5 maj, 2022

Trombektomiteam tilldelades Kvalitetspriset 2022

På dag två av Kvalitetsdagarna delades det ärofyllda Kvalitetspriset ut. Vinnare blev ett samarbetsprojekt mellan AnOpIva, Hybrid och intervention, Neurosjukvård och Radiologi för arbetet med att skapa effektivare arbetsflöden inom strokevården.

Samtliga vinnare 2022. Bild: Ines Sebalj.

Bland de nio bidragen som var nominerade fanns en stor bredd: från mobila vaccinationsteam till appar som förenklar sjukskrivningsintyg och digitala hjärtronder. Men det var ett samarbetsprojekt mellan flera verksamheter för att optimera arbetsflödet vid en trombektomi som drog det längsta strået. På plats för att ta emot vandringspriset och checken på 40 000 kronor var Martin Toresson, vårdenhetschef AnOpIva och Carina Sandin, vårdenhetschef Hybrid och Intervention.

– Man blir rörd och väldigt glad. Det känns fantastiskt! Och det är roligt att allt se att allt arbete som många lagt ner lönar sig, säger Carina.

Martin fortsätter:

– Det är ju jag och Carina som står här idag men det här är ett pris för många. Det stora engagemanget hos alla som varit med i detta är nyckeln till att vi lyckats genomföra arbetet och uppnå ett bra resultat.

Juryns vinnarmotivering löd:

Ett projekt genomfört med excellent förbättringsmetodik, med involvering av alla berörda och präglat av helhetssyn som ger stor patientnytta och gör att patienterna inte längre behöver vara rädda. Helt enkelt en göteborgsmodell som ger trombektomiledtider i världsklass!

Två bidrag belönades med hedersomnämnanden:


Upprättande av mobilt vaccinationsteam i kampen mot covid-19, Akututvecklingscentrum, Område 7

Genom att samla krafterna tillsammans med olika samhällsfunktioner och säkerställa att utsatta grupper fått samma skydd, vård och stöd som andra medborgare. Det mobila teamet med frivilliga från SU har åkt ut till en rad olika mötesplatser såsom församlingshem, kaféer och härbärgen för att ge vaccin. Insatser som detta säkerställer en jämlik vård.

Nu kan vi hjälpa de sjukaste barnen snabbare på barnakuten – ny triage ger tidigare läkarbedömning! Akutmottagning barn, Område 1

Genom ett systematiskt, uthålligt och omfattande förbättringsarbete har enheten utvecklat ett effektivare arbetssätt. Det syftar till att de svårast sjuka barnen ska få snabbare läkarbedömning, och dessutom minska väntetiderna för alla våra minsta patienter. Detta standardiserade arbete hjälper oss göra rätt från början.

Lästips: Här kan du läsa mer om alla nominerade bidrag

Intresset var stort för att prova på VR i ePsykiatrienhetens monter. Bild: Ines Sebalj.


Prisutdelare under Kvalitetsdagarna var Per Karlsson, förste chefläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

– Kvalitetsdagarna handlar om att lyfta kreativa initiativ som leder till bättre vård. Vinnarna av Kvalitetspriset och övriga nominerade är viktiga föredömen som inspirerar fler att arbeta med utveckling, något som är avgörande för att klara sjukvårdens utmaningar framöver, säger han.

Mingel på Svenska Mässan. Bild: Ines Sebalj.


Stort intresse
Närmare 1100 medarbetare från olika yrkeskategorier deltog på Kvalitetsdagarna, som i år äntligen kunde hållas på Svenska Mässan igen. Besökarna fick ta del av allt från gripande patientberättelser till imponerande kvalitetsarbeten och inspirerande talare. Från Neurointensiven kom Linda Lejon, sjuksköterska och avdelningslärare, och Karin Stenermark, sjuksköterska och sektionsledare.

– Vi vill få med oss inspiration som vi kan förmedla till avdelningen, säger Karin Stenermark.

– Det är roligt att träffas och höra om alla kvalitetsarbeten från andra enheter. Man bli inspirerad och glad av att vara en liten kugge i denna stora organisation. Per Karlsson visade en bild om att både de stora och de små förbättringarna, som görs varje dag, gör skillnad, det tar jag med mig, säger Linda Lejon.

Linda Leijon och Karin Stenermark. Bild: Therese Oskarsson.


Posterpriset till Ortopedakuten
Priset för bästa poster presenterades på tisdagen och tilldelades Ortopedakuten Mölndal, Område 3, och deras bidrag ”Rätt sjukskrivning från början med sjukskrivningsapp på Ortopedakuten Mölndal”.

Posterjuryns motivering löd:

Genom en app som automatiskt skapar sjukskrivningsintyg har ett stort antal patienter inom ortopedi fått en väl anpassad sjukskrivning med hjälp av korrekta intyg från början. Budskapet i postern är tydligt, väcker intresse och beskrivs på ett pedagogiskt och estetiskt sätt. Metoden kan användas inom många andra verksamheter.

Två bidrag fick hedersomnämnanden:  ”Rädda hjärnan – när varje minut är viktig!” Primärdiagnostik 1, Klinisk kemi, Område 4 och Virtual Reality i lugnande syfte inför endoskopiska undersökningar, Endoskopimottagningen Östra, Område 2.

Postervinnarna fick också diplom och blommor. Bild: Therese Oskarsson

Här kan du se alla vinnande posters:

Rätt sjukskrivning från början med sjukskrivningsapp på Ortopedakuten
Rädda hjärnan- när varje minut är viktig!

Virtual Reality i lugnande syfte inför endoskopiska undersökningar


                         

Christer Olsson, uppskattad föreläsare och moderator under dagarna. Bild: Ines Sebalj.

Fakta: Kvalitetspriset

Sahlgrenska Universitetssjukhusets Kvalitetspris är ett vandringspris som inrättades 2005. Pristagare kan vara ett team, en enhet, en verksamhet eller motsvarande som på föredömligt sätt bedriver ett strukturerat kvalitets- och utvecklingsarbete på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Vinnaren utses av en jury med representanter från vården, patienter och näringsliv. Priset är förutom äran ett diplom och en prissumma om 40 000 kronor.

Text: Therese Oskarsson
Publicerad: 05 maj 2022 07:09
Uppdaterad: 05 maj 2022 14:16
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.