14 februari, 2023
”Det ska finnas möjlighet att vara fysiskt aktiv varje dag”
Nanna Larsen arbetar som hälsopedagog inom Rättspsykiatrin på Rågården. Här tenderar patienterna att både röra sig mindre och gå upp i vikt under vårdtiden. Därför erbjuds patienterna fysisk aktivitet näst intill varje dag, och regelbundna hälsosamtal.

"Personligen tror jag mycket på att göra det enklare för patienterna att göra goda val. En fikastund kan till exempel vara lika trevlig även om man byter ut bullen mot en fruktsallad", säger Nanna Larsen.
Hur arbetar ni med fysisk aktivitet på Rågården?
– Vi erbjuder någon form av träning eller fysisk aktivitet i grupp näst intill varje dag. Det kan vara allt från gymträning och bollsport till yoga, träning i bassäng och promenader. Valet av aktiviteter utgår från vad patienterna själva har för intressen och vad som motiverar dem. Dessutom finns enklare träningsutrustning på alla enheter så att möjligheten att träna finns även på andra tider.
Faktum är att många ändå blir mindre aktiva under vårdtiden, och det är inte ovanligt att patienterna ökar mycket i vikt. Det kan ha med medicinering att göra men också att möjligheterna till rörelse är begränsad. Ett faktum är också att många går från att äta någon gång per dag till att erbjudas regelbundna måltider och utöver detta äta stora mängder sötsaker varje vecka. Eftersom patienterna på Rågården har ganska långa vårdtider, i snitt fem år, är det därför extra viktigt att vi erbjuder en stor bredd av fysisk aktivitet och att det blir en del av vardagen i slutenvården att leva hälsosamt.
Hur arbetar ni med levnadsvanor generellt?
– Vi erbjuder alla hälsosamtal minst en gång om året och bjuder också in till studiecirklar om levnadsvanor. Där lyfter vi olika teman och patienterna får prata om sina egna erfarenheter. Sedan några år finns goda levnadsvanor även med som ett mål i vårdplanen och vi arbetar för att frågor om kost, fysisk aktivitet och tobak ska bli naturlig del av vården och rehabiliteringen.
Sedan ett tag tillbaka har vi också en policy för kost och fysisk aktivitet som bygger på att det ska vara så enkelt som möjligt för patienterna att göra goda och hälsosamma val. Det ska finnas möjlighet att vara fysiskt aktiv varje dag och möjligt att äta mer hälsosamt. Vi har kommit en bra bit på väg men det finns mer att göra. Jag skulle gärna se att det fanns fler hälsosamma alternativ i vår kiosk till exempel och ett mer begränsat urval av ohälsosamma livsmedel.
Vad innebär fysisk aktivitet för patienterna?
– De allra flesta vet att det är bra för både deras fysiska och psykiska hälsa och förstår att det kan vara en väg framåt för ett bättre mående. Sedan är det, som för de flesta, väldigt olika vilken ambition man har. Det finns de som tränar intensivt mot ett specifikt mål medan träningen för andra främst fyller en viktig social funktion eller är ett sätt att komma från enheten en stund och göra något roligt. Aktiviteten i sig blir på så sätt en meningsfull aktivitet.
Bland de som tränar regelbundet kan vi se att många mår bättre psykiskt, vilket har brett stöd i forskning. Träningen bidrar till minskad ångest och bättre sömn, bland annat. Det kan också vara ett sätt att hantera aggressioner. En stor del av de som vårdas hos oss har också dåliga fysiska hälsovärden eller utvecklar det under vårdtiden. Bukfetma är ganska vanligt och många löper risk att utveckla diabetes och hjärtkärlsjukdom. Så fysisk aktivitet och en hälsosam livsstil är viktigt ur många aspekter.
Vad är viktigt att tänka på i arbetet med levnadsvanor gentemot just er patientgrupp?
– När det gäller våra aktiviteter är det generellt viktigt att ha en tydlig struktur kring dem. Att det finns tydliga ramar; vad ska hända, vem leder passet, hur är det upplagt och så vidare. Det bidrar till en trygghet och gör att patienterna känner igen sig över tid.
För många patienter kan det vara viktigt att börja med att bygga upp en tillit för att på så sätt få med patienten till en aktivitet. Man får aldrig ge upp hoppet eller sluta fråga, plötsligt en dag kan det hända att patienten vill vara med. En sak som jag har lärt mig genom åren är att det är väldigt få som är likgiltiga inför sin hälsa. De allra flesta bryr sig och vill må bättre. Personligen tror jag mycket på att göra det enklare för patienterna att göra goda val. En fikastund kan till exempel vara lika trevlig även om man byter ut bullen mot en fruktsallad.
LÄS MER: Daniel Zärnblom är sjukhusets starkaste man (och hälsopedagog på Rågården)