12 juni, 2023

Mobil röntgen på uppdrag i Södra skärgården

Personcentrerad mobil röntgen har blivit en succé. Men för några veckor sedan fick röntgensjuksköterskan Asmaa Imam ett klurigt uppdrag: att ta med röntgenbilen ut till Styrsö, dit ingen vägförbindelse finns.

"Med logistikhjälp från larmcentralen hämtade ambulansbåten upp oss i Fiskebäcks hamn för att ta oss ut till Styrsö" berättar Asmaa Imam. Bild: Västra Götalandsregionen.

Asmaa Imam är ansvarig röntgensjuksköterska i teamet på Mobil röntgen, som fick ett ovanligt spännande uppdrag en dag i maj.

– Larmcentralen ville att vi skulle åka till Styrsö och röntga en person som hade trillat på ett vård- och omsorgsboende. Men hur skulle vi ta vi oss ut dit?

Teamet på mobil röntgen åker hem till personer på vård- och omsorgsboenden, som i akuta skeden behöver röntgas. 60 procent av alla patienter som röntgas har inte har någon fraktur och kan stanna kvar i hemmet, och syftet med Mobil röntgen är att de ska slippa åka in till sjukhuset. Men hur skulle mobil röntgen-bilen ta sig ut till Styrsö?

Asmaa Imam på ambulansbåten.

– Svaret var att ambulansbåten kunde hjälpa till, så med logistikhjälp från larmcentralen hämtade den upp oss i Fiskebäcks hamn. Vi kunde ta med vår bil, som är utrustad med röntgenkamera och annan nödvändig utrustning.

Ingen fraktur kunde påvisas

Undersökningen utfördes på Styrsö och ingen fraktur kunde påvisas, vilket gjorde att personen kunde stanna kvar på boendet för fortsatt omvårdnad.

– Personal och läkare på vård- och omsorgsboendet var mycket tacksamma för vad vi hade gjort för personen och för boendet, inklusive vårdcentralen, berättar Asmaa Imam. Primärvårdsläkaren sa att ”det här kommer jag att använda mig av fler gånger”, vilket var väldigt kul att höra!

LÄS MER: Mobil röntgen är här för att stanna | Sahlgrenskaliv

Text: Jenny Haagman
Publicerad: 12 juni 2023 13:55
Uppdaterad: 12 juni 2023 13:59
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.