15 juni, 2021

”Vid ett hjärtstopp handlar allt om tid”

Frågan om kunskap i hjärt-lungräddning aktualiserades av en dramatisk händelse i fotbolls-EM, där en fotbollsspelare drabbades av hjärtstopp. HLR-organisatören och anestesisjuksköterskan Annika Wingård vill sprida kunskap om HLR: många i samhället vet inte hur man ska agera om någonting händer.

Annika Wingård är anestesisjuksköterska och HLR-organisatör vid Mölndals sjukhus. Sedan förra våren har hon arbetat i covidvården.

Att kunna utföra hjärt-lungräddning vid en oväntad situation kan rädda liv. Något som inte minst aktualiserats efter lördagens dramatiska fotbollsmatch då den danske landslagsspelaren Christian Eriksen kollapsade på plan till följd av ett hjärtstopp.   

Annika Wingård är anestesisjuksköterska och HLR-organisatör vid Mölndals sjukhus, en av Sahlgrenska Universitetssjukhusets fyra HLR-enheter. Hon menar att även om medvetandet ökat de senast åren, så är många människor helt oförberedda vid en liknande situation – trots att mycket kan göras om man bara ingriper snabbt.

– Vid ett hjärtstopp handlar allt om tid. Ju snabbare man ingriper desto bättre, man brukar säga att för varje minut som går så minskar chansen till överlevnad med tio procent. Därför ska man alltid starta HLR så snart som möjligt, på sjukhus gäller inom en minut, säger hon och tillägger att det är viktigt att agera, även om man känner sig osäker.

”Det är alltid bättre att göra någonting, och mycket farligare att göra inget alls”


– Det är alltid bättre att göra någonting, och mycket farligare att göra inget alls. När man ringer 112 så har de bra vägledning för hur man ska gå till väga både för att utföra HLR och för att använda en hjärtstartare om det finns i närheten.

Tumregel att minnas
Det första alla ska göra i en situation där någon behöver hjälp är att larma 112, ropa på hjälp för att få fler till platsen och sedan direkt påbörja HLR. I en stressad situation kan tumregeln ”trettio-två-mitt-på” vara bra att ha i huvudet: det vill säga trettio hjärtkompressioner mitt på bröstet, följt av två inblåsningar. Fortsätt sedan att göra 30:2 tills räddningspersonal anländer och tar över.

Det gäller för vuxna personer, när det handlar om barn ska man alltid börja med fem inblåsningar. Det kan vara livräddande för barnet, eftersom hjärtstopp hos barn sannolikt på syrebrist. Efter fem inblåsningar gör man 30:2 som med vuxna.

– Likaså vid drunkningsolyckor, om en person legat i vattnet ska man alltid börja med fem inblåsningar. Det är aktuellt nu till sommaren, men någonting som många inte vet, säger Annika Wingård.

För mer utförliga instruktioner rekommenderar hon privatpersoner att anmäla sig till en kurs via HLR-rådet. På deras hemsida finns även filmer som utförligt visat hur man ska gå till väga.

Alla på sjukhuset utbildas
På Sahlgrenska Universitetssjukhuset ska alla medarbetare ha utbildning i HLR på olika nivåer. De som jobbar administrativt har en basal utbildning, patientnära medarbetare får utbildning i så kallad sjukhus-HLR och de som arbetar inom intensivvård, akutvård, narkos eller på hjärtenet ska kunna avancerad HLR.

”Det som slog mig då var att många inte vet hur man ska göra”


Dessutom ska det tränas minst en gång om året, helst en gång per halvår. Träning och utbildning inom sjukhuset har till viss del fått stå tillbaka under pandemin, berättar Annika Wingård, som själv varit verksam i covidvården sedan mars förra året.

– Nu kommer vi behöva jobba med att aktualisera våra utbildningar igen, på alla plan, säger hon.

Annika Wingård har själv vart med om att hon fått ingripa utanför sjukhuset, då en kvinna föll ihop på stan.

– Det gick bra, vi kunde handla snabbt och påbörja HLR. Men det som slog mig då var att många inte vet hur man ska göra, så jag vill verkligen uppmana alla att gå en utbildning i HLR.

Den som har gjort det kan sedan ansluta sig till att vara så kallad sms-livräddare. Det är en tjänst där SOS skickar ut ett sms till alla som befinner sig inom en viss radie från ett pågående hjärtstopp.

– Helgens händelse har gjort att fler har anslutit sig, vilket är bra. Vi behöver öka medvetenheten hos allmänheten mycket.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 15 juni 2021 16:20
Uppdaterad: 21 juni 2021 10:12
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.