28 februari, 2022
”Vi förebygger vårdrelaterade infektioner och förhindrar smittspridning”
På Sahlgrenska Universitetssjukhuset arbetar Ingemar Qvarfordt och Malin Spetz som specialistläkare på Vårdhygien. "Allt patientsäkerhetsarbete är inte vårdhygien men allt vårdhygieniskt arbete handlar om patientsäkerhet", säger Ingemar Qvarfordt. Nu söker han och Malin Spetz nya kollegor.
Varje vårdgivare ska ha tillgång till en vårdhygienisk expertenhet. På Sahlgrenska Universitetssjukhuset finns enheten Vårdhygien, vars uppdrag är att ge råd och stöd till medarbetare inom universitetssjukhuset, men också till sjukhusen i närområdet, primärvården och kommunal vård och omsorg.
– Vårdhygien handlar om patientsäkerhet. Allt patientsäkerhetsarbete är inte vårdhygien men allt vårdhygieniskt arbete handlar om patientsäkerhet, förklarar Ingemar Qvarfordt, hygienläkare på Vårdhygien, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Vårdhygien stödjer vårdgivarna för att förebygga vårdrelaterade infektioner och förhindra smittspridning. Arbetet sker både akut problemlösande och långsiktigt förebyggande.
– Som hygienläkare arbetar jag med tre huvudinnehåll. Dels är det rådgivning gentemot både chefer och medarbetare. Jag arbetar också med undervisning och utredningsarbete. En viktig skillnad i hygienläkarens arbete, om man jämför med andra läkarspecialiteter, är att vi inte har någon patientkontakt utan arbetar mot vårdens medarbetare, berättar Ingemar Qvarfordt och fortsätter:
– De flesta hygienläkare har en bakgrund som klinisk mikrobiolog eller infektionsläkare, men även om man är specialist inom andra områden kan man fungera utmärkt inom vårdhygien.
Hygienläkare Malin Spetz är specialistläkare i Klinisk fysiologi och är intresserad av både infektionsmedicin och patientsäkerhetsarbete.
– Vi har breda kontaktytor gentemot andra vårdprofessioner men också experter inom andra områden som vatten, ventilation, sterilisering och byggnation. Vi samverkar också med andra aktörer både regionalt och nationellt. Jag får möjlighet att lyfta blicken och få ett större perspektiv från individen till en helhet, berättar hon.
Vikten av tillgång till en vårdhygienisk expertenhet har tydliggjorts under covid-19 pandemin.
– Vi engagerades omgående i samband med sjukvårdens omställning till covid-vård för råd om allt ifrån hur smittspridning förhindras i ett väntrum till ombyggnation av lokaler för IVA-vård. Med ett snabbt skiftande kunskapsläge har framtagande och uppdatering av lokala och regionala vårdhygieniska riktlinjer varit ett viktigt arbete med målet att dessa ska kunna tillämpas i verksamheter med väldigt olika förutsättningar. Framöver blir utmaningen att hänga med i pandemins fortsatta faser och anpassa råden för att hindra skada av smittspridning utan att hindra vård, berättar Ingemar Qvarfordt.
Om du är specialistläkare och intresserad av patientsäkerhet, infektion, smittämnen eller teknik kan arbetet på Vårdhygien vara något för dig. Låter arbetet som hygienläkare intressant har vi en ledig tjänst ute nu. Är du nyfiken på att höra mer om hygienläkarjobbet får du gärna höra av dig.
Klicka här för att komma till jobbannonsen.
Den här veckan kan du följa Vårdhygien på Sahlgrenska Universitetssjukhusets officiella Instagramkonto där du får lära dig mer om vad en specialistläkare på Vårdhygien arbetar med. https://www.instagram.com/sahlgrenska/
Läs mer om Vårdhygien på Sahlgrenska Universitetssjukhuset webbplats.