4 juli, 2022

Ta med en kollega till hängmattan i sommar

Bland sjukhusets medarbetare finns flera skönlitterära författare, men också personer som medverkar i poddar och tv-program. Här tipsar Sahlgrenskaliv om kollegor du kan läsa eller lyssna på i sommar. Dessutom: några bonustips om populärkultur som utspelar sig på sjukhuset.

BÖCKER

Den tysta korridoren – Anja Smits

Bild: Elin Lindström.

Ekström & Garray, 2022

David Tellman är fysiker på toppen av sin karriär när han drabbas av ett epileptiskt anfall mitt under ett föredrag inför fullsatt sal. Kort därefter får han beskedet att han har en hjärntumör. Mette Øst är nyinflyttad cancerforskare från Danmark fylld av stora planer, men har svårt att finna sig till rätta på sin nya arbetsplats i Sverige. När hon blir Davids behandlande läkare korsas deras vägar, och under ett år får vi följa dem i deras vardag.

Anja Smits är professor i neurologi vid Göteborgs universitet och överläkare i neurologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Läs mer om boken här. En lång intervju med Anja Smits finns hos Akademiliv.

Flickan och Tito – Ines Sebalj

Sailor press, 2020

I boken Flickan och Tito återskapar Ines Sebalj, genom iscensatta fotografier, en omtumlande episod från sin barndom, då hon fördes bort av sin mamma till sin mormor i Jugoslavien. I boken förmedlas frånvaro och närvaro i drömlika fragment, baserade på en liten flickas minnen av att växa upp med en psykiskt sjuk förälder. Ines Sebalj har det senaste året arbetat som fotograf på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Läs mer om boken här.

Knaster – Pontus Wasling

Pressbild: Catharina Fyrling / Volante förlag

Vissa säger att vårt medvetande är den största gåtan som återstår att lösa. Andra tror att det aldrig kommer att gå att förstå vad det är. Några påstår tvärtom att problemet redan är löst. Kan det vara så att vi inte kommer längre än till konstaterandet att det bara är en serie knastrande impulser i den där blöta klumpen vi bär omkring på? Pontus Wasling är överläkare och docent i neurologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin och har tidigare gett ut två böcker. Knaster handlar om medvetandets gåta.

Läs mer om boken här. En längre intervju med Pontus Wasling publicerades förra året i Sahlgrenskaliv och finns här.

Sol till Juni – Linda Gustafsson

Pressbilder: Lava förlag

Lava förlag 2022

Romanen om Juni skildrar hur familjerelationer förändras när någon drabbas av sjukdom och vänder sig till unga vuxna med syftet att förmedla hopp samt skapa eftertänksamhet kring livet och vad som egentligen betyder något.

Linda Gustafsson arbetar som hälso- och sjukvårdskurator vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Sol till Juni kommer ut den 14 juli. Läs mer om Linda och boken här.

Pressbild: Åsa Wallin / Natur & Kultur

Ur döden liv: en bok om organdonation – Lisa Kirsebom

Natur & Kultur, 2021

Det går att ta ut organ ur döda människor och operera in dem i levande. Det vet nästan alla och i Sverige är de flesta positiva till det. Om någon frågar säger närmare nio av tio att de vill donera sina organ efter döden. Men inte många vet hur många organ som går till spillo, och hur ovanligt det är att en människa dör på precis ett sådant sätt att organen faktiskt kan användas. Vetenskapsjournalisten Lisa Kirsebom har skrivit en bok om organdonation, bland annat med utgångspunkt i den levertransplantation som skedde på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och räddade livet på hennes man. Läs mer om boken här.

Vård och omsorg – Olivia Bergdahl

Pressbild: Ola Kjelbye/ Ordfront förlag.

Vård & omsorg är en roman om att som lyckligt gravid kastas in i det mörker som en cancerdiagnos är, och överleva. Oliva Bergdahls dialog mellan mamman och fostret utgör grunden för en bok som ingen annan, klar som en fjällbäck, smärtsam som en bilolycka i en snöstorm, varm som en yllepläd och uppfordrande som ett barns blick.” Så beskriver förlaget den här boken, som i partier utspelar sig på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Dagboken jag faktiskt skrev – Jessika Devert

Pressbilder: Printz förlag.

Printz publishing, 2022

Förra året tipsade Sahlgrenskaliv om feelgood-boken Dagboken jag aldrig skrev, som handlar om en 50-årskrisande akutläkare på Sahlgrenska. Tidigare i år kom uppföljaren Dagboken jag faktiskt skrev. Läs mer om boken här.

PODDAR

Sahlgrenskapodden

Sahlgrenska Universitetssjukhusets egen podcast bjuder på något för alla. Det finns i dagsläget 44 avsnitt, som handlar om allt från bröstcancer till internationellt bistånd. Du hittar alla avsnitt där poddar finns, eller här.

Fråga Agnes Wold

Agnes Wold är professor i bakteriologi vid Göteborgs Universitet och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. I Sveriges Radios podcast Fråga Agnes Wold pratar hon och Christer Lundberg om hälsomyter. Alla avsnitt finns här eller där du brukar hitta poddar.

Hudläkarpodden

Marta Laskowski och Lykke Bark är läkare i hud- och könssjukvård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och driver Hudläkarpodden. De 29 avsnitten handlar om vitt skilda ämnen som eksem, hudvård på salong, rosacea, parasiter och melanom. Lyssna i din pod-app eller botanisera här.

TV

Uppdrag: Håll Sverige vid liv

Under ett decemberdygn förra året följde 40 kamerateam väl valda delar av den svenska sjukvården. Flera team var på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och följde bland annat Saga, två år, som hjärtopererades. Samtliga fem delar finns att se på SVT Play.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 04 juli 2022 13:11
Uppdaterad: 21 juli 2022 10:39
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.