28 juni, 2023
Kombitjänster: Att utöka möjligheterna för intern rörlighet – ett steg framåt
I dagens arbetsliv söker allt fler yngre personer efter flexibilitet och variation i sina yrkesliv. Traditionella heltidsanställningar kan kännas begränsande och mindre tilltalande, något som bland annat Yngreforum lyft.
Om man är intresserad av att testa på någon annan verksamhet är det enklare att säga upp sig och söka nytt jobb. Något som även ökar risken att man söker sig utanför sjukhuset, säger Amila Mujic Posse.
En trend som vunnit popularitet bland yngre generationer är att arbeta med rotationstjänster eller likt det man inom regionen nu kallar ”kombitjänster”, vilket innebär att man arbetar på två olika arbetsplatser.
För drygt 1,5 år sedan fick Yngreforum på sjukhuset i uppdrag att diskutera vad de trodde kunde attraherar nya medarbetare samt vad som får anställda att stanna kvar i organisationen. En av de saker som lyftes fram var just större möjlighet för medarbetare att röra sig mellan olika verksamheter och inriktningar.
– Det blev en väldigt intressant diskussion där vi utgick från två fiktiva personer, den ena mer benägen att utbilda sig inom sin inriktning och nischa sig. Den andra mer intresserad av att prova nya saker och lära sig mer om mycket, säger Linda Sandin en av medlemmarna i Yngreforum.
Att båda aspekterna behövs för att tillgodose olika behov blev påtagligt tidigt i diskussion. Samtidigt var det också tydligt att organisationen är mer anpassad för de individer som gärna stannar på en plats och fokuserar på en verksamhet.
– Om man är intresserad av att testa på någon annan verksamhet är det enklare att säga upp sig och söka nytt jobb. Något som även ökar risken att man söker sig utanför sjukhuset, säger Amila Mujic Posse.
Större intern rörlighet är inte enbart något som Yngreforum tror gynnar den anställde utan även arbetsgivaren.
– Genom att medarbetare får mer kunskap och förståelse om hur olika verksamheter fungerar samt organisationen i sin helhet tror vi att man kan dra lärdom av varandra och att samarbetet mellan verksamheterna kan förbättras, säger Louise Arveståhl.
Något som alla tre medlemmarna från Yngreforum lyfter är att det idag måste finnas en helt annan typ av valmöjligheter om en organisation ska vara attraktiv.
– Samhället förändras och så även synen på arbetslivet, framför allt hos de yngre generationerna där det finns en större vilja att testa på och utforska olika inritningar, säger Amila.
– Ja, och här tror vi att det är viktigt att sjukhuset försöker anpassa sig och skapa möjlighet för även möta de nya förväntningarna och önskemålen som finns, fyller Louise i.
Att nu regionen kommit överens om ett ramverk för hur ”kombitjänster” ska utformas är ett steg i rätt riktning tycker Yngreforum. Ramverket är tänk att tydliggöra samt underlättar för så väl verksamheterna som medarbetarna.
– Vi hoppas ju och tror att en faktor till att detta nu är på plats just är den diskussion som vi förde i Yngreforum för 1,5 år sedan och som vi sen lyfte med Sahlgrenska Universitetssjukhusets ledningsgrupp. Sen är det säkert inte bara det som påverkat men en att det är en medverkande kraft, vilket är främst syftet till att vår grupp finns, säger Linda.
Detta är Yngreforum
Yngreforum har funnits sedan 2009 och har genom åren diskuterat och skrivit rapporter om allt från ett grönare sjukhus till vad som kan locka unga medarbetare att bli chefer. Efter arbetsmiljöarbetet som presenterades i höstas har gruppen framför allt fokuserat på att bygga vidare på känslan av ett samlat sjukhus, men också att skapa gemensamma utrymmen för medarbetare på sjukhuset. Gruppen träffas tre gånger per termin. Dessutom viger sjukhusledningen en timme 1-2 gånger per år åt att lyssna på vad Yngreforum har kommit fram till under sina möten. Yngreforums arbeten läggs också upp på deras intranätssida
Läs också: Nytt ramverk för kombitjänster