17 november, 2023

Världsprematurdagen uppmärksammar för tidigt födda

17 november uppmärksammas Världsprematurdagen. Sahlgrenska Universitetssjukhuset har ett uppdrag att ta hand om extremt tidigt födda bebisar. Här kan du läsa om Max som drabbades av syrebrist och behövde neonatal specialistvård när han föddes, och neonatalverksamheten på Östra sjukhuset.

17 november uppmärksammas Världsprematurdagen. Foto Johanna Ewald St Michaels.

När Max föddes drabbades han av syrebrist och behövde neonatal specialistvård. Genom att samla den högspecialiserade vården kan säkrare och mer tillgänglig vård erbjudas till de svårast sjuka nyfödda barnen.

SE FILMEN: Max resa

Klicka på bilden för att se filmen om Max, som publicerades 2021.

Vården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

På neonatala intensivvårdsavdelningen 316 hamnar de svårast sjuka barnen. Bebisarna är födda från graviditetsvecka 22 och allvarligt sjuka nyfödda barn. De som antingen behöver vårdas i respirator eller de bebisar som är väldigt små och behöver vårdas i kuvös, bebisar som har svårt att hålla blodtrycket eller har svåra infektioner. 

Avdelning 309 är en neonatalavdelning med inriktning på familjevård och vårdar nyfödda barn som inte längre är i behov av intensivvård. I de flesta fall vårdas barnet tillsammans med sina föräldrar i familjerum.

LÄS MER: En inblick i neonatal | Sahlgrenskaliv (Reportage från 2020)

Världsprematurdagen
De som arbetar inom neonatalverksamheten är barnläkare specialiserade inom neonatologi, barnsjuksköterskor, intensivvårdssjuksköterskor, sjuksköterksor, barnmorskor, undersköterskor, barnsköterskor, dietist, kuratorer, psykolog och sjukgymnast.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 17 november 2023 09:59
Uppdaterad: 17 november 2023 10:19
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.