23 maj, 2024

Barn och familjer vinnare i projektet som får årets Kvalitetspris

Intensivvårdsavdelning Barn vågade utmana gamla sanningar när de behövde förbättra situationen med strukna operationer. Numera bemannar avdelningen efter vårdbehov, i stället för fastställda vårdplatser – och har minskat antalet inställda operationer markant. För detta belönades de med Sahlgrenska Universitetssjukhusets Kvalitetspris.

Linda Löwegren, avdelningschef på Intensivvårdsavdelning Barn (BIVA), tog emot priset tillsammans med Helena Winberg, sektionschef.

– Vi är väldigt stolta och glada. Bakgrunden till arbetet är att vi kände att vi måste kunna göra mer för barnen, och det visade sig att vi kunde det, säger Linda Löwegren, avdelningschef på Intensivvårdsavdelning Barn (BIVA), som tog emot priset tillsammans med Helena Winberg, sektionschef.

Avdelningen har under många år tvingats stryka operationer samma dag på grund av brist på postoperativ intensivvårdsplats, år 2021 var det 51 patienter. Operationsavdelningen var också tvungen att avvakta operationsstart tills de fått klartecken att det med säkerhet fanns en plats.

Juryns vinnarmotivering

Gamla sanningar har utmanats. Nya sanningar har skapats i ett sant tvärprofessionellt samarbete. Prisets egentliga vinnare är de barn och familjer som inte har behövt planera om en av de största händelserna i livet.

– Det har stora konsekvenser för barnet och dess familj att efter många förberedelser, på operationsdagens morgon få veta att operationen blivit framskjuten. Det innebär också dubbelarbete och dåligt utnyttjade operationsresurser. För att skapa bättre förutsättningar att kunna erbjuda barnintensivvård till alla som behöver det, när de behöver det, ändrade vi vårt arbetssätt. I stället för att utgå ifrån hur många platser vi har planerat för, förhåller vi oss till hur många patienter som behöver vård på BIVA. I stället för en tom ”akutplats” har vi rutiner för att alltid ha en plan för nästa patient. Ledningsansvariga sjuksköterskor/undersköterskor och läkare har mandat att bemanna efter behov, säger Helena Winberg.

Och resultatet av förändringen blev tydligt. Redan under hösten 2022 sågs en markant minskning av antalet strukna operationer på grund av BIVA-platsbrist. Under 2023 ströks bara åtta patienter. Dessutom har arbetsmiljön blivit bättre.

– Vi upplever betydligt bättre flyt och mindre frustration i verksamheten nu. Periodvis leder det nya arbetssättet till att vi verkligen utmanas och behöver hjälpas åt, men totalt sett över året minskade antalet övertidstimmar, säger Linda Löwegren.

Bidrag som belönades med hedersomnämnanden

  • Verksamhet Beroende: Uppsökande verksamhet med syfte att minska skadeverkningar av narkotika
  • Verksamhet Urologi: Ökat värde för patienterna med mindre resurser: Kvalitetsförbättring av postoperativ uppföljning och rehabilitering för patienter som opereras för prostatacancer

Verksamhet Medicin Geriatrik Akutmottagning Östra tilldelade ”Innovationsapplåden”, ett nyinstiftat pris, för sitt projekt ”Automatiserad process för monitorering av läkemedelsbehandling med amiodaron”.

Posterpriset till Klinisk fysiologi

Priset för bästa poster gick till Verksamhet Klinisk fysiologi och projektet ”Kraftigt minskade köer och produktion i balans för hjärtultraljud”. Deltagarnas posterpris tilldelades Verksamhet Neurosjukvård: ”Ambulans eller sjuktransport för den neurokirurgiska patienten – en fråga om livsviktiga resurser.”

Två postrar belönades med hedersomnämnande: Verksamhet Mikrobiologi: ”Cervixcancerprevention: Ett nytt resurseffektivt självtest” och Verksamhet Medicin barn:  ”Trygga barn på barnakuten gynnar hela vårdförloppet”.

LÄS MER: Titta på samtliga postrar här

Magdalena Sterling och Agneta Larsson.

”Hög kvalitet på alla bidrag”

Drygt 300 medarbetare följde Kvalitetsdagen på plats i Wallenbergssalen och hundratals såg den digitala sändningen. Två som fanns på plats var Magdalena Sterling, undersköterska Simulatorcentrum och Agneta Larsson, strateg Analys- och projektenheten.

– Det är roligt att vara med och se vem som vinner, det är hög kvalitet på alla bidrag. Särskilt Verksamhet beroende hade ett intressant projekt. Sedan är det trevligt att mingla och träffa gamla kollegor.  

MER: Se sändningen i efterhand här

Kvalitetspriset

Sahlgrenska Universitetssjukhusets Kvalitetspris är ett vandringspris som inrättades 2005. Priset delas ut till ett team, enhet eller verksamhet som på föredömligt sätt bedriver ett strukturerat kvalitets- och utvecklingsarbete på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Vinnaren utses av en jury med representanter från vården och patienter.

Vinnaren presenteras under Kvalitetsdagarna och belönas med 40 000 kronor. Även hedersomnämnanden delas ut.

Här är de nio nominerade till Kvalitetspriset 2024 | Sahlgrenskaliv

Text: Therese Oskarsson
Publicerad: 23 maj 2024 12:18
Uppdaterad: 23 maj 2024 12:33
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.