8 maj, 2024

Bröstcentrum firar fem år med förnyad certifiering

Patientinvolvering, samarbeten och nya behandlingsmetoder är framgångsreceptet för Bröstcentrum som nu fått förnyad certifiering. "Centrumbildningen har hittat sin form och en stabilitet. Vi har etablerat ett arbetssätt och en struktur över åren", säger Karolina Larsson, centrumförståndare och onkolog.

Bröstcentrum startade för fem år. År 2021 blev verksamheten det första bröstcentrat i Norden som certifierades av EUSOMA , European Society och Breast Cancer Specialists. De senaste åren har Bröstcentrum arbetat med att bland annat involvera patienterna i vården. Ett sjukhus som certifieras måste nämligen uppfylla en rad kvalitetskrav uppställda av den EUSOMA.

Läs mer: Nordens första certifierade Bröstcentrum finns på Sahlgrenska Universitetssjukhuset | Sahlgrenskaliv

När det nu var dags för ny audit, alltså ett nytt besök från delegationen för att följa upp certifieringen, hamnade hälsoskattning och omvårdnadsfrågorna högt upp på agendan. Ett exempel är omhändertagandet av äldre.

– Vi har nu en ny process för skattning av äldre. Det innebär en mer strukturerad funktionsskattning för att se om patientgruppen är sköra eller inte.  Det kan visa på om det är något vi behöver uppmärksamma innan operation och onkologisk behandling, säger Karolina Larsson, centrumföreståndare och onkolog.

En hälsoskattning av patienten gör vården lättare att planera, och bidrar i bedömningar av vem som behöver läggas in på sjukhus och vem kan gå hem efter dagkirurgi vilket idag är det allra vanligaste.

Bredd och spets

En viktig fråga för Bröstcentrum är ett bra samarbete över klinikgränserna för alla som jobbar med bröstcancer. Arbetet bedrivs bland annat genom utveckling av de multidisciplinära konferenserna för att diskutera behandlingsmetoder och gemensamma träffpunkter.

– Vi har en bred och jämlik bröstcancervård för en stor patientgrupp inom sjukvården, samtidigt som vi har spets i den mån att vi har framstående forskare och är snabba på att implementera nya metoder, säger Karolina Larsson.

Kliniska studier och nya behandlingsmetoder är ständigt aktuella frågor inom Bröstcentrum. Ett exempel är så kallad genexpressionsanalys, en teknik som kan identifiera patienter som inte har nytta av tilläggsbehandlingen med cellgifter, och bespara dem en ibland tuff behandling som de annars med största sannolikhet skulle fått i onödan. Ett annat exempel är också utveckling och implementering av en magnetisk teknik för att märka ut portvaktskörteln.

– Jag vill också poängtera att involveringen av patienter är en viktig del av arbetet med att förbättra vården. Vi har låtit patientföreningen hålla i vårt höstmöte dit alla medarbetare bjuds in. De valde då att prata om barnperspektivet, symtom som tecken till återfall och plastikkirurgi, säger Karolina Larsson.

Läs mer: Så individuell är 2020-talets bröstcancerbehandling | Sahlgrenskaliv

Om bröstcentrum

  • Är inte en fysisk ”klinik” utan ett tätt samarbete mellan de enheter som arbetar med bröstcancer på sjukhuset
  • Tar årligen emot cirka 30 000 kvinnor för mammografi
  • Behandlar varje år cirka 700 kvinnor med bröstcancer
  • Har drygt 100 medarbetare
  • På Bröstcentrums webbsida kan du läsa mer.

Text: Karin Markhede
Publicerad: 08 maj 2024 08:30
Uppdaterad: 08 maj 2024 08:52
Kategori: Sahlgrenska Comprehensive Cancer Centre

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.