20 februari, 2023
”Viktigast är att skapa en relation till patienten”
Som hälsopedagog inom Avancerad psykiatri i hemmet möter Cigdem Yenigün dagligen patienter med psykossjukdom. Patientgruppen lever i snitt 15 år kortare än befolkningen i övrigt - därför behövs extra stöttning för att främja hälsan.
Hur arbetar ni med levnadsvanor?
– Vi arbetar med hälsopedagogiska insatser både mot enskilda patienter och i grupp. Varje vecka erbjuder vi ett antal aktiviteter. Det är vattengympa, morgongymnastik, promenader, rökavvänjningsträffar, avslappning och föredrag om ämnen kopplat till hälsa. Vi kan också följa med patienter till gymmet eller annan träning.
När det gäller matvanor utgår vi från Livsmedelsverkets rekommendationer och ger rådgivning. I praktiken kan det handla om att vi lagar mat tillsammans med patienten i dennes hem och sedan pratar om på vilket sätt maten är bra för kroppen. Övervikt är ganska vanligt förekommande hos patientgruppen och man har även konstaterat att medellivslängden för personer med schizofreni är omkring 15 år kortare än hos befolkningen i övrigt, därför behövs extra stöttning för att främja hälsan.
Nationella riktlinjer för schizofreni beskriver tydligt hur viktigt det är att arbeta hälsofrämjande med denna patientgrupp för att bidra till en god och jämlik hälsa. Hälsopedagogen ansvarar för att hälsofrämjande insatser genomförs på enheten.
Vad är viktigt att tänka på när det gäller just er patientgrupp?
– Fokus ligger på att främja hälsan och hjälpa patienten att förebygga sjukdom. Vi anpassar insatserna utifrån patientens behov och arbetar personcentrerat. Vår patientgrupp har ofta en hög samsjuklighet och det behöver vi givetvis ta hänsyn till i allt vi gör. En rökavvänjningsprocess som för en frisk person tar en viss tid kan för våra patienter kräva betydligt mer tid. Vi utgår från modeller för att uppnå beteendeförändringar hos med patienter med psykisk sjukdom. Att arbeta pedagogiskt och ha tålamod är viktiga egenskaper.
Vad är nycklarna för att nå fram?
– Att först skapa sig en god relation med patienten. Först när jag känner att patienten litar på mig kan jag börja introducera levnadsvanor. När vi kommit dit försöker jag hitta något som kan intressera och motivera patienten, kanske något som hen tyckt om att göra tidigare, och jobba vidare på det. Återigen är det viktigt att lyssna på patienten.
Vad är den största behållningen med ditt jobb?
– Att kunna hjälpa en annan människa. Det går att åstadkomma förändringar även om det ibland kan verka omöjligt till en början.