27 februari, 2023

De utbildade sig till specialister på arbetstid

Sjuksköterskor, skötare, undersköterskor och barnsköterskor som är anställda på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har möjlighet att specialistutbilda sig med bibehållen lön. Här berättar tio sjuksköterskor och undersköterskor om hur det var att ta steget.

Ansöka om utbildningsbefattning

För sjuksköterska och undersköterska/skötare/barnsköterska finns möjlighet att söka utbildningsbefattning. Det innebär att du behåller din anställning och har kvar din lön under studietiden. För dig som är anställd finns mer information om hur du ansöker på intranätet.

Du som inte jobbar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset kan också söka utbildningsbefattning, de inriktningar som är öppna för alla är intensivvård och operationsvård. Du hittar annonserna och hur du går till väga på sahlgrenska.se 

För sjuksköterskor är sista ansökningsdag för höstens utbildningsstarter 2023 den 15 mars och för undersköterska/skötare/barnsköterska är ansökan öppen till och med 15 april. 

Information om vilka inriktningar som finns och hur du ansöker finns på intranätet.

Amanda Johansson, intensivvårdssjuksköterska

”Jag var redo för nästa steg efter fyra år som sjuksköterska och lockades av att lära mig mer. Jag hade hört talas om utbildningsbefattning och tyckte det lät tryggt med en anställning på SU efter avslutad utbildning och full lön under studietiden. Jag sökte olika utbildningsbefattningar och kom in på specialistutbildningen för intensivvård och idag är jag väldigt glad över att det blev just intensivvård. När jag var nyutexaminerad och började jobba var det till en början utmanande men jag var omgiven av kompetenta och engagerade kollegor och man känner sig aldrig ensam i jobbet. Jag tycker att det är tillfredställande att jobba i team och tillsammans hjälpa svårt sjuka patienter. Det känns meningsfullt och livsviktigt. 

Jag kan starkt rekommendera att vidareutbilda sig om man är nyfiken att lära sig mer och jag tycker att alla som kan ska ta chansen att söka.” 

Amanda Johansson arbetar på på CIVA, avdelning 96 på Sahlgrenska sjukhuset. Hon tog examen vårterminen 2020 från utbildningen till intensivvårdssjuksköterska som hon studerade under ett år på heltid med utbildningsbefattning. 

Paula Muhl Pollari och Daniel Hamel, intensivvårdssjuksköterskor

”Mitt mål var att vidareutbilda mig till intensivvårdssjuksköterska redan när jag började jobba med intermediärvård på intensivvårdsavdelning barn. Blev väldigt glad när jag erbjöds en plats men samtidigt lite skeptisk till att läsa på halvfart. Just det har nu i efterhand visat sig vara helt perfekt för mig.  

Att efter utbildningen få fortsätta jobba nära nuvarande kollegor är ett stort plus. Detta är det bästa jobbet som finns och att få vara kvar samtidigt som jag har fått möjlighet att ta till mig ny kunskap som jag snart får chansen att omsätta i praktiken känns fantastiskt”, säger Paula. 

”Jag hade jobbat som allmänsjuksköterska i ganska många år och gick faktiskt i tankarna på att säga upp mig. Det var min mamma som fick mig att söka till intensivvårdsavdelning barn då hon själv jobbat där och trodde att det kunde passa mig, vilket hon hade rätt i. När möjligheten att vidareutbilda sig inom konceptet utbildningsbefattning kom upp tog jag den”, säger Daniel. 

Båda två läste på halvfart under två år, samtidigt som de jobbat på intermediärvårdsenheten på intensivvårdsavdelning barn, Östra sjukhuset.  

