6 juli, 2023

Ukrainsk sjukvårdspersonal besökte Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Till vardags arbetar de 42 besökande läkare och sjuksköterskor på 10 olika sjukhus och universitet i Ukraina. En onsdag i juli besökte de Sahlgrenska Universitetssjukhuset som var ett av flera stopp på studieresan till olika skandinaviska sjukhus. Ett kort andrum från krigets brutalitet.

Emma Lukic, akutläkare, ambulansöverläkare och MLA under ett besök på akutmottagningen från en grupp ukrainska läkare.

– Som ni ser, så är det nästan bara kvinnor med oss här idag. Männen strider vid frontlinjen, säger Olena Vavrinevych, professor på Bogomolets National Medical University i Kiev.  

Olena Vavrinevych, professor på Bogomolets National Medical University i Kiev i samtal med Paulina Sarbinowska på Sahlgrenska International Care.

Rösten brister medan hon fortsätter att berätta om krigets inverkan på samhället, förskolor och sjukhus som förstörts. Flera i rummet börjar gråta. 

Det är onsdag den 5 juli och de befinner sig i Hjärtats aula på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. För några dagar sedan var dessa 42 läkare och sjuksköterskor i Ukraina och om några dagar är de tillbaka. Krigets brutalitet gör sig påmind, även när de befinner sig på geografiskt avstånd.  

Svensk sjukvård – bättre än förväntat

I första delen av programmet fick besökarna höra om vägen till specialisttjänstgöring och hur specialistutbildningen ser ut i Sverige. Valeriia Onutse, en krigsflykting från Ukraina som nu arbetar som läkarassistent på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och har siktet inställt på att göra ST i radiologi, berättade om sin resa. De fick även en inblick i sjukhusets beredskapsarbete och nya ST-utbildning i beredskap och katastrofmedicin. 

Dmitro Fomin, kirurg och sjukhusdirektör Multidisciplinary Hospital of Intensive Care of Lyubashivka, Odesa region.

Men det som framförallt lämnade avtryck var rundvandringarna som gick till Operation på Bild- och Interventionscentrum, Intensivvårdsavdelningen och Akuten. Bilden av svensk sjukvård med utmaningar på grund av att det är ett så stort, avlångt land med liten befolkning ändrades under besökets gång.  

– Det är hög nivå på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, konstaterar Dmitro Fomin, kirurg och sjukhusdirektör Multidisciplinary Hospital of Intensive Care of Lyubashivka, Odesa region. 

– Det var nyttigt att se hur ni sorterar och prioriterar patienter på akuten. All utrustning på akuten ligger lättillgänglig, det var ordning och rent, bättre än det jag fått se i Frankrike, fortsätter Dmitro. 

Martin Hubrich, sektionschef på Specialoperation, Hanna Chin, överläkare på IVA och Emma Lukic, akutläkare och ambulansöverläkare, guidade grupperna genom sjukhusets lokaler.  

– So many emotions! utbrister en av deltagarna efter besöket i de hypermoderna operationssalarna.  

Vardagen för sjukvårdspersonal i Ukraina

Det är viktigt att påminna sig om att kriget har pågått sedan 2014. Redan då arbetade Dmitro Fomyn som volontär och opererade patienter i östra Ukraina. 

– Kriget har förändrats. De använder mycket starkare vapen nu som gör fler människor skadade för livet.  

Förra året kom kriget väldigt nära på sjukhuset där Dmitro jobbar.  

– Vi vadade i blod på akuten och det kom in många patienter som förlorat kroppsdelar. Tyvärr var vissa så skadade att inget kunde göras, dem var vi tvungna att lägga åt sidan för att rädda andra. 

Om det går att nämna något positivt med de senaste 1,5 åren så är det mobiliseringen bland invånarna.  

– Folk är mer bestämda och handlingskraftiga nu.  

Han är chef på ett sjukhus som ligger mellan Kiev och Odessa. På grund av läget tar de emot många trauma- och kirurgipatienter. På frågan om vad de har störst behov av på sjukhuset framåt svarar han: 

– Vi planerar att starta upp en dialysavdelning och den behöver utrustas. Men sanningen är den att eftersom vi är ett sjukhus som alltid ska vara redo att ta emot alla patientfall, så är vi också i behov av all typ av utrustning, avslutar Dmitro. 

Klockan är 16 och tre intensiva timmar är slut. Sahlgrenska International Care och Welcome Services har samordnat besöket tillsammans med Help Ukraine Gothenburg som bistått med tolkstöd. Dagens insikt är hur viktigt det är att även mitt under brinnande krig få andrum och möjlighet till kunskapsutbyte med kollegor från andra länder. Och hur stort engagemang är, och har varit, från medarbetare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, att stötta Ukraina på alla sätt som sjukhuset kan. 

För en dryg månad sedan hörde Association for the French-Ukrainian Synergy in the Healthcare Field (ASFUDS) av sig till Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Organisationen grundades 2009 av en ukrainsk läkare som är verksam i Frankrike. I samarbete med Ukrainian Society of Medicine organiseras med jämna mellanrum studiebesök i Frankrike för ukrainsk sjukvårdspersonal.  

Trots det pågående kriget var det viktigt för organisationen att fortsätta utbyten med sjukvården i andra länder och syftet denna gång var att lära sig mer om sjukvården i Skandinavien. Under resan besöker delegationen sjukhus i Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Gdansk.  

Den 5 juli var delegationen på 42 läkare och sjuksköterskor från drygt 10 sjukhus och universitet i Ukraina på besök på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Organisationen Help Ukraine Gothenburg bistod med tolkstöd. 

Så stöttar Sahlgrenska Universitetssjukhuset Ukraina

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina så har sjukhuset vårdat flyktingar och krigsskadade samt skickat material till Ukraina. Dessutom har ett 20-tal ukrainare anställts på sjukhuset – och en ST-läkare, med rötter i Ukraina, har startat en stor hjälporganisation.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset organiserade sig snabbt för att rusta ukrainska krigsflyktingar med sjukvårdsutbildning samt språkträning och introduktion till svensk sjukvård för att kunna matcha dem till arbete i våra olika verksamheter.

”Jag vill gärna stanna i Sverige och arbeta som läkare” | Sahlgrenskaliv

Sahlgrenska International Care Internation aid assistance 2022 (vgregion.se)

ST-läkare startade hjälporganisation för Ukraina | Sahlgrenskaliv

Sahlgrenska International Care Internation aid assistance 2022 (vgregion.se) 

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 06 juli 2023 15:42
Uppdaterad: 10 juli 2023 09:55
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.