16 oktober, 2024
Nytt steg mot full miljöcertifiering
Nu påbörjas externa revisioner med målet att hela Sahlgrenska Universitetssjukhuset ska vara miljöcertifierat till 2025. Miljöstrateg Johanna Knape berättar om sjukhusets systematiska arbete med miljöfrågor, som nu kommer att omfatta fler områden.

Miljöstrateg Johanna Knape.
Under vecka 42 påbörjas årets externa miljörevisioner, med målet att hela sjukhuset ska vara certifierade till 2025. Hur har verksamheterna förberett sig?
– Verksamheterna har ju arbetat enligt sjukhusets miljöledningssystem i flera år nu och har bra koll på miljöarbetet. Ett av sjukhusets områden, område 4, är certifierat sedan 2006. Men nytt för i år är att även område 2, 6 och gemensam administration ska in i certifikatet och därmed omfattas av den externa revisionen. För att cheferna ska känna sig väl förberedda har vi genomfört informations- och utbildningsinsatser i områdesledningsgrupperna för område 2 och 6 samt på LiGA (linjechefer gemensam administration). Nästa år ska även område 1, 3 och 5 revideras så att hela sjukhuset omfattas av certifikatet i slutet av 2025 i enlighet med beslutet som togs i regionfullmäktige.
Vad innebär en extern revision? Hur går det till?
– Vid en extern revision kommer upphandlade revisorer ut och granskar vårt ledningssystem och hur vi lever upp till det. Revisorerna träffar först delar av områdesledningarna och sedan en del av verksamhetscheferna på varje område. Dessutom görs besök på ett antal enheter. Vid revisionerna får man berätta om sin verksamhet och hur man jobbar med miljöarbetet. Standarden ISO 14001, som ledningssystemet bygger på, ställer bland annat krav på att verksamheten har ett systematiskt miljöarbete med fokus på hållbar utveckling och ett livscykelperspektiv, en tydlig ansvarsfördelning och att miljöarbetet är integrerat i det dagliga arbetet. Den som ska delta vid en revision kan förvänta sig frågor om detta, men det kan även vara mer konkret och handla om exempelvis kemikalieförvaring eller avfallshantering.
Vad händer efter revisionen?
– Revisionen pågår under två veckor och sedan får vi en rapport med resultatet. Den innehåller information om vad som är bra och vad som behöver förbättras. En del är förslag och en del är avvikelser som måste åtgärdas för att sjukhuset ska få vara certifierade.
Varför är det viktigt att hela sjukhuset är miljöcertifierat?
– Regionfullmäktiges beslut att miljöcertifiera hela verksamheten känns som ett naturligt, och viktigt, steg mot framtidens hållbara sjukvård. Med ett certifierat sjukhus kan vi tillsammans minska verksamhetens negativa miljöpåverkan, men även hitta mervärden och uppnå effektiviseringar i arbetet. Vi är redan bra på det här, men vi kan bli ännu bättre på att sprida goda exempel och arbeta med ständiga förbättringar.
LÄS MER: Sahlgrenska Universitetssjukhuset går mot grönare resor | Sahlgrenskaliv
Miljöcertifieringen steg för steg
-
- Regionfullmäktige beslutade i miljömål 2030 att alla förvaltningar och bolag inom Västra Götalandsregionen med komplex miljöpåverkan ska vara miljöcertifierade enligt ISO 14001 senast 2025.
-
- I mitten av oktober kommer område 2, 4, 6 samt gemensam administration externrevideras.
-
- Område 1, 3 och 5 kommer få utbildning under tidig vår 2025 och externrevideras hösten 2025.

Området som var först ut: ”Hjälper oss att utveckla miljöarbetet”
Peter Gjertsson är områdeschef för område 4, som har varit miljöcertifierade sedan 2006.
– Att hela sjukhuset blir miljöcertifierat kommer stärka hållbarhetsarbetet. Område 4 har ju varit miljöcertifierat sedan länge, och vi tycker att de externa revisionerna hjälper oss att utveckla miljöarbetet och stärka genomförandekraften. Ett framgångsrikt hållbarhetsarbete är viktigt för att nå målet att bli Europas ledande universitetssjukhus 2032, säger han.