27 juni, 2022
Hallå där, Lena Aggestam!
Implementeringsansvarig för Framtidens vårdinformationsmiljö (FVM) på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och initiativtagare till ett forskningsprojekt som ska bidra till ett framgångsrikt införande av FVM på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Projektet har nu fått finansiering från Vinnova.
Grattis! Ni har beviljats finansiering från Vinnova av ett forskningsprojekt som fokuserar på införandet av Västra Götalandsregionens nya vårdinformationsmiljö. Hur känns det?
– Jätteroligt! Jag ser ett stort behov av forskning på ett så stort och komplext verksamhetsutvecklingsprojekt som FVM är, och på vårt arbete med att förbereda oss för en ny vårdinformationsmiljö. Forskningsprojektet ger oss möjligheter att basera införandet av FVM på Sahlgrenska Universitetssjukhuset på befintlig forskning, men också vägledning i arbetet med förberedelser och införande.
Vad går forskningsprojektet ut på?
– Det handlar om att utifrån tidigare forskning ta tillvara kunskap som redan finns för att hantera redan kända utmaningar, att inte göra om ”kända” misstag. Helt enkelt att skapa de bästa förutsättningarna för införandet av den nya vårdinformationsmiljön och därmed så stor nytta som möjligt för medarbetare, patienter och invånare. Så syftet är att bidra till ett förbättrat införande, men också att utveckla ny kunskap inom området.
Om forskningsprojektet
Forskningsprojektet är ett samverkansprojekt mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Högskolan i Skövde och Lerums kommun. Sveriges innovationsmyndighet Vinnova har beviljat två miljoner kronor i finansiering till projektet. Forskningsprojektet inleddes i april 2022 och pågår i två år.
Det kom nyligen en uppdaterad tidplan för FVM och för införandet av IT-stödet Millennium. Varför är det viktigt att arbeta med förberedelser och införande redan nu?
– Med FVM får vi ett nytt IT-stöd, men för att dra nytta av IT-stödet måste vi förändra våra arbetssätt. För att skapa nytta måste IT-stödet stötta de behov vi har och då måste arbetssätt och IT-stöd hänga ihop. Det tar lång tid att förändra arbetssätt och därför måste vi börja redan nu – i stort som smått.
Har du något exempel på hur det kan se ut när arbetssätt och IT-stöd hänger ihop?
– Ett exempel är realtidsdokumentation. IT-stödet Millennium ska ge stöd för realtidsdokumentation så att det som dokumenteras blir synligt för nästa länk i kedjan, men det fungerar ju bara om vi faktiskt dokumenterar i realtid i systemet. Arbetssätt och IT-stöd måste därmed hänga ihop.
Läs mer: Patienter är med och formar nya arbetssätt i Framtidens vårdinformationsmiljö
Forskningsprojektet heter ”Att leda och organisera för standardisering i Framtidens VårdinformationsMiljö (FVM)” Kan du berätta mer om standardiserade arbetssätt?
– När vi arbetar i den nya vårdinformationsmiljön kommer arbetssätten att vara mer enhetliga och standardiserade än vad de är i dag. Standardisering har många fördelar eftersom det ökar möjligheterna till att alla patienter får en likvärdig och patientsäker vård. Samtidigt ska varje patient bli bemött utifrån sina förutsättningar och behov, och då måste det finnas en viss variation. För att få bort den oönskade variationen och samtidigt behålla den önskade variationen behöver vi hitta rätt nivå på standardiseringen. Förenklat kan vi säga att vad vi gör ska vara standardiserat – men hur vi gör det kan variera. Då kan vi möta varje patient utifrån hens behov och samtidigt erbjuda en likvärdig vård.
Vad har du för förhoppningar på forskningsprojektet?
– Att det bidrar till ett så bra införande som möjligt, i betydelsen att skapa största möjliga nytta för medarbetare, patienter och invånare. Att vi kan undvika ”kända” misstag genom att basera införandet på aktuell forskning och få vägledning under tiden. Jag hoppas också att projektet bidrar till forskning och utveckling av kunskap inom området. Det är inspirerande att få vara en del av kunskapsutvecklingen och här har vi som universitetssjukhus både ett ansvar och en central roll att spela. Sedan ser jag förstås ett mervärde för hela vårt arbete på sjukhuset med digital transformation liksom för övriga intressenter i FVM.
Om Framtidens vårdinformationsmiljö (FVM)
Programmet Framtidens vårdinformationsmiljö (FVM) är ett omfattande och långsiktigt förändringsprogram. Det omfattar Västra Götalandsregionen (VGR), privata vårdgivare med avtal med VGR och de 49 kommunerna i Västra Götaland.
Målet är att skapa en hållbar och modern vårdinformationsmiljö som ska möta behov och krav i nutid och framtid, och göra det enklare att samverka mellan vårdgivare. För medarbetare i vården i VGR blir systemet Millennium det huvudsakliga IT-stödet.
Enligt den nya tidplan för FVM som beslutades våren 2022 kommer Millennium att införas på Sahlgrenska Universitetssjukhuset under 2026 och förberedelser för införandet pågår som en del av sjukhusets digitala transformation.