8 januari, 2024

Vetenskapligt hederssymposium med tidigare sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg

Sahlgrenska Universitetssjukhuset bjuder in till vetenskapligt hederssymposium tillsammans med tidigare sjukhusdirektör och professor Ann-Marie Wennberg den 18 januari.

Foto: Ines Sebalj

Hallå där Lars Ny, överläkare, professor och akademirepresentant i Sahlgrenska Universitetssjukhusets ledningsgrupp. Du har satt samman programmet för hederssymposiet som arrangeras för tidigare sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg. Berätta om bakgrunden till symposiet!

Ann-Marie Wennbergs arbete som sjukhusdirektör med fokus på forskning och utveckling har gjort stort avtryck på verksamheten. När hon nu har slutat som chef vill vi i sjukhusledningen uppmärksamma detta och genomför det här symposiet i samverkan med akademin.

Sedan är det ju också så att Sahlgrenska Universitetssjukhuset är så stort i dag så det är svårt att omfamna alla aktiviteter som pågår. Vi får se hederssymposiet som ett smakprov på något större, och urvalet är gjort utifrån de många kontaktytor som Ann-Marie Wennberg har och som har haft stor bäring på forskningen på sjukhuset.

Vad är det för teman som kommer avhandlas på symposiet?

Det är olika områden som fångar den kliniska forskningen spets och bredd. Det kommer till exempel handla om cancerforskning, psykisk ohälsa, ny diagnostik och nya behandlingar.

Vi har också upplevt en pandemi i närtid och det har färgat Ann-Marie Wennbergs år som sjukhusdirektör. Så några programpunkter handlar om lärdomarna efter pandemin, och det här visar ju hur viktig diskussionen om hälsa och sjukvård är i samhället och vilken roll Sahlgrenska Universitetssjukhuset spelar.

Kort sagt kan man säga att hederssymposiet illustrerar sjukhusets aktiviteter i många olika riktningar.

Läkaren Lars Ny i en korridor där andra vårdklädda personer hastar förbi i bakgrunden
Lars Ny.

Vem tycker du ska gå?

Antalet platser är förstås begränsat i stora aulan på Sahlgrenska, men alla medarbetare på universitetssjukhuset som har möjlighet borde ta tillfället i akt och lyssna på de här presentationerna.

För programmet fångar den kliniska forskningen, hur forskningen får en praktisk användning och utveckling i sjukvården för patienterna.

Är det någon programpunkt som du ser fram emot extra mycket?

Den avslutande paneldebatten är ett spännande inslag som bland annat kommer handla om sjukhusets framtid och roll i den kliniska forskningen, lokalt, nationellt och internationellt. Jag hoppas vi får höra vad det finns för tankegångar, vad det är som vi är bra på och vad vi kan göra bättre.

Hur tycker du att forskningen har utvecklats på Sahlgrenska Universitetssjukhuset under Ann-Marie Wennbergs tid som sjukhusdirektör?

Det som jag vill framhålla är att forskningens roll har förstärkts och blivit tydlig som ett av de självklara uppdragen för ett universitetssjukhus. Det ser vi bland annat genom att två på varandra följande ALF-utvärderingar från Vetenskapsrådet ger oss högsta betyg på den kliniska forskningens kvalitet. Det här visar ju hur Sahlgrenska Universitetssjukhuset har lyckats arbeta på ett systematiskt sätt med forskning.

Hederssymposium med Ann-Marie Wennberg

Sahlgrenska Universitetssjukhuset bjuder in till vetenskapligt hederssymposium tillsammans med tidigare sjukhusdirektör och professor Ann-Marie Wennberg den 18 januari.

Symposiet är kostnadsfritt och öppet för alla medarbetare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska Akademin, föranmälan krävs inte.

Tid: 18 januari 2024, klockan 11 – 16 (ungefärlig tid)
Plats: Sahlgrens aula

Programmet finns här: 

Program för hederssymposium med Ann-Marie Wennberg .pdf (vgregion.se)

Text: Patrik Centerwall
Publicerad: 08 januari 2024 13:00
Uppdaterad: 12 januari 2024 10:29
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.