Lästips: Så funkar utbildningsbefattning

Hannah Gustavsson, barnmorska

”Redan när jag började studera till allmänsjuksköterska var jag intresserad av barnmorskeyrket. Under mina studier jobbade jag extra som undersköterska på just förlossningen, där intresset växte. Som färdig sjuksköterska jobbade jag några år på barnsjukhuset där jag trivdes men kunde inte riktigt släppa min dröm om att en dag bli barnmorska. När jag sen fick till mig att man kunde söka en utbildningsbefattning gjorde jag det direkt. Första gången fick jag inget erbjudande men jag sökte igen och året därpå blev jag erbjuden en plats. Att jag fick möjlighet att vidareutbilda mig med bibehållen lön och på så vis inte behöva ta studiemedel har varit avgörande. Det hade nog inte gått annars, ur ett ekonomiskt perspektiv. Kan också tycka att det är lite av en principsak, eftersom ST-läkare får det varför ska inte vi få det. 

Utbildningen i sig var omvälvande på ett personligt plan och jag utvecklades otroligt mycket. Att när jag var klar komma tillbaka och börja jobba som barnmorska inom den verksamhet där jag tidigare jobbat som undersköterska var väldigt kul. 

Idag är jag så glad att jag valde att vidareutbilda mig till barnmorska och att jag fick den chansen genom utbildningsbefattningen. Att jobba på förlossningen kan självklart vara tufft men också underbart. Barnmorskekåren är inte så stor och det finns en familjär stämning, vilken jag nu är en del av och det är helt fantastiskt”.  

Hannah Gustavsson studerade till barnmorska på heltid under ett år via utbildningsbefattning och blev klar barnmorska 2021. 

Jennifer Båtsman, operationssjuksköterska

”Jag skulle inte alls bli operationssjuksköterska från början men i termin 5 på sjuksköterskeprogrammet så var jag ute en vecka och fick testa på yrket som specialistsjuksköterska och jag råkade hamna på Operation 1. Sista dagen stod jag där inklädd och skulle langa fram ett instrument och då tog operatören det ur handen på mig, så tog han tag i min hand och körde in i såret och hade anatomilektion inifrån och jag blev helt såld.  

Här rullas patienten in i rullstol och går ut efter operationen, det är jättehäftigt, vi lagar människor. Det är så stor variation på operationer och ofta hamnar man i nya situationer, ibland har jag aldrig sett många av de instrumenten vi ska använda innan, men jag har min utbildning att stå på och det känns tryggt. Min huvudhandledare under utbildningen sa att bli operationssjuksköterska är lite som att få körkort. Du är godkänd för att hantera bilen själv men sen måste du köra för att lära dig olika situationer. Det här är världens roligaste jobb tycker jag!” 

Jennifer Båtsman tog examen i juni 2021 och studerade under ett år på heltid med utbildningsbefattning. 

Milagros Sanchez Yupanqui de Hansson, operationssjuksköterska

”Jag blev intresserad av att jobba som operationssjuksköterska redan när jag studerade till sjuksköterska i mitt hemland. Där har vi praktik lite tidigare och då hamnade jag på operationsavdelningen. Som studenter stod vi längst bak i salen och tittade men vi fick inte göra någonting, men det var jättespännande att se hur allt fungerade i operationsrummet och hur de hanterade situationen, patienten och verktygen. Och att få se vad en operationssjuksköterska ska och inte ska göra. När jag var klar med min utbildning flyttade jag till Sverige och gjorde en kompletteringskurs, jag drömde om att bli operationssjuksköterska och att få göra det på riktigt. Efter åtta år i Sverige fick jag äntligen plats på utbildningen och det var fantastiskt. Jag kommer aldrig ångra att jag valde detta.” 

Milagros Sanchez Yupanqui de Hansson tog examen i juni 2021 och studerade under ett år på heltid med utbildningsbefattning. 

Emma Holm, intensivvårdssjuksköterska

”Jag blev intresserad av att jobba med intensivvård när jag fick se hur MIG-teamet jobbar, det är en mobil intensivvårdsgrupp som stöttar personalen på avdelningarna om en patient blir instabil eller akut sjuk och jag kände direkt att – den kompetensen de har vill jag också ha. Jag ville utvecklas och såg vidareutbildning som en karriärmöjlighet. Innan jag sökte utbildningen auskulterade jag på Thoraxintensiven för att testa och se om jag skulle gilla att jobba med intensivvård vilket jag gjorde. Efter utbildningen när jag började jobba blev det som jag förväntat mig. Det är spännande, utvecklande och ett fruktansvärt roligt jobb. Jag får prestera på topp och jobba med de svårast sjuka och skadade patienterna. Det är en stor fördel att få studera med utbildningsbefattning, jag behövde inte ta studielån och kunde behålla min anställning på sjukhuset under tiden. 

