30 september, 2020

”Vi har flyttat om över tusen medicintekniska produkter”

IVA-avdelningar skulle byggas upp i rekordfart och utrustning fick flyttas mellan sjukhustomter och installeras på nytt. Ingenjörerna på Medicinsk fysik och teknik har haft intensiva pandemimånader.

Niklas Fridolf - en av ingenjörerna som slitit hårt med IVA-utrustning under pandemin.

När pandemin kom till Sahlgrenska Universitetssjukhuset fick Medicinsk fysik och teknik (MFT) i uppdrag att samordna den medicintekniska utrustningen, både till tältet IVA-Kronan och på sjukhuset. Det var ett uppdrag som krävde en total omställning av verksamheten. De medicintekniska ingenjörerna fick i princip helt och hållet ställa om till att arbeta med att ta fram MT-utrustning för covid-19-patienter och flytta mellan sjukhustomterna.
– Vi har flyttat om över tusen medicintekniska produkter på sjukhuset under den här perioden, berättar Lars Frennås, MT-ingenjör. 

Projektsamordnare Åsa Carlsson berättar att när hon kontaktade Volvo kom de dagen efter med nycklarna till tre bilar, som kunde användas för det logistiska pusslet där utrustning på ett smidigt sätt behövde omfördelas snabbt.
– Alla hjälpte till, alla ville och alla steppade upp. Och vi är väldigt stolta över det vi gjort – men det är viktigt att nämna att vi fortfarande är mitt i det här,  säger hon. 

I tolv år har Niklas Fridolf arbetat på MFT som medicinteknisk ingenjör. Han har arbetat med de flesta utrustningar som finns på sjukhuset och är kunnig inom regelverk och lagar. Han berättar om när tältet, IVA-Kronan, byggdes och hur de tillsammans fick igång en intensivvårdsavdelning med plats för upp till 36 stycken intensivvårdsplatser, på kort tid.
– Väldigt mycket hände på väldigt kort tid. Det har varit lärorikt att se vad man faktiskt kan göra tillsammans, säger han.  

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 30 september 2020 12:34
Uppdaterad: 27 maj 2021 13:30
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.