2 oktober, 2023

Internationell utmärkelse för arbete inom strokerehabilitering

Katharina Stibrant Sunnerhagen, professor och överläkare inom rehabiliteringsmedicin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, får amerikanska utmärkelsen Award for Excellence in Post-Acute Stroke Rehabilitation.

Katharina Stibrant Sunnerhagen.

Grattis! Du har fått utmärkelsen för framstående arbete och forskning inom strokerehabilitering. Berätta kort om din forskning?

– Vi har undersökt ”allt” från muskelfunktion med biopsier, till återgång i arbete. Det innebär att vi analyserar olika konsekvenser av insjuknande i stroke, dels på kroppens funktion, men även hur det påverkar aktiviteter för personen och möjlighet att leva ett gott liv.

Vilken del av strokerehabilitering är du mest intresserad av?

– Nu är jag väldigt intresserad av varför det går så olika för olika människor. Jag tänker på inverkan av andra sjukdomar förstås, men också levnadsvanor, utbildningsnivå och bostadsområde till exempel som också tycks inverka inte bara på om man drabbas av en stroke, utan också hur svår en stroke blir och hur det går i det långa perspektivet.

Varför är det här fältet viktigt att bedriva forskning inom?

– Enligt Världshälsoorganisationen kommer en av fyra i världen drabbas av en stroke under sin livstid. Dödligheten i stroke har minskat vilket innebär att antalet personer som lever med resttillstånd efter en stroke ökar. Då är det viktigt att se till att konsekvenserna av sjukdomen blir mindre.

Hur tror du att strokerehabiliteringen kommer att utvecklas inom de närmsta åren?

– Jag tror att man kommer använda en del telerehabilitering. Till exempel att träna personer med afasi (språkstörning) i grupp på distans.

LÄS MER: Nya siffror – Sahlgrenska Universitetssjukhusets strokevård i världsklass | Sahlgrenskaliv

Text: Karin Eurenius
Publicerad: 02 oktober 2023 10:26
Uppdaterad: 02 oktober 2023 10:27
Kategori: Forskning

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.