10 december, 2024

Krafttag ska förbättra hälso- och sjukvårdens kommunikation med patienter

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är en av flera förvaltningar som har tagit initiativ till Västra Götalandsregionens arbete med att öka hälsolitteraciteten, vilket innebär att förbättra invånarnas förmåga att få tag på, förstå, kommunicera och använda hälsoinformation.

"Tillsammans med patienten är en viktig del av vår strategi när vi ställer om hälso- och sjukvården", sa sjukhusdirektör Boubou Hallberg vid en konferens om hälsolitteracitet.

Boubou Hallberg.

För att det ska förbättras behöver hälso- och sjukvården bli bättre på att kommunicera information på ett sätt som är enklare att förstå för patienterna, med hänsyn tagen till att patienternas egna förmågor att förstå information om vård kan variera.

Som startskott för arbetet hölls en välbesökt konferens i ämnet, där bland annat Boubou Hallberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, inledningstalade och betonade vikten av att tillsammans med patienterna arbeta för att uppnå en mer jämlik vård.

– Tillsammans med patienten är en viktig del av vår strategi när vi ställer om hälso- och sjukvården. Här ingår att arbeta hälsofrämjande och personcentrerat men också att utveckla formerna för delaktighet. Satsningen stärker vår förmåga att ge en jämlik vård till alla, oavsett individuella förutsättningar.

Josefin Wångdahl.

Josefin Wångdahl, forskare och biträdande lektor vid Karolinska Institutet, forskar på hälsolitteracitet och är en Sverigeledande expert på ämnet. Hon lyfte bland annat vilka konsekvenser låg hälsolitteracitet kan leda till.

Exempelvis att en patient inte vet hur eller när hen ska ta sin medicin, eller inte förstår vad vårdpersonal kommunicerar vilket försvårar möjligheten att följa medicinska råd och behandlingar. Något som i sin tur leda till minskad patientsäkerhet och sämre hälsa.

Hälsolitteracitet

Hälsolitteracitet (från engelskans health literacy) syftar bland annat till att förbättra vårdens kommunikation och stärka patienternas förmåga att förstå och använda hälsoinformation.

Regionens satsning riktar sig till hälso- och sjukvården inklusive tandvården och består av en utbildningsdag, en webbutbildning samt en webbplattform som samlar de metoder och arbetssätt som stödjer praktiskt genomförande.

Glasklar kommunikation på Barnkirurgen

En glastavla, några whiteboardpennor, färdiga bildstöd – och engagerad personal. Mer komplicerat än så behöver det inte vara att göra barnpatienter delaktiga i sin vård.

Maria Rodelius, undersköterska/samordnare kirurgavdelning barn och Susanna Davidsson, lekterapeut, Drottning Silvias barnsjukhus delade med sig av projektet ”Glasklart” och hur de med enkla medel hittat sätt att utforma kommunikationsmetoder tillsammans med barnet och anpassade utifrån barnets perspektiv och behov.

Ebba Linderoth, strateg och samordnare för social hållbarhet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är projektledare för VGR:s arbete med hälsolitteracitet.

– Konferensen blev snabbt fullbokad, vilket visar på ett stort intresse för hälsolitteracitet. Detta går in i vårt arbete med patientsäkerhet, hälsofrämjande och personcentrering som alla är viktiga frågor för regionen. Att vi gör detta tillsammans i VGR är avgörande för att vi ska bli en mer hälsolitterat region, där vi faktiskt gör det lättare för människor att få tag på, förstå och använda hälsoinformation. Och vi har nu ett bra momentum, säger hon.

TEXT: Jörgen Öhlund

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 10 december 2024 09:34
Uppdaterad: 10 december 2024 09:37
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.