11 februari, 2025
Utbildning som kan stödja medarbetarna att skapa framtidens vård
Den senaste omgången av utbildningsprogrammet Innovation och teknik, legitimerade vårdyrken, startade med en entusiastisk kickoffdag. Under dagen berättade deltagare och deras chefer om hur de tänker om utbildningen, förhoppningar om vad den ska leda till och vad den kan ge tillbaka till verksamheten.

Sjukhusdirektör Boubou Hallberg inledningstalade när det var kickoff för den nya omgången av utbildningsprogrammet Innovation och teknik, legitimerade vårdyrken.
Hanna Davidsson, anestesisjuksköterska, var en av de nya utbildningsdeltagarna som deltog tillsammans med övriga kurskamrater under den entusiastiska kickoffdagen i utbildningssalen på Sahlgrenska. Hennes chef, Susann Pavel, vårdenhetschef på Operation 7 verksamhet An-Op-Iva, närvarade också och satt bredvid Hanna. Under hela dagen hade de livliga dialoger med varandra och andra deltagare.
Hanna, varför har du valt att börja den här utbildningen?
– Jag tycker det är roligt att arbeta med lösningar. Jag har deltagit i några pågående projekt hos oss, och det har varit jättekul. Att vara med och driva vår kliniska verksamhet framåt. Jag trivs på min avdelning och vill fortsätta arbeta för en bra arbetsplats och avdelning. Då måste man vara en del av utvecklingsarbetet, tänker jag.

Utbildningsprogrammet tar 20 procent av deltagarnas arbetstid. Susann, vad var det som gjorde det möjligt för dig att låta Hanna delta i utbildningen?
– Jag tyckte spontant att det var en bra idé. Hanna berättade om utbildningen och visade intresse. Jag kände att det lät roligt. Och att innovationskompetens kan stödja vår verksamhet, så att vi utvecklas och blir bättre, mer effektiva och samtidigt fortsätter hålla hög kvalitet.
– Vi behöver kunna tänka om och hitta nya arbetssätt. Vi har en del utmaningar i gamla arbetssätt. Vi behöver kunna tänka nytt och Hanna är rätt person för detta. Hon är klok och idérik! Den här utbildningen kan vara en språngbräda för nya arbetssätt, idéer och utveckling. Vården behöver ställas om för framtiden, vi behöver kunna ta hand om fler.
Camilla Tonnqvist Palmertz är sjuksköterska på äldrepsykiatrin, ingenjör i grunden och har jobbat mycket med teknik och innovation tidigare. Hon började studera på sjuksköterskeutbildningen under pandemin och har nu jobbat som sjuksköterska i snart ett år.
– Att arbeta med att driva och utveckla innovation inom vården har länge varit mitt mål och jag tycker att det är jättespännande och viktigt.
Hur tror du att de kompetenser du får under utbildningen kan bidra till Sahlgrenska Universitetssjukhusets omställning?
– Det blir fler och fler patienter, med större behov, samtidigt som vi som vårdar och våra lokaler inte ökar i antal. Det är utmanande. För att snabbt få ut lösningar i vården behöver vi vara innovativa. Utbildningen kommer stötta oss i att strukturera vårt arbete. Redan idag är alla inom vården väldigt kreativa och kommer på lösningar på problem som är svåra och behöver lösas snabbt. Jag tror att vi med mer struktur och innovationsfokus kommer hitta många fina projekt som vi kan dela med andra avdelningar, eller nationellt och även internationellt.

– Jag har grund som projektledare och har drivit många utvecklings- och innovationsprojekt tidigare. Det gör att jag tror på att utbildningen kommer stärka mig att kunna driva innovation inom vården. Jag ser tänker att jag kan coacha medarbetare och motivera till innovation på vår verksamhet. Det är en gemensam målbild för mig och min chef.
Ansvar att göra det möjligt att delta i utbildningen
Julia Hallenby är vårdenhetschef på verksamhet Akutmedicin och geriatrik och deltog också på plats under introduktionsdagen. Två av hennes medarbetare börjar nu utbildningen.
Vilka kompetenser tror du att du får med till er verksamhet? Vad är din roll och ditt ansvar?
– Vårt ansvar som chefer är att göra det möjligt för medarbetarna att delta i utbildningen. Och att stötta under processen, fånga upp idéer och ge plats för kunskap efter utbildningen.
Vad hoppas du att utbildningen ska leda till?
– Jag hoppas och förväntar mig att medarbetarna som gått utbildningen får ny energi och inspiration. Efteråt tror jag att de kommer kunna hjälpa oss på enheten med att effektivisera arbetssätt och produktion. Jag hoppas också att de får ett kontaktnätverk som blir betydelsefullt för framtida samarbeten. Det kan göra att vi som enhet ligger i framkant vad gäller teknik och innovation.
Text: Rebecca Landmér