19 oktober, 2020

Invigning av Fas 1 -studier på Klinisk prövningsenhet onkologi

Bandet är klippt. Och nu är också Klinisk prövningsenhet onkologi i gång med fas 1-studier. "Det som ni gör här är essensen av vad SU står för", sa sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg i sitt invigningstal.

– Det som ni gör här är essensen av vad SU står för. Ni kopplar samman patienter, patientvården och omhändertagandet med forskning, utbildning, utveckling och innovationer. Och ni gör det som också är en del av vårt uppdrag –  ni samarbetar med näringslivet och knyter ihop sjukhuset med akademin. Det är otroligt viktigt, sa sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg vid invigningen.

I början av december 2019 beslutades att Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som ett av få sjukhus i Norden, ska bygga upp en prövningsenhet för att bedriva fas 1-studier för solida tumörsjukdomar på vuxna. Samtidigt lämnar sjukhuset in en ansökan om att få göra First in human-studier, som innebär att man testar en behandling på människor.

– Det här betyder att vi får vara med tidigt i den internationellt mest banbrytande forskningen. Att får göra den här typen av tidiga studier är verkligen att kunna vara med och göra skillnad för patienterna, säger Annika Baan som är enhetschef för Klinisk prövningsenhet onkologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

De patienter som ingår i en studie får gå på extra kontroller, behandling och uppföljning hos prövningsenhetens forskningssjuksköterskor. Kontrollerna kan vara allt från varje vecka till någon gång om året, beroende på i vilket skede studien är i. En del patienter följs livet ut. Samtidigt pågår samma studie på flera andra sjukhus i världen. Forskningssjuksköterskorna rapporterar in patientens parametrar, prover och utlåtanden till den som leder studien.

Läs gärna mer om Klinisk prövningsenhet i ett tidigare reportage i Sahlgrenskaliv.

Fakta: Klinisk prövningsenhet onkologi

Enheten har 13 medarbetare, bestående av forskningssjuksköterskor, chef, läkare, ekonom och sekreterare. Enheten startade den 1 oktober 2020.

CTC (Centrum för klinisk prövning) inom Gothia Forum genomför också denna typ av studier, inklusive first-in-human. De är dock inte specialiserade på onkologi utan utför studier inom alla terapiområden.

Läs mer om Centrum för klinisk prövning.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 19 oktober 2020 14:27
Uppdaterad: 21 oktober 2020 10:12
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.