31 augusti, 2020

”Vi får tid till annat än att sitta i telefon”

En gravid kvinna som behandlas med epilepsiläkemedel behöver ha tät kontakt med sin epilepsisjuksköterska. Ett skräddarsytt digitalt verktyg har gjort kontakten mellan mottagningen och patienten smidigare och mer lättillgänglig.

Kristina Lisovska och Eva Gustafsson vann ett av sjukhusets kvalitetspriser för sitt arbete med ett digitalt verktyg för gravida med epilepsi. Bild: Johanna Ewald St Michaels

En person som väntar barn har inte sällan kalendern full. Besök i mödravården, föräldrautbildningar och minst två ultraljud är standard. För en kvinna med epilepsi är det ännu mer att stå i. Minst en gång per månad ska hon lämna blodprov. Ofta behöver läkemedelsdosen justeras flera gånger under graviditeten.

– En del behöver en tre gånger så hög dos som innan graviditeten, eftersom vissa läkemedel utsöndras snabbare under graviditet, förklarar sjuksköterskan Kristina Lisovska på epilepsimottagningen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Att ställa in rätt dos är både klurigt och viktigt. För låg dos ökar risken för anfall. Men för hög dos kan innebära risker för barnet. Ibland kan det krävas fler blodprov än ett i månaden.

Tidigare krävdes många telefonsamtal

Varje blodprov innebar tidigare flera telefonsamtal mellan den gravida och sjuksköterskan på epilepsimottagningen. Den gravida ringde för att berätta att hon tagit provet, sjuksköterskan ringde för att meddela provsvaret och den eventuellt ändrade dosen.

– Ibland fick vi inte tag på kvinnorna och de kunde ha svårt att nå oss. Många svarar inte på hemligt nummer och våra telefontider är inte särskilt flexibla, säger Kristina Lisovska.

Fick hjälp av regionens IT-avdelning

Hösten 2018 kontaktade epilepsimottagningen VGR IT och bad om hjälp med att bygga en specialtjänst i 1177 för just sina gravida patienter. Arbetet tog ungefär ett halvår och under våren 2019 sjösattes projektet. Mottagningen gör numera en checklista för patienten i 1177: den gravida kvinnan ska ta del av ett webbaserat informationsmaterial och får också ett schema med elektroniska påminnelser när det är dags att lämna blodprov. Patienten klickar i att hon tagit del av informationen och att hon lämnat blodprov. Provsvar och ändrad dos ser hon sedan direkt i 1177.

– 30 kvinnor har testat och de har verkat väldigt nöjda. Informationen kommer svart på vitt, vi kan se vad kvinnan har fyllt i eller läst, och hon kan göra sina sjukhusärenden när det passar henne: på bussen, hemma, var som helst. Det känns väldigt lyckat. Någon kvinna som testade verktyget kunde jämföra med hur det var när hon väntade sitt första barn och tyckte allt gick mycket smidigare denna gången, säger Kristina Lisovska.

På bussen, hemma i soffan eller på lunchrasten. Numera kan gravida kvinnor med epilepsi sköta kontakterna med epilepsimottagningen direkt i 1177. Bild: Juliana Wiklund

VGR IT hjälpte också till med ett webbaserat informationspaket i 1177 som kvinnor med epilepsi bjuds in att ta del av innan de blir gravida. Det erbjuder nu mottagningen sina patienter i fertil ålder.

– Som kvinna med epilepsi måste man planera sin graviditet så gott det går. En del läkemedel ska man absolut inte använda under en graviditet eftersom de riskerar att påverka barnet i magen. Och ska man byta läkemedel måste man göra det i god tid: när man redan är gravid är det i regel för sent, säger Kristinas kollega Eva Gustafsson.

Både Kristina Lisovska och Eva Gustafsson är helnöjda med det nya arbetssättet. Hösten 2019 vann mottagningen dessutom sjukhusområdets kvalitetspris för bästa utvecklingsarbete.

– Framför allt är det ju viktigt att det här är bra för våra patienter. Men även för oss är det en förbättring. Vi får tid till annat än att sitta i telefon och försöka nå patienterna. Samtidigt är de förstås jättevälkomna att ringa oss om de har frågor. Och de måste fortfarande ringa in och berätta att de är gravida – annars vet vi inte om det, säger Eva Gustafsson.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 31 augusti 2020 09:00
Uppdaterad: 27 maj 2021 13:33
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.