22 september, 2022
Nationellt samarbete skapar bättre förutsättningar för införandet av precisionsmedicin inom sjukvården
I Sverige har akademi och sjukvård gått samman och byggt en nationell struktur för att kunna införa precisionsmedicin på ett framgångsrikt sätt. Det skriver 42 författare från Clinical Genomics vid SciLifeLab och Genomic Medicine Sweden, GMS, i Nature Medicine.
Ett av många exempel på precisionsmedicin - den unika genterapi inom ögon som Sahlgrenska Universitetssjukhuset blev först i Sverige med att använda på en patient, i mitten av september. Bild: Johanna Ewald St Michaels.
– Det är roligt att det nationella arbetet som har gjorts syns internationellt – och extra roligt att det också gäller det vi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset gör inom Centrum för medicinsk genomik och i vårt samarbete med Sahlgrenska Akademin inom ramen för GMC Väst.
Det säger Lovisa Lovmar, verksamhetschef, Klinisk genetik och genomik och en av författarna till artikeln.
Tillsammans har Clinical Genomics och GMS etablerat en innovativ modell för att kontinuerligt utveckla, anpassa och implementera precisionsmedicin i hälso- och sjukvården – för alla patienter. Vid de sju orter i Sverige som har både medicinsk fakultet och universitetssjukvård (däribland Sahlgrenska Universitetssjukhuset) har både Clinical Genomics och GMS etablerat noder för att underlätta utveckling och optimering av nya teknologier och metoder och deras införande i sjukvården över hela landet.
– Det nationella samarbetet innebär att vi har kunnat införa så kallad helgenomsekvensering för diagnostik av sällsynta sjukdomar samt bred genetisk testning av all barncancer, för att både diagnostisera och hitta bästa behandling. Men viktigast är nog att vi samarbetar nationellt med dessa frågor för att säkerställa en jämlik vård i hela landet när det gäller den här typen av diagnostik, säger Lars Palmqvist, professor och överläkare, klinisk kemi och en av flera artikelförfattare.
Precisionsmedicin finns etablerat på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, men än så länge i mindre omfattning i de flesta verksamheterna. I framtiden behöver många verksamheter expandera kraftigt inom området precisionsmedicin.
– Samarbetet har också tagit fram genpaneler som vi nu använder kliniskt för maligna blodsjukdomar och en genpanel för cancer är på gång, säger Lars Palmqvist.
Läs mer om publikationen här: Framgångsrik implementering av precisionsmedicin på nationell nivå (akademiliv.se)
Läs också: ”Allt måste börja med precisionsdiagnostik” | Sahlgrenskaliv