4 april, 2022
Snabba kliv framåt för transplantationssjukvården
Sahlgrenska Universitetssjukhuset är landets enda kompletta transplantationssjukhus, och bedriver högspecialiserad vård och spetsforskning som lägger grunden för morgondagens sjukvård. Något som uppmärksammas vid ett seminarium som sjukhuset samarrangerar med Dagens Medicin 5-6 april.
En patient som har genomgått en lungtransplantation med goda resultat – trots en allvarlig diagnos i botten. Här får han besök på Transplantationscentrum Sahlgrenska Universitetssjukhuset, av professor och sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg. Bild: Ines Sebalj.
Utvecklingen inom transplantationssjukvård tar snabba kliv framåt, och idag transplanteras drygt 800 organ per år i Sverige.På Sahlgrenska Universitetssjukhuset utförs transplantationer av hjärta, lunga, lever, njure, bukspottkörtel och tarm. Det sistnämnda är sjukhuset ensamma om i landet, liksom lungtransplantationer på barn.
– Vi är Sveriges enda kompletta transplantationssjukhus och bedriver nationell högspecialiserad vård inom flera av transplantationsområdena. Det är vi mycket stolta över, säger Ann-Marie Wennberg, professor och sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Forskning och klinisk verksamhet inom transplantationssjukvård blir temat för ett seminarium som Sahlgrenska Universitetssjukhuset arrangerar tillsammans med Dagens Medicin vid evenemanget Vårdarenan i Stockholm 5-6 april.
LÄS MER: Vårdarenan – mötesplatsen för svensk hälso- och sjukvård
Två talare inom olika delar av Sahlgrenska Universitetssjukhusets transplantationsverksamhet kommer att delta: Mats Synnergren, överläkare och verksamhetschef på Barnhjärtcentrum, och Michael Olausson, professor och överläkare i transplantationskirurgi.
Presentationerna kommer bland annat handla om de fördelar som centralisering av högspecialiserad sjukvård, som exempelvis hjärttransplantationer, kan föra med sig, samt forskning kring en ny metod för att lösa bristen på organ vid njurtransplantation.
Vid en efterföljande paneldebatt lyfts frågan om vägen framåt och vilka transplantationer som, tack vare dagens forskning, kan bli möjliga i framtiden. Sahlgrenska Universitetssjukhuset bedriver tillsammans med Göteborgs universitet intensiv forskning på området, och arbetar genom konkreta åtgärder för att stimulera till ökad forskning på sjukhuset.
– Forskningen är oerhört viktig för transplantationssjukvården, liksom för all universitetssjukvård. Ledningen har ett stort ansvar i att fatta de strategiska beslut som behövs för att kunna prioritera klinisk forskning. En viktig aspekt är också att mötas och arbeta överbryggande mellan vård, akademi och näringsliv, säger Ann-Marie Wennberg.
LÄS MER: I stället för cellgifter: levertransplantation | Sahlgrenskaliv
Fakta: Nationell högspecialiserad vård
Med nationell högspecialiserad vård menas offentligt finansierad vård som bedrivs vid som mest fem enheter i landet, och där endast ett fåtal vårdgivare kan uppfylla kraven på kompetens, tillgänglighet och arbete i multidisciplinära och multiprofessionella team. Sahlgrenska Universitetssjukhuset har flera tillstånd för att bedriva nationell högspecialiserad vård inom transplantationssjukvårrd.