6 mars, 2023

Viktiga medskick från extraordinär IVA-patient

IVA-sektionen på AnOpIVA Sahlgrenska har hållit sin årliga mini-kongress. Förra året kom Nils van der Poel och föreläste, och frågan var om arrangörerna skulle lyckas toppa det till årets tioårsjubileum. Jodå, konstaterar vårdenhetschef Maria Tiger som bjöd in Emma Schols.

Uppemot 150 personer besökte IVA-kongressen. På bilden: Maria Tiger, vårdenhetschef CIVA, Emma Schols, inspirationsföreläsare, Lotta Johansson, Specialistsjuksköterska/Lektor.

– Jodå, som högtidsföreläsare i år hade vi Emma Schols, som räddade sina sex barn ur ett brinnande hus och drabbades av 90-procentiga brännskador. Efter det vårdades hon under en väldigt lång tid inom intensivvården, säger Maria Tiger, vårdenhetschef CIVA.

– Hon gav oss viktig information om hur det är att vara patient på IVA, saker vi verkligen kunde ta till oss.

Emma Schols tryckte på hur man som patient hör diskussionerna som pågår i rummet, även om man är påverkad av mycket läkemedel och delvis nedsövd. Hur man hör utan att kunna meddela sig. Hon lyfte också hur viktiga de nära och kära var när hon under vårdtiden flera gånger trodde att hon låg på sitt yttersta.

– Det var hennes egen familj som gav henne hopp och ork att våga fortsätta. Det var dem hon verkligen behövde där och då, säger Maria Tiger.

Stort steg att lämna IVA

Under föreläsningen beskrev Emma Schols hur vårdpersonalen blev som hennes närmsta familj, hennes stora trygghet. Och att det därför blev ett väldigt stort steg när hon skulle flytta från ”trygga IVA” till en vanlig vårdavdelning. Flytten var ett friskhetstecken och gav frihetskänsla men ledde samtidigt till skräck och övergivenhet; ”Det var en frihet men jag var livrädd.”

– Det var väldigt skönt att höra, när vi precis har introducerat rollen förbindelsesköterska, som utgör är en länk mellan IVA och den vanliga vårdavdelningen. Förbindelsesköterskan följer med vid utskrivning och följer upp patienten under en viss tid. Det tar förstås resurser, men det skapar trygghet och målet är att förhindra att patienten behöver skrivas tillbaka till IVA, säger Maria Tiger.

Branden ledde till att Emma Schols fokuserade mycket på sitt ”varför” i livet. Den gav henne hjälp att fokusera på rätt saker – som för henne blev nära och kära.

– Vi konstaterade efteråt att patienter som Schols är del av vårt varför. Att vårda patienter som hon och få se hur bra det kan bli, säger Maria Tiger.

Kongressen, som ordnas ”för medarbetare av medarbetare” är ett sätt för IVA-sektionen att dela kunskaper och erfarenheter. Formen är ett vinnande koncept: alla utom de som jobbar C-tur kan delta eftersom kongressen äger rum under en halvdag under sen eftermiddag. Deltagarna kan välja fem av femton olika korta tiominutersföreläsningar som pågår parallellt i tre olika rum.

Sms:ade Nils van der Poel

– Vi har mellan 100 och 150 deltagare som kommer och går under eftermiddagen, säger Maria Tiger, som inför årets tillställning skickade ett sms till förra årets bejublade högtidsföreläsare Nils van der Poel, han som skulle toppas.

– Jag skrev att vi hade bjudit in Schols och fick svaret ”Toppen, det kommer bli jättebra”. Vi har verkligen ökat pressen på oss själva inför åren som kommer. Och det är bra. Det här ska inte bara vara nyttigt, utan också en välbehövlig guldkant.

FAKTA: Minikongress IVA-sektionen område 5

Hålls årligen sedan 2012, med uppehåll pandemiåren 2020 och 2021.

Arrangeras helt av IVA-sektionen själva.

Alla olika professioner som finns bland de drygt 250 medarbetarna på IVA-sektionen är inbjudna.

En huvudföreläsning för alla, följs av flera kortare föreläsningar där deltagarna kan välja fritt.

Deltagarantalet ligger på 100-150 personer.

Avslutas med en buffé för deltagarna.

Text: Hanna Björnheden
Publicerad: 06 mars 2023 10:27
Uppdaterad: 07 mars 2023 14:51
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.