19 oktober, 2023

Satsningen på Centrum för precisionsmedicin fortsätter

Med målet att bli Europas ledande universitetssjukhus fortsätter Sahlgrenska Universitetssjukhuset att satsa på precisionsmedicin.

– Utvecklingen av innovationer inom precisionsmedicin bidrar till en bättre folkhälsa, säger Boubou Hallberg, sjukhusdirektör för Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Med precisionsmedicin menas diagnostiska metoder och terapier för individanpassad utredning, prevention och behandling av sjukdom, antingen det utgår från individnivå eller på delar av befolkningen. Förenklat kan precisionsmedicin beskrivas som kombinationen av mer detaljrika kartläggningar av olika sjukdomar och de mer skräddarsydda behandlingar det öppnar för.

Boubou Hallberg.
Boubou Hallberg.

– Utvecklingen av innovationer inom precisionsmedicin bidrar till en bättre folkhälsa. Vi har en lång tradition av samverkan med näringslivet, regionens life science-kluster och akademin – med fokus på bättre vård för patienterna. Centrum för precisionsmedicin skapar möjligheter för att stärka sjukvården i hela Västra Götalandsregionen, säger Boubou Hallberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Skräddarsydda behandlingar inom cancervården

Många verksamheter på sjukhuset jobbar redan med precisionsmedicin, som inom onkologin, barnmedicin och i forskning och klinik kring sällsynta diagnoser. Ett tydligt exempel är inom cancervården där till exempel skräddarsydda och riktade behandlingar för vissa patienter med hudcancer av typen malignt melanom avsevärt kan förbättra prognosen.

– Flera medicinska områden berörs av precisionsmedicin och det ställer krav på nya gränsöverskridande arbetssätt där en del av arbetet kommer handla om att överbrygga organisatoriska barriärer. För att stärka och utveckla arbetet med precisionsmedicin ytterligare håller sjukhuset på att etablera ett precisionsmedicinskt centrum, säger Peter Gjertsson, områdeschef för område 4 och ansvarig för laboratoriemedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Charlotta Ljungman.

Och nu tar arbetet ett steg framåt när Charlotta Ljungman har rekryterats som centrumföreståndare.

LÄS MER: Hon ska leda centrum för precisionsmedicin | Sahlgrenskaliv

– Uppdraget blir bland annat att samordna de funktioner som redan finns på sjukhuset, men också att ha en tät dialog med akademin och industrin för att underlätta för forskning och utveckling inom precisionsmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset men också inom hela Västra Götalandsregionen, säger hon.

”Knyta ihop diagnostik och behandling”

Charlotta Ljungmans egen forskning, som bland annat inkluderar en mycket detaljerad beskrivning och kartläggning av patienter med hjärtmuskelsjukdomar, är ett exempel på hur man kan forska på precisionsmedicin för patienter med hjärtsvikt.

– Hon har en utmärkt bakgrund för uppdraget som centrumföreståndare vid Centrum för precisionsmedicin, med erfarenhet som forskare och av att ha varit verksamhetschef. Hon kommer på ett bra sätt kunna knyta ihop diagnostik och behandling inom precisionsmedicin inom sjukhuset och samverka med akademi och industri, säger Peter Gjertsson.

Mycket av arbetet kommer handla om att samordna och informera så att verksamheten kan växa och bli ännu bättre. Men också att knyta an till bioinformatiken och juridik.

– Det här kommer vara en av sjukvårdens stora utmaningar framåt, att hitta möjligheter att erbjuda patienterna individuella, skräddarsydda behandlingar samtidigt som det kräver mer av oss vad gäller till exempel datahanteringen av stora mängder data. Men samtidigt är det något som kan förbättra för patienten och öka jämlikheten inom vården på sikt, säger Charlotta Ljungman.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 19 oktober 2023 14:32
Uppdaterad: 19 oktober 2023 14:35
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.