Jag ångrar inte en dag att jag tog chansen att vidareutbilda mig och jag tycker att alla som kan ska ta chansen! Det är en av fördelarna med att arbeta på universitetssjukhus att man har möjlighet till forskning och karriärutveckling.” 

Emma Holm studerade till specialistsjuksköterska inom intensivvård under ett år på heltid med utbildningsbefattning. 

Robert, specialistutbildad undersköterska inom barn- och ungdomssjukvård

”Jag hade funderat på att vidareutbilda mig och så gjorde min fru mig uppmärksam på att man kunde söka utbildningsbefattning. Kände att jag inte riktigt kunde missa en sådan möjlighet, så därför bestämde jag mig för att söka. Att ges möjlighet till vidareutbildning med bibehållen lön är jättebra och jag tror verkligen att det är ett recept på framgång.  

Att studera på halvfart och samtidigt jobba halvtid fungerade väldigt bra för mig. Möjligheten att ta till sig kunskap och på en gång kunna omsätta det man lär sig i praktiken underlättar. För mig som undersköterska tycker jag att det är bra att ta chansen till vidareutbildning. Att värna om vår yrkesgrupps kompetens och koppla ihop det med forskningsvärlden, där man ibland som undersköterska kan känna sig utesluten, är både viktigt och intressant”.   

Robert jobbar på Intensivvårdsavdelning barn, Östra sjukhuset.  

Rebecca Nordström, operationssjuksköterska

”Jag har velat bli operationssjuksköterska länge, ända sedan jag läste grundutbildningen till sjuksköterska faktiskt. Jag tycker att det är spännande med kirurgi. Är du intresserad av kirurgi är det en bra möjlighet att söka utbildningsbefattning, jag tyckte att det var skönt att slippa ta studielån.  

När jag började jobba var det en väldigt bra introduktion med lång bredvidgång och jag fick lära mig i små steg och bli trygg i min roll innan jag började arbeta mer och mer självständigt. På en operation finns många olika roller som jobbar i team och alla har samma fokus – och det är patienten, det gör oss till ett starkt team.” 

Rebecca tog examen i juni 2021 och studerade under ett år på heltid med utbildningsbefattning. 

Anna Olofsson, psykiatrisjuksköterska

”Är glad att jag tog steget och sökte utbildningsbefattning. Några år tidigare påbörjade jag min specialistutbildning men var tvungen att avsluta den då det inte gick ihop rent ekonomiskt, att gå från full lön till studiemedel gick helt enkelt inte.  

Det var en kollega till mig som tipsade mig om att utbildningsbefattning fanns, så då tog jag den chansen. Denna gång kunde jag vidareutbilda mig med bibehållen lön som möjliggjorde att jag faktiskt kunde fokusera på studierna utan någon stress kring ekonomin eller att jobba deltid för att få allt att gå ihop. Idag har jag också rollen som huvudhandledare för studenterna hos oss, en möjlighet jag inte fått utan min specialistutbildning. 

Jag vill verkligen passa på att rekommendera andra som går i tankarna på att vidareutbilda sig, ta chansen och våga utmana dig själv. Vet att uppsatsen som ingår i utbildningen kan hindra en del från att söka eftersom det kanske var längesen man studerade sist. Men utbildningen är en process och när det är dags att skriva uppsats är man väl förbered. Studiekamraterna blir som ens arbetskollegor, man hjälps åt helt enkelt”.  

Anna studerade till specialistsjuksköterska med inriktning psykiatri på halvfart under två år och blev klar våren 2021.  

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 27 februari 2023 08:00
Uppdaterad: 03 mars 2023 13:23
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.