22 april, 2024
”Det känns som en födelsedagspresent att få hålla på med detta”
I flera år har Peter Kelly arbetat med att driva teknik- och innovationsfrågor på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Nu tar han steget in i forskningsvärlden, bland annat genom en studie om AI och förmaksflimmer i samarbete med amerikanska Stanford University.
"Historiskt sett har utvecklingen inom hälsa drivits mycket av läkemedel, nya operationsmetoder och så vidare. I dag är det så tydligt vilken enorm påverkan som teknik och teknologi kommer ha på hälso- och sjukvården i framtiden", säger Peter Kelly. Bilder: Unsplash/privat.
Grattis! Hur gick det här till?
– Jag var ansvarig kursledare för första omgången av utbildningen Innovation och teknik ST här på sjukhuset. En av deltagarna, Maria Sakalaki, som är kardiolog och forskare, åkte över till Stanford University förra året och forskade inom ramen för den stora studien Apple Heart Study. Nu har jag och tre andra läkare fått medel för att driva ett projekt i samarbete med Stanford University kring hälsa och smarta klockor. Utöver Maria Sakalaki och jag är det Peter Lundgren, som är kardiolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och och forskare på Göteborgs Universitet, och Markus Lingman, som är kardiolog på Hallands sjukhus och forskare på Göteborgs universitet. Markus är också ledare för gruppen.
Läs mer: Hallå där, Maria Sakalaki! | Sahlgrenskaliv
Stanford är ett av världens mest profilerade tech-universitet. Hur gör man för att få samarbeta med dem? Ringer man bara upp?
– Ja, ungefär så. När Maria Sakalaki nämnde att hon ville åka dit, kom jag genom mitt nätverk i kontakt med Marco Perez som leder Apple Heart Study. Han var bara positiv och välkomnande. Nu när Maria har varit där har det blivit en snöbollseffekt – de har förtroende för henne, så då är vi också välkomna. På det sättet har Marias arbete öppnat många dörrar. Jag tror de ser en bra samarbetspartner i oss på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Stanford ligger långt fram när det gäller ny teknologi inom hälsa, bland annat genom smarta klockor och AI. Sahlgrenska Universitetssjukhuset har ju också ett stort fokus på detta – på Centrum för Digital Hälsa finns sensLab som också jobbar med smarta klockor, vi har Innovation och teknik-utbildningar, AI kompetenscentrum och mer. Jag vill också nämna att jag har haft god hjälp av Swenode.ai – en nationell organisation, ledd av Minna Sandberg, som arbetar med att koppla samman ekosystem inom AI mellan Sverige och Silicon Valley. Swenode.ai har varit drivande i att kunna genomföra detta samarbete .
Vad är det ni ska undersöka?
– Vi ska undersöka hur smarta klockor och AI kan upptäcka dolt förmaksflimmer. Vi kommer också att titta på hur man kan passa in tekniken i akutsjukvården. Jag ska börja doktorera inom akutsjukvård och AI med Peter Lundgren, och denna studie kommer vara en del av avhandlingen.
Kommer ni att vara på plats i USA?
– Det vore roligt, inte minst för att jag bodde i San Fransisco som barn, men planen är att stanna i Göteborg och åka över till USA vid något enstaka tillfälle. Vi samarbetar, men sitter på olika västkuster, skulle man kunna säga.
Vad betyder samarbetet för Sahlgrenska Universitetssjukhuset?
– Stanford är ju en av de ledande aktörerna i världen vad gäller att ta fram nya tekniker i sjukvården, så jag hoppas att samarbetet kan bidra till att bygga upp ytterligare kompetens inom detta område. Det känns viktigt – speciellt med tanke på att vi ska vara ett ledande universitetssjukhus i Europa år 2032.
Har du alltid drömt om att forska?
– Det är en dröm som kommit med åren. Historiskt sett har utvecklingen inom hälsa drivits mycket av läkemedel, nya operationsmetoder och så vidare. I dag är det så tydligt vilken enorm påverkan som teknik och teknologi kommer ha på hälso- och sjukvården i framtiden. Jag är hur glad som helst över anslaget från Vinnova och över att få den här möjligheten – det känns som att ha fått en rolig födelsedagspresent.