20 april, 2023

Premiär: följ nya sjuksköterskor under första året på jobbet

Med start i dag kommer Sahlgrenskalivs läsare få följa tre nyutexaminerade sjuksköterskor under deras första år på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Genom video, text och bild kommer Magdalena, Elisabeth och Hanna att dela med sig av sin vardag - som de själva ser den.

Magdalena Hejde, Hanna Ahl och Elisabeth Stark och alla började arbeta på Sahlgrenska Universitetssjukhuset våren 2023. De kommer att dela med sig av sin vardag varje månad – ibland i videoformat, ibland i form av text och bilder.

– Flera rapporter visar att steget från utbildning till arbete i vården kan vara tufft för sjuksköterskor och att första året är väldigt viktigt. Att sjukhuset erbjuder en bra introduktion är därför viktigt för kompetensförsörjningen, säger sjukhusets kommunikationsdirektör Anders Goliger.

Forskning visar att dagens studenter funderar mycket på hur de ska våga axla det ansvar som yrket sjuksköterska bär med sig. Det berättar projektledaren Marina Henriksson som är ansvarig för Kliniskt basår på Sahlgrenska Universitetssjukhuset – en yrkesintroduktion som alla nya sjuksköterskor går under sitt första år på sjukhuset.

– Det ska bli jättespännande att få se tre nya sjuksköterskor i deras nya profession och se hur de växer med rollen. Kanske kan deras berättelser minska andra blivande sjuksköterskors rädsla, och faktiskt inspirera andra till att också våga, säger Marina Henriksson.

Forskning visar också att det finns tre delar inom introduktionen som är extra viktigt. För det första behöver nya sjuksköterskor få klinisk färdighetsträning under trygga förhållanden. De behöver också arbeta tillsammans med mer erfarna kollegor som blir som förebilder, samt umgås med andra nya sjuksköterskor i samma situation. Första året och introduktionen till yrket är med andra ord viktig.

– Serien Första året som sjuksköterska är ett sätt att våga öppna upp och låta dem som faktiskt är mitt i det prata om vad arbetet innebär i praktiken. Jag tror det kommer bli väldigt givande för såväl sjuksköterskor och studenter som andra yrkesgrupper inom vården – både erfarna och de som är lite nyare i sitt yrke.

Även Anders Goliger ser fram emot att få följa de nya medarbetarna.

– Jag är tacksam för att Magdalena, Hanna och Elisabeth ställer upp och berättar om sin viktiga vardag i vården och tror att många kommer att känna igen sig. Deras berättelser kan förhoppningsvis inspirera andra på och utanför universitetssjukhuset och bidra till en ärlig bild av Sahlgrenska Universitetssjukhuset, fortsätter Anders Goliger.

De tre sjuksköterskorna heter Magdalena Hejde, Hanna Ahl och Elisabeth Stark och alla började arbeta på Sahlgrenska Universitetssjukhuset våren 2023. De kommer att dela med sig av sin vardag en gång per månad – ibland i videoformat, ibland i form av text och bilder. Deras uppdateringar kommer att finnas tillgängliga på sahlgrenskaliv.se och i sociala medier. Sjuksköterskorna bestämmer vad de vill dela med sig av, och de filmar, fotar och skriver själva.

Första uppdateringarna ligger ute – ta del av dem här!

Magdalena Hejde har gråtit i läkemedelsrummet på MAVA. Elisabeth Stark har fått oväntad stöttning av en kollega. Hanna Ahl har velat klona sig själv – men också känt att hon är viktig, varje dag.

Här kan du se och läsa de första uppdateringarna: Första året som sjuksköterska – första uppdateringen | Sahlgrenskaliv

 

Det här är de tre sjuksköterskorna i serien Första året som sjuksköterska

Elisabeth Stark – Kirurgi barn

”Jag heter Elisabeth Stark, är 26 år och har nyligen tagit examen som sjuksköterska! Nu har jag snart jobbat i två månader på Kirurgiavdelning barn på Drottning Silvias barnsjukhus, där god stämning, välfungerande teamsamverkan och en energigivande patientgrupp gör det kul att gå till jobbet. 

Jag fick hjälp av två ambulanssjuksköterskor en dag när jag hade fått hjärnskakning ute i Göteborgs skärgård. De inspirerande mig till att byta riktning i livet eftersom jag ville bli lika praktiskt kunnig i livets oväntade händelser som de var. Under sjuksköterskeutbildningen hörde jag mycket gott om barnsjukhuset och ansökte därför om att skriva verksamhetsförlagt examensarbete på Kirurgiavdelning barn. När jag senare gjorde min slutpraktik på samma avdelning visste jag med säkerhet att jag hade hittat en riktig guldklimp till arbetsplats.

Vandring, segling och turskidor är det jag helst sysslar med på ledig tid. Klättring med vänner brukar lysa upp även en mulen dag, speciellt i kombination med gött snack och mycket fika.”

Hanna Ahl – Infektion

”Mitt namn är Hanna, jag är 25 år gammal och har jobbat som sjuksköterska i snart tre månader. Att jobba inom vården var inget jag hade planerat, men sen blev jag undersköterska på gymnasiet och jobbade som det ett par år vilket kändes naturligt för mig. Ju längre tiden gick desto mer kände jag mig begränsad i min roll och längtade efter mer ansvar och fler arbetsuppgifter. Där och då kändes sjuksköterska som ett steg i rätt riktning.

Mitt första jobb blev på avdelning 303 på östra sjukhuset, en infektionsavdelning som i det stora hela vårdar patienter med infektioner, men också med specialisering på barn samt livmoderbärare som precis fött barn och är i behov av isolerad vård. 

När jag inte jobbar så tillbringar jag tid med min sambo, vänner samt familj. Mest energi tankar jag genom en lång sovmorgon och en kopp kaffe i sängen. Om energin blir över efter ett jobbpass och om matlådor inte behöver lagas så svettas jag gärna på gymmet nån timme. Skulle jag välja fritt så hade jag gärna brutit av vardagen då och då med en resa till Grekland, där jag skulle legat på en solstol med en kall öl.”

Magdalena Hejde – MAVA Östra sjukhuset

”Mitt namn är Magdalena Hejde, jag är snart 23 år och jobbar som sjuksköterska på MAVA Östra sjukhuset. Jag är en glad Skånetös som tog mig upp till Göteborg efter att jag träffade kärleken. Och som om det inte var nog så har min dröm gått i uppfyllelse, nämligen att jag blivit legitimerad sjuksköterska, får hjälpa människor och fortsätta lära mig hur människor fungerar i olika tillstånd.

Vägen har inte varit spikrak sedan jag började på MAVA i början av februari, men jag lär mig otroligt mycket hela tiden tack vare alla mina fantastiska kollegor och vi har väldigt kul på jobbet.”

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 20 april 2023 10:47
Uppdaterad: 24 april 2023 11:30
Kategori: Första året som sjuksköterska

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.