27 september, 2021
I stället för cellgifter: levertransplantation
Martin Dahllöw fick sin cancerdiagnos 2019. Palliativ cancerbehandling inleddes omgående. Men så blev han erbjuden att delta i forskningsprojektet SOULMATE, och tackade ja direkt. Som första patient i studien har han nu genomgått en levertransplantation – ett ingrepp som forskarna hoppas kan förlänga livslängden hos patienter med kolorektalcancer som spridit sig till levern.

"Snart har det gått ett halvår sen operationen och mina undersökningar visar inte på canceraktivitet någonstans", säger Martin Dahllöw.
Martin Dahllöw hade känt att något inte stod rätt till i magen under sommaren 2019. I augusti genomgick han flera undersökningar och fick besked om att han hade en stor cancertumör i ändtarmen, med metastaser på levern som inte gick att operera bort.
– Läkaren sa att jag inte kunde bli botad och att min kvarvarande livslängd var kraftigt begränsad. Onkologen skulle omgående inleda en palliativ cancerbehandling, det var ju givetvis en kalldusch för en 49-åring. Min fru hade dessutom haft bröstcancer tidigare och jag visste hur tuff en cytostatikabehandling kunde vara. Kommer det vara värt det tänkte jag.
Kort därefter påbörjade Martin Dahllöw sin behandling. Resultatet var oväntat positivt. Kroppen svarade bra på cytostatika i kombination med antikroppar och efter tre månader hade tumören gått tillbaka från åtta centimeter till två. Metastaserna på levern krympte också snabbt, även om de fortfarande inte var möjliga att operera bort.
– Min onkolog sa att de sällan såg patienter som svarade så bra på behandling. Och det var ungefär då som hon berättade om Soulmate-studien som fått etikprövning och frågade om jag kunde tänka mig att vara med där eftersom jag var så pass pigg, och mådde så bra trots behandlingen. I min situation kan man inte välja, jag var öppen för allt, säger han.
Fick beskedet vid jul
Kolorektalcancer, samlingsbegreppet för tjock- och ändtarmscancer, är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige. Sjukdomen är ofta spridd till levern i form av levermetastaser. Något som kan behandlas medicinskt, men oftast med dålig prognos. SOULMATE är en multicenterstudie där Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet än så länge är anslutna. I den vill forskarna utvärdera om levertransplantation kan förlänga livet jämfört med cytostatikabehandling, och lottar deltagarna till respektive alternativ.
Martin Dahllöw minns tydligt när han fick sitt besked.
– Det var några dagar före jul förra året. Jag hade varit inne på Transplantationsmottagningen samma dag för att genomgå de sista testerna och samtalen. På eftermiddagen när jag kommit hem ringde en läkare och jag fick veta att jag tagits in i studien och var lottad till transplantationsgruppen. Då släppte all spänning, det kommer tårar här igen när jag berättar om det, säger han.
Nu väcktes hoppet. Kanske kunde han få fler år i livet trots allt? I slutet av januari fick han sin plats i den ordinarie transplantationskön, och lagom till nästa högtid var väntan över. Mitt i påskfirandet kom beskedet från Sahlgrenska Universitetssjukhuset: Det fanns en lever som matchade. Tre timmar senare blev Martin Dahllöw lämnad utanför transplantationsmottagningen av sin fru. Samma kväll låg han på operationsbordet.
Bara två sjukhus opererar
Västra Götalandsregionen har, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare, Socialstyrelsens uppdrag att bedriva nationell högspecialiserad vård inom levertransplantation. Det innebär att sjukhuset är en av två vårdgivare i landet som uppfyller kraven på kompetens, tillgänglighet och arbete i multidisciplinära team.
Här utförs mellan 80-100 levertransplantationer per år, och forskningen ligger i framkant. Resultaten efter levertransplantation har bättrats markant sedan 1980-talet.
Martin Dahllöw blev den första patienten att genomgå en levertransplantation inom ramen för SOULMATE-studien. Efter en omfattande operation, där komplikationer med proppbildning i leverartären uppstått, fick han ligga två dygn i respirator innan han bedömdes vara så stabil att han kunde väckas.
– Det jag minns är att jag hade så ont. Och att jag var enormt törstig, tungan var som sandpapper och jag fick inte dricka för mycket för de visste inte om jag behövde opereras igen. Men en isglass fick jag och jag minns att den var helt fantastisk, berättar han.
Värt den långa återhämtningen
Den första tiden efteråt beskriver han sig själv som utslagen. Sedan vände det, plötsligt. Martin kunde ta längre och längre promenader i korridoren och gå till fysioterapins gym. Tre veckor efter operationen blev han utskriven, och därmed påbörjades en lång återhämtning.
Krafterna har återkommit successivt. Martin berättar om många turer till sjukhuset och ett bakslag med vikande levervärden under sommaren. Men i dag mår han bra, och närmar sig snart en första milstolpe.
– Snart har det gått ett halvår sen operationen och mina undersökningar visar inte på canceraktivitet någonstans. Säger man fortfarande efter ett år att det inte finns några nya metastaser, då börjar jag tro att det kommer gå vägen. För mig har det känts viktigt att vara med i den här studien, så att det här kan bli en godkänd behandling för andra i min situation. Jag har fått en möjlighet att starta om, säger Martin Dahllöw.
Mer om SOULMATE
I Sverige insjuknar med ungefär 6200 personer per år i kolorektalcancer. Ungefär hälften av patienterna kommer att utveckla metastatisk sjukdom. Levermetastaser från tjock och ändtarmscancer kan bara opereras bort hos 15-20 procent av patienterna med levermetastaser.
SOULMATE är en nationell multicenterstudie där Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet ingår. I den randomiserade studien inkluderas patienter för att utvärdera om levertransplantation förbättrar femårsöverlevnaden vid levermetastaser. Förhoppningen är att ingreppet kan införas som klinisk rutin vid kolorektalcancer med levermetastaser.