28 april, 2022

OS-medaljör gav intensivvården ny kraft

Efter två års pandemiuppehåll behövde IVA-sektionen på område 5 något extra till sin årliga minikongress. Därför blev huvudtalaren för första gången en icke-medicinare: 26-årige OS-guldmedaljören Nils van der Poel. Ett lyckokast konstaterar arrangörerna.

Nils van der Poel tillsammans med Maria Tiger (vårdenhetschef CIVA) och Helena Odenstedt Herges (vårdenhetsöverläkare). "Alla verksamheter skulle må bra av att ha en van der Poel på plats", säger Helena.

Hallå där överläkare Helena Odenstedt Herges och vårdenhetschef Maria Tiger, varför denna minikongress?

– Det här är något vi gör för oss själva och för varandra, för att samla och ena oss som medarbetare. Vi jobbar väldigt nära varandra i vardagen och behöver vara ett team, oavsett yrkesprofession. Den här mini-kongressen enar – och sätter guldkant på tillvaron, en tillvaro som åtminstone de senaste två åren känts rätt så tung, säger Helena Odenstedt Herges.

– Om vi hade gått på en vanlig kongress hade vi som grupp lätt försvunnit. Dessutom är de ofta nischade. Här är det vi själva som står för programmet och vi själva som är deltagare, moderatorer och åhörare. Det ger stolthet och det är bra att se att de som får ledigt för kvalitetsarbete faktiskt gör någonting. Återkopplingen är ett av skälen till att vi började med detta 2012, säger Maria Tiger.

– Vi är 250 medarbetare och det pågår väldigt mycket. Vi tycker det är viktigt att alla känner till mer av vad som faktiskt händer utöver patientarbetet, fyller Helena i.

– Det som är så roligt är att minsta lilla arbete som presenteras blir behandlat på samma sätt som en avhandling, med respekt. Även personer som inte är vana talare blir fint presenterade och lyfts fram. Alla ger järnet för att det här ska bli bra varje gång, säger Maria.

Men van der Poel, hur kom ni på den idén?

– Först var vi inne på att bjuda in någon som skulle summera covid, efter pandemin – men när vi pratade om det kändes det som att vi inte behövde mer av det, säger Maria.

– Vi behövde inspiration. Vi behöver hitta vägen tillbaka till lust att vårda och titta framåt, hitta glädjeämnen och motivation. Då föreslog Maria Nils van der Poel – och kontaktade honom, säger Helena.

Hur blev det då, med en ickemedicinare?

– Det blev jättelyckat. Jag funderade länge på hur jag skulle presentera honom och landade i några jämförelser. Han är världsmästare i skridskor, vi slog rekord i antalet vårdade IVA-patienter. Han har uthållighet i träning, vi i arbete. Han åt 6 000 kalorier för att orka hålla på – vi matchade det i form av läsk, godis och resorb för snabb energitillförsel. Skillnaden är väl att han har snygga arbetskläder, skrattar Maria.

OS-medaljören i samtal med IVA-medarbetare.

– I sin föreläsning resonerade han kring hur man vet om det man gör är värt insatsen, och så tänkte vi under många arbetspass i covidvården. Han talar om hur viktigt det är att vara en god människa, vara en förebild och omge sig med bra människor. Det fanns en stor vänlighet i hela föreläsningen, säger Maria.

– En värme, fyller Helena i och fortsätter.

– Han talade om att inte bara vara medveten om sitt mål, utan också om vart man inte vill. Trots att han inte hade den medicinska ingången kunde han ge många kloka tankar om mål och prioriteringar både i yrkesliv och i privatlivet. Det fanns något för de flesta för att plocka upp.

– Många kom fram i efterhand och tackade, det var en föreläsning som gav mycket boost; energi, säger Maria.

Nästa år har ni tioårsjubileum. Hur ska ni toppa det här?

– Vi tar väl hit honom igen, skrattar Maria och Helena tar tanken snäppet längre.

– Ja, eller vi kanske skulle anställa honom. Alla verksamheter skulle må bra av att ha en van der Poel på plats.

FAKTA: Minikongress IVA-sektionen område 5

Hålls årligen sedan 2012, med uppehåll pandemiåren 2020 och 2021.

Arrangeras helt av IVA-sektionen själva.

Alla olika professioner som finns bland de drygt 250 medarbetarna på IVA-sektionen är inbjudna.

En huvudföreläsning för alla, följs av flera kortare presentationer där allt från projekt och kvalitetsarbeten till patientfall och examensarbeten presenteras. Deltagarna kan gå mellan de olika korta föreläsningarna.

Deltagarantalet brukar ligga på 100-120 personer.

Avslutas med en buffé för deltagarna.

Text: Hanna Björnheden
Publicerad: 28 april 2022 09:59
Uppdaterad: 28 april 2022 10:14
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.