14 juli, 2020

Sjukhusets starkaste man

Som hälsopedagog inom rättspsykiatrin på Rågården inspirerar han till fysisk aktivitet. På fritiden lyfter han 300 kilo i marklyft och är bland de bästa i Sverige på styrkelyft. Möt Sahlgrenska Universitetssjukhusets i särklass starkaste person, Daniel Zärnblom.

Daniel Zärnblom, hälsopedagog och styrkelyftare på högsta nivån. Bild: privat

Marklyft, knäböj och bänkpress. Det är momenten i klassiskt styrkelyft. Daniel Zärnblom var en inbiten gymbesökare och hade kört övningarna flera gånger i veckan i femton år när en slump gjorde att han började tävla.

– Min sambo och jag var på gymmet och tränade när en person kom fram till henne och frågade om hon inte skulle börja tävla i styrkelyft. Hon tyckte det lät kul, och jag med, så vi började båda två, säger Daniel Zärnblom.

 Första tävlingen minns Daniel som en adrenalinkick utan dess like.

– Jag kunde inte sova före tävlingen, jag kunde inte sova efter tävlingen. Det var otroligt spännande och roligt, jag fastnade med en gång, skaffade licens och började tävla på allvar.

Vad var det som gjorde att du fastnade?

– En av anledningarna var faktiskt att alla var så trevliga. Jag har provat många sporter, och framför allt i innebandy var det mycket gliringar och psykningar. Här var det inget sånt. Alla var supersnälla, även om vi var konkurrenter. Den känslan har jag fortfarande.

Fyra år senare är han rankad nummer tio i landet i sin viktklass, 120 kilo. Han och sambon, som numera är en landets mest framgångsrika damer inom styrkelyft, har startat en helt ny klubb. Den heter Kungälvs atletklubb och Daniel Zärnblom själv är ordförande. På sin första tävling lyfte han 210 kilo i marklyft – på Götalandsmästerskapen i maj förra året lyfte han hela 300 kilo. Just nu siktar han på SM.

– Det har hela tiden varit mitt mål, att bli en av de främsta i Sverige.

Ungefär samtidigt som Daniel började tävla i styrkelyft hände en annan sak i hans liv.

– Jag hade i många år jobbat på en firma som sysslade med fog, lim och spackel. Jag valde att sluta och istället ägna mig åt något jag brinner mer för, nämligen att utbilda mig till idrottsvetare och hälsopedagog. I december 2015 fick jag jobb på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, på Rågården.

I sitt jobb som hälsopedagog hjälper Daniel Zärnblom rättpsykiatrins patienter att leva ett hälsosammare liv. Det handlar om både fysisk aktivitet, mat och tobaksavvänjning.

– Det är ett väldigt roligt jobb. När det gäller fysisk aktivitet erbjuder vi allt möjligt: promenader, styrketräning, simning, bollsporter och en massa annat. Maten är en väldigt viktig del; medan halva Sveriges befolkning har övervikt, har halva vår patientgrupp fetma. Det finns mycket att samtala med patienterna om, många förbättringsområden.

Händer det att patienterna känner sig lite underlägsna dig?

– Det händer ibland att jag får den känslan. Men oftast är det tvärtom, många tycker det är lite fräckt att jag tävlar. Jag har stor nytta i jobbet av att ha tränat så mycket, men framför allt av att jag vet att vägen fram till en aktivitet man tycker är rolig kan vara lång. Om träningen ska bli av måste det vara något man tycker är kul. Det är ingen idé att tjata på någon om att simma ifall personen hatar att simma. För mig föll det på plats just när jag hittade styrketräningen. Den upplevelsen vill jag gärna ge andra. 

Fakta: Aktivitetshuset på Rågården

Rågården ligger i Gunnilse och är Sahlgrenska Universitetssjukhusets rättspsykiatriska klinik. Här finns 96 vårdplatser med heldygnsvård av olika säkerhetsklasser. Aktivitetshuset är en del av kliniken. Där erbjuds patienterna bland annat sysselsättning, fysisk aktivitet, fysioterapi, fritidsaktiviteter och social samvaro. Inomhus finns till exempel café, bibliotek, musikrum, hantverkslokal, snickeri, motionslokal, träningsbad och skola. Utomhus, på frigångsområdet, finns fotbollsplan, minigolf, motionsslinga och ytor för trädgårdsodling.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 14 juli 2020 07:51
Uppdaterad: 27 maj 2021 13:50
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.