30 maj, 2023

Sahlgrenskamedarbetaren Magnus Gisslén blir ny statsepidemiolog

Magnus Gisslén, överläkare inom Infektion på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och professor i infektionssjukdomar, blir ny statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Den 11 september tillträder du tjänsten som ny statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Hur känns det? 

– Det känns väldigt spännande och roligt, och hedrande inte minst.  Samtidigt är det viktigt uppdrag med stort ansvar som kommer att ställa nya krav.  

Betyder detta att du kommer att lämna jobbet som överläkare på Infektion?

– Jag kommer förhoppningsvis ha kvar en deltidstjänst som professor i infektionssjukdomar och min forskning på sjukhuset, där jag också har mina doktorander. Men jag kommer tyvärr behöva avsluta allt patientarbete, vilket jag kommer att sakna mycket. För mig är det både en stor glädje och förmån att få arbeta med patienterna. Jag har ju arbetat inom HIV-vården länge, och haft förmånen att skapa långa relationer med patienter från hela världen och fått följa dem genom livet. 

Många har jag arbetat med i över 30 år, och det är känslosamt och tungt att nu behöva avsluta de patientkontakterna. 

Var det självklart att tacka ja? 

– Absolut inte. Det är ett stort steg, och jag har ett arbete där jag trivs alldeles förträffligt. När jag väl bestämt mig så känns det jättebra och spännande. Jag har ju i princip aldrig bytt jobb sedan jag började som HIV-läkare här på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i början av 1990-talet, så det kanske är dags att prova något annat (skratt). 

Vad är det första du kommer göra på nya jobbet?

– Till en början kommer det framför allt handla om att se och lära, – hur myndigheten fungerar, vad jobbet innebär och om förväntningarna. För att därefter se hur jag kan bidra på bästa sätt, med min bakgrund och den kunskap jag har. 

Ansvarig för HIV-vården

Magnus Gisslén är medicinskt ansvarig för hivvården i Göteborg sedan mer än 20 år, och har verkat som klinisk konsult på över 20 infektionskliniker i Sverige. Under de senaste åren har han också arbetat som medicinskt ansvarig för covid-19 i Västra Götalandsregionen. Vid starten av covid-19-pandemin var han med och initierade och byggde upp en biobank där prover från patienter med olika svårighetsgrad av covid-19 sparades.

Poddtips: HIV – den medicinska revolutionen

Från att ha varit en hundraprocentig dödlig sjukdom, överlever de allra flesta som får HIV idag. Hör Sahlgrenskapodden med Magnus Gisslén, ansvarig HIV-läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Sahlgrenskapodden: HIV – den medicinska revolutionen

I sin forskning har Magnus Gisslén främst fokuserat på hiv och virusets effekter på det centrala nervsystemet. Han har också genomfört flera forskningsprojekt som rör covid-19, både i Sverige och i internationella samarbetsprojekt. Han har också erfarenhet från både kliniskt arbete och kapacitetsutvecklingsprojekt internationellt. Utöver detta har Magnus Gisslén medverkat i ett flertal referens- och expertuppdrag som stöd för myndigheter, multilaterala organisationer, akademi, ideell sektor och näringsliv, både nationellt och internationellt.

LÄS MER: Infektionskliniken – sista utposten i kampen mot viruset

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 30 maj 2023 09:46
Uppdaterad: 30 maj 2023 12:44
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.