15 juli, 2022

Hallå där, Linda Gustafsson!

Kurator i epilepsiteamet på Neuromottagningen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset som är aktuell med romanen ”Sol till Juni”.

Linda Gustafsson hoppas att både personal inom hälso- och sjukvården och närstående vill läsa Sol till Juni. Pressbilder: Lava förlag.

Vad handlar boken om?

Sol till Juni är en roman för unga vuxna om relationer, skuld, kärlek, sorg och hopp. Den handlar om hur en ung tjej som just börjat leva sitt liv hanterar att hennes mamma drabbas av obotlig neurologisk sjukdom, ALS. Hur fungerar familjen när ingenting är som vanligt? Vart finns hoppet? Självfallet är det en påhittad historia, som försöker skildra möjliga psykosociala konsekvenser av sjukdomen.

Linda Gustafsson.

Berätta om hur du fick inspiration till boken.

– 2017, under sjätte terminens praktik på socionomutbildningen, landade jag inom Neurosjukvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Jag minns när mina handledare berättade om hur det kan vara att stötta de som drabbas av progressiv, obotlig neurologisk sjukdom. Det växte existentiella frågor i mig och jag skrev mig ur tankarna, som jag alltid gjort. Hur kan det bli om ens närstående drabbas av svår sjukdom? Hur går det att förhålla sig till och hantera? På något sätt gör en ju det, förhåller sig till och hanterar. Fast det nästan är omöjligt. Livet pågår ändå. Det temat blev startskottet för boken och eftersom jag bodde i Uddevalla då blev miljön ett naturligt val. Jag visste inte då att boken skulle ta fem år att skriva.

Vad vill du att läsaren tar med sig när boken är slut?
– Min förhoppning är att boken lämnar ett hopp efter sig, trots det mörka. Det pågår ju hela tiden, att människor drabbas av svåra sjukdomar. Jag tror att det är viktigt att våga prata om, förhoppningsvis kan någon känna igen sig och kanske känna sig mindre ensam i sin situation. Det hade varit fint om boken kunde bli ett hopp för någon, om att livet mot alla odds kan gå vidare.

Vem hoppas du ska läsa Sol till Juni?

– Personal inom hälso-och sjukvården, för att öka förståelsen om närståendeperspektivet. Såklart också närstående till patienter, om de vill och orkar, för att möjligen känna att de inte är ensamma i sin situation. Även andra som är intresserade av att veta mer om hur sjukdom kan påverka närståendes liv, i detta fall unga vuxna barn till kvinnan som blir sjuk. Det är en skönlitterär historia med fiktiva karaktärer men jag har försökt att göra dem så verklighetstrogna som möjligt, utifrån teman jag stött på under praktiken och i mitt arbete.

Har du skrivit fler böcker?

– Ja, jag debuterar även som barnboksförfattare på Idus förlag i år med boken Tiktokmonstret vilket är otroligt roligt! Även där skymtas teman från mitt arbete, boken handlar om epilepsi och är skriven för barn i åldern 6-9 år. I det vardagliga arbetet som kurator i epilepsiteamet ser jag ett stort behov av boken och ett ökat stöd till barn som närstående till någon med epilepsi. Jag skriver just nu på ytterligare ett barnboksmanus om narkolepsi, vi får se vart det tar vägen.

Sol till Juni släpptes på Lava förlag den 14 juli.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 15 juli 2022 11:08
Uppdaterad: 15 juli 2022 11:08
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.