkesbana. Nio år senare är han överläkare och sektionschef på samma arbetsplats och övertygad om att arbetskultur är något som går i arv.

"Jag känner prestationsångest för patienternas skull, jag sätter press på mig själv att lyckas, och de tror jag alla inom vår verksamhet gör. Hos oss är det väldigt påtagligt att ett bra resultat är ett barn", säger Ali Khatibi. Bild: Karin Markhede.

”Jag kom till reproduktionsmedicin under min ST-läkarperiod. Jag kunde ingenting om IVF och bara litegrann om reproduktionsmedicin. Men jag tyckte det var en väldigt spännande verksamhet, och om jag ska vara helt ärlig så var det arbetsmiljön som fick mig att stanna kvar. Det var som att komma hem. Mot slutet av min ST bad jag att få stanna tre månader till, och nu har det gått nio år.

Det som var fascinerade med arbetsmiljön var att inga hierarkier fanns. Kanske är det för att det finns så många yrkeskategorier här. Vi är mer vänner än arbetskamrater och det är ett så nära och fint samarbete mellan oss. Stämningen måste ha varit så länge, det är en kultur hos oss och jag märker att alla nya som börjar här ärver den kulturen. Dessutom handlar 90 procent av dagen om att möta patienter. Vem kan tacka nej till det, i kombination med en bra arbetsmiljö?

Ali Khatibi

Ålder: 46

Yrke: Sektionschef och överläkare Reproduktionsmedicin

Bor: Göteborg

För att få vård hos oss behöver man ha en diagnos, som ofrivillig barnlöshet eller någon typ av fertilitetsproblem. Men vi botar inte bara sjukdomar eller räddar liv: vi skapar liv, vilket är ganska unikt. De flesta inom sjukvården träffar en patient åt gången, medan vi oftast behandlar två samtidigt. De pengar som satsas här ger också resultat: vi gör framtidens skattebetalare. På så vis är vi med och bygger vi upp samhället långsiktigt. Och så får man inte glömma den glädje ett barn ger till familjen som har längtat. Det händer ibland att våra patienter träffar på någon av reproduktionsmedicins underbara undersköterskor eller barnmorskor på stan, och minns dem efter så lång tid som tjugo år. Vårt jobb har stor påverkan på människor.

Alis sommarfavoriter

Smultronställe i Göteborg: ”Jag gillar att sitta och fika på Haga Nygata.”

Detta gör jag helst en regnig sommardag: ”Läser, helst vetenskap.”

Detta gör jag på semestern i år: ”Vi planerar en Spanienresa.”

Favoritglass: ”Hallonsorbet.”

Människor som behandlas här har olika liv, olika bakgrund, och de flesta av våra patienter är friska människor. Jag tänker mer på dem som klienter än patienter. Vårt patientflöde är stort, och arbetet är sig ganska likt oavsett vem man möter, fast med olika resultat. Tyvärr lyckas vi inte hjälpa alla. Som läkare kan man gå från en lyckad behandling till nästa patient, där man kanske inte kan hjälpa till på något sätt. Det kan vara turbulent att gå från glädje till ledsamhet. Vi har lärt oss under åren hur vi ska hantera det som professionella vårdgivare. Men ibland kan det vara tungt att gå hem och fundera: kunde vi ha gjort mer? När vi får svåra fall eller hamnar i dilemman skapar vi speciella grupper för att hantera dem. Det är för tungt att göra det själv, här behöver vi komma till gemensamma beslut. Men vi firar också när det går bra. Som ny IVF-läkare är målet att få till en graviditet och vid den första lyckade befruktningen ska man bjuda kollegorna på tårta. Vi är väldigt resultatinriktade här. Vi har ett system där vi ständigt får feedback från våra patienter. Vi jobbar mycket med återkoppling och förbättring och försöker skapa konstruktiva metoder som går att följa upp och utvärdera. Problemen kan vara medicinska, kommunikativa eller handla om bemötande – och vi försöker hela tiden bli bättre.

Reproduktionsmedicin är ett ganska nytt kunskapsområde, IVF-metoden är lite mer än 40 år gammal, området utvecklas fort och växer snabbt. Nya behandlingar och metoder kommer hela tiden. Jag känner prestationsångest för patienternas skull, jag sätter press på mig själv att lyckas, och de tror jag alla inom vår verksamhet gör. Hos oss är det väldigt påtagligt att ett bra resultat är ett barn. Barn ger livet nytt perspektiv, det kan alla som har fått barn bekräfta. Men man kan söka glädje i livet på andra sätt – det finns många vägar till lycka.”

Lästips om reproduktionsmedicin

”De här patienterna jobbar redan hårt med sig själva” – möt psykologen Stina Järvholm som dagligen träffar patienter med ofrivillig barnlöshet

Hur går det till att donera ägg och spermier?

Uppdrag: hjälpa människor att få barn – möt barnmorskan Sandra Kvarnström

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 21 juli 2022 07:00
Uppdaterad: 21 juli 2022 07:41
Kategori: Sommarvärdar 2022

